Λήξαν θεωρείται το θέμα το γερμανικών αποζημιώσεων για το Βερολίνο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το news247.gr όπως διαπιστώθηκε από το πρώτος μέρος του επίσημου προγράμματος της επίσκεψης του προέδρου της Γερμανίας στην Αθήνα Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ.
Ο κ. Σταινμάγιερ απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα κατά τη διάρκεια του δείπνου χτες το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για τις απαιτήσεις της Ελλάδας που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις τις οποίες όπως είπε ο έλληνας πρόεδρος τις θεωρούμε “νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Τις απαιτήσεις αυτές δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως. Όλως αντιθέτως τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Με βάση λοιπόν τους κανόνες αυτού του πολιτισμού και οπωσδήποτε σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum, καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του”.
Ο Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ, σταθερός στη γραμμή που χαράσσει η Γερμανία όποτε ρωτάται από εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτείας ή από έλληνα δημοσιογράφο δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον έλληνα πρωθυπουργό ότι “ ζητάμε συγχώρεση γι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενοχή που μας βαραίνει” επισήμανε μιλώντας για το ακροδεξιό AfD και την ανάγκη να διδαχθούν οι παλιότερες γενιές από τις νεότερες”.
Το πνεύμα της δήλωσης είναι το ίδιο ακριβώς με αυτό που ανέπτυξε και ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ το 2014 όταν και η τότε Ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει το θέμα κατά τη διάρκεια της δικής του επίσκεψης στην Αθήνα.
Αφού λοιπόν δια της διπλωματικής οδού το θέμα δεν φαίνεται να διευθετείται, η Ελλάδα έχει ως μόνη επιλογή τον νομικό δρόμο της Χάγης.
Ο κ. Σταινμάγιερ σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού επισκέφτηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαΐδάρι, άφησε λίγα λουλούδια σαν μια ένδειξη συγγνώμης για τα ναζιστικά εγκλήματα.
Κάτι ανάλογο είχε πράξει και ο κ. Γκαουκ , όταν επισκέφτηκε τους Λιγκιάδες της Ηπείρου και κατέθεσε στεφάνι στο μαρτυρικό χωριό.
Με μόνη εκκρεμότητα στις διμερείς μας σχέσεις το θέμα των αποζημιώσεων, η Γερμανία δηλώνει φίλη της Ελλάδας, ο κ. Σταινμάγιερ απένειμε τα εύσημα τόσο για την διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, το προσφυγικό αλλά και το Σκοπιανό με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.