Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Στη Bάρνα ανατολίτικο “παζάρι”

Μετά το κοινό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν ενοχληθείς συνέχισε να προκαλεί. Στη Σύνοδο Κορυφής δε Ε.Ε. και Τουρκίας στο βουλγαρικό θέρετρο της Βάρνας αντιπαρατέθηκε με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους Τούσκ και Γιούνκερ, κάνοντας συζήτηση λες και βρισκόταν σε ανατολίτικο παζάρι.
Ενώ ο Ερντογάν έχει ελαχιστοποιήσει το ενδιαφέρον του για την οριστική ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., εν τούτοις αναζητά να πετύχει μια άλλου είδους σχέση σύνδεσης στη βάση νέων δεδομένων, όπως τα αντιλαμβάνεται αυτός. Το προσφυγικό είναι ένα διαπραγματευτικό ατού στα χέρια του “νεοσουλτάνου”. Οπως η Ε.Ε. πιέζει την Τουρκία με τις εμπορικές σχέσεις, έτσι και ο Ερντογάν πιέζει τους Ευρωπαίους διά του προσφυγικού. Εχει 3 εκατ. πρόσφυγες και εκτός απ’ το 1,8 δισ. ευρώ, που του ‘δωσαν, απ’ τα 3 δισ. της συμφωνίας με την Μέρκελ, απαιτεί άλλα τόσα. Με τους πρόσφυγες σκοπεύει μόνο το κέρδος, αλλά οι Ευρωπαίοι τηρώντας τα προσχήματα δεν έκαναν λόγο για τους σχεδιασμούς του.
Στη Βάρνα ο Ερντογάν κατάφερε να παραμείνει ο διάλογος μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας ζωντανός και με χαμηλούς τόνους, να κερδίσει πίστωση χρόνου. Ζήτησε να τον στηρίξουν οι Βρυξέλλες και να μην τον επικρίνουν για τον αγώνα του κατά της “τρομοκρατίας”. Επέμενε να καταργηθεί η θεώρηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και θεώρησε το θέμα της τελωνειακής ένωσης “τεχνικό ζήτημα”, που θα ‘πρεπε να το είχε λύσει η Ε.Ε. Είναι υποκριτικό να ανοίγει τέτοιο θέμα, όταν η Τουρκία κρατά κλειστά τα λιμάνια και τ’ αεροδρόμιά της για τα καράβια και τ’ αεροπλάνα ενός κράτους μέλους της Ε.Ε., της Κύπρου. Γι’ αυτό και για τ’ άλλο σοβαρό θέμα της παραμονής κατοχικού στρατού στη Βόρεια Κύπρο ούτε ο Τούσκ, ούτε ο Γιούνκερ έκαναν λόγο και είναι απορίας άξιον.
Ανησυχίες εξεδήλωσε η Ε.Ε. διά του Τούσκ για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Είναι ανάγκη, δήλωσε, η Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με Ελλάδα και Κύπρο και να αποφεύγει πράξεις, που «υπονομεύουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου».
Ο Γιούνκερ από τη μεριά του ζήτησε απ’ τον Ερντογάν να επανεξετάσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο,τι πολιτικό κέρδος ήθελε ο Ερντογάν απ’ αυτή την ιστορία το αποκόμισε. Από δω κι ύστερα η συνέχιση της φυλάκισης μόνο πολιτικό και διπλωματικό κόστος θα του επιφέρει.
Η διεθνής γνώμη έχει πεισθεί, ότι ο Ερντογάν για να προκαλεί τη συμπάθεια του λαού του είναι “μανούλα καημένη” να ανακαλύπτει εχθρούς, και τα ήσσονος σημασίας θέματα, να τα αναγάγει σε μέγιστα.
Η αλήθεια είναι ότι όπως η Τουρκία χρειάζεται την Ε.Ε. έτσι και η Ε.Ε. χρειάζεται, να είναι η Τουρκία με το μέρος της για να την κρατά μακρυά απ’ την επιρροή της Ρωσίας.
Ο Γιούνκερ γι’αυτό το λόγο τάχθηκε υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είναι διατεθειμένοι στην Ε.Ε. να κάνουν μερικές παραχωρήσεις. Σε πρώτη φάση να γίνει επιλεκτική διάκριση στη βίζα για τους καθηγητές και τους φοιτητές.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση, σε συμπληγάδες. Χρειάζεται να χτίσουμε αμυντικούς μηχανισμούς εν συνδυασμό με τη διπλωματία, να αναπροσαρμόσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε ν’ αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του Ερντογάν και να μην τον παρακολουθούμε με την προπαγάνδα τους, που επιδιώκει να διατηρεί την ένταση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα