Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει το Πολυτεχνείο Κρήτης κατά του Δήμου Χανίων

Να κινηθεί νομικά κατά του Δήμου Χανίων για την επιβολή ανταποδοτικών τελών κατά παράβαση της αρχής της ανταποδοτικότητας προτίθεται το Πολυτεχνείο Κρήτης. Η Διοίκηση του Ιδρύματος τονίζει, μάλιστα, ότι το ύψος των ανταποδοτικών τελών που ζητά ο Δήμος θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την ύπαρξη του Πολυτεχνείου καθώς το συνολικό ποσό προσεγγίζει το 15% των λειτουργικών εξόδων που έχει ετησίως το Πολυτεχνείο.

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Βασίλης Διγαλάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, στον λογαριασμό της ΔΕΗ που εστάλη στο Πολυτεχνείο για τον μήνα Απρίλιο εμφανίστηκαν δημοτικά – ανταποδοτικά τέλη ύψους 12.000 ευρώ, που μεταφράζονται όπως εξήγησε σε ετήσια επιβάρυνση ύψους 145.000 ευρώ. «Αυτό γίνεται τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος για λειτουργικές δαπάνες ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ ετησίως και όταν τα ενεργειακά τέλη για πετρέλαιο και ρεύμα ανέρχονται σε 700.000 ευρώ τον χρόνο. Είναι προφανές ότι το ΄Ίδρυμα αδυνατεί να πληρώσει αυτά τα τέλη, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του Ιδρύματος».

Συνεχίζοντας ο κ. Διγαλάκης επεσήμανε ότι τα ανταποδοτικά τέλη που ζητάει ο Δήμος ζητούνται κατά παράβαση του όρου της ανταποδοτικότητας καθώς -όπως εξήγησε- αφορούν υπηρεσίες που δεν παρέχει ο Δήμος: «Στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέσα και περιμετρικά, δεν λειτουργούν δημοτικές υποδομές οδοφωτισμού αλλά ο φωτισμός πραγματοποιείται από φωτιστικά σώματα που έχει τοποθετήσει συντηρεί και ηλεκτροδοτεί με έξοδά του το ίδιο το Ίδρυμα. Επίσης, ο οδοκαθαρισμός γίνεται με έξοδα του Πολυτεχνείου, όπως και η δεντροφύτευση, η άρδευση και ο ευπρεπισμός των παρτεριών. Η μόνη υπηρεσία που παρέχεται από τον Δήμο στο Πολυτεχνείο είναι η συλλογή οργανικών και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από 10 σημεία που έχουν τοποθετηθεί κάδοι. Σύμφωνα δε με υπολογισμούς μας η συνολική ποσότητα των απορριμμάτων είναι 1-1,5 τόνος εβδομαδιαία και με μια συντηρητική κοστολόγηση το κόστος ανέρχεται σε 3.000 με 4.000 ευρώ ετησίως κι όχι 145.000 ευρώ».

Ο κ. Διγαλάκης ανέφερε επίσης ότι η πρόθεση του Δήμου να χρεώσει με δημοτικά τέλη το Πολυτεχνείου είχε γίνει γνωστή από την προηγούμενη ακόμα Δημοτική Αρχή και τόνισε ότι για τον λόγο αυτό μόλις ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή είχε συναντηθεί τον Οκτώβριο του 2014 με τον δήμαρχο και τον είχε ενημερώσει για θέματα που άπτονται στις σχέσεις Πολυτεχνείου και Δήμου Χανίων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πέρα από το θέμα των δημοτικών τελών, είχε ενημερώσει τον δήμαρχο για το ζήτημα του βιολογικού ο οποίος λειτουργεί σε οικόπεδο 75 στρ. που αφού απαλλοτριώθηκε δόθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ακολούθως προσφέρθηκε για τον βιολογικό. Εξήγησε δε ότι επειδή το οικόπεδο δόθηκε στο Πολυτεχνείο μετά από απαλλοτρίωση δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αλλότριους σκοπούς από αυτούς που υπηρετεί το Ίδρυμα και γι’ αυτό τον λόγο η απόφαση της τότε Συγκλήτου του Πολυτεχνείου έλεγε ότι η παραχώρηση για τη δημιουργία του βιολογικού θα πρέπει να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Επίσης, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Βάμβουκα είχε τεθεί το θέμα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) το οποίο έχει παραχωρηθεί από το Νοσοκομείο Χανίων στο Πολυτεχνείο για 50 έτη και στη συνέχεια ανέλαβε την ευθύνη του χώρου η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ χωρίς όμως να έχει υπάρξει τυπική παραχώρηση της αρμοδιότητας προς τη δημοτική επιχείρηση.

«Προφανώς ως Πολυτεχνείο δεν διεκδικούμε το ΚΑΜ , όπως θεωρούμε ότι και ο βιολογικός έλυσε ένα πολύ σημαντικό θέμα. Όμως όλα αυτά δεν μπορούν α είναι στον αέρα και πρέπει να κλείσουν και τυπικά», σημείωσε ο κ. Διγαλάκης και πρόσθεσε ότι για όλα τα παραπάνω θέματα το Πολυτεχνείο ζητάει να υπάρξει μια προγραμματική σύμβαση που ρυθμιστούν τυπικά. Υπογράμμισε δε ότι καθώς η Δημοτική Αρχή δεν έχει ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του Πολυτεχνείου για να ρυθμιστούν τυπικά οι εκκρεμότητες το Ίδρυμα θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Το Ίδρυμα είναι αναγκασμένο να προφυλαχθεί νομικά και έχει δοθεί εντολή στους νομικούς συμβούλους να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για να προασπίσουν τα συμφέροντα του Ιδρύματος. Είναι ένας δρόμος που δεν τον θέλω αλλά αναγκάζομαι εκ των πραγμάτων να τον ακολουθήσω. Γι’ αυτό και έστω και την τελευταία στιγμή καλώ τον Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφύγουμε αυτές τις οδούς και να προχωρήσουμε στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης προς το συμφέρον όλων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα