Στη δικαιοσύνη δίνει πλέον το λόγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας για να κρίνει, αν όσα περιέχονται στο πολυσέλιδο πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας για τις δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, έγιναν νόμιμα. Διακόσιοι πενήντα φάκελοι ελέγχθησαν από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που αφορούσαν την επικοινωνιακή καμπάνια του Κέντρου Ελέγχου και Προληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την περίοδο 2012-2014 και το πόρισμα έχει ήδη διαβιβασθεί στον εισαγγελέα, καθώς διαπιστώνονται παρατυπίες, ενώ ελέγχεται ο ρόλος μελών της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει κλίμα συλλογικής ενοχοποίησης στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζοντας ότι «υπάρχει εξαιρετικό δυναμικό και υπάλληλοι ευσυνείδητοι».
Το πόρισμα παρουσίασε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης ο έλεγχος στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ θα συνεχισθεί και θα «πάει και πιο πίσω».
Οσον αφορά στην περίοδο 2012-2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος επικοινωνίας ανήλθε στα 9.762.000 ευρώ, εκ των οποίων συμβασιοποιήθηκαν 4.575.000 ευρώ και τελικά πληρώθηκαν 3.026.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Πολάκης, «1,5 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να μην είχε δοθεί, καθώς αφορούσε κοινωνικά μηνύματα που θα μπορούσαν να προβληθούν δωρεάν». Πρόβλημα επίσης υπάρχει διότι, όπως ελέχθη, δεν αποδεικνύεται η συχνότητα προβολής των μηνυμάτων που πληρώθηκαν. Οι πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος ήταν από το ΕΣΠΑ, ίδιους πόρους και μετατροπή χρήσης ενός μέρους του δανείου, που είχε ληφθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την πανδημία της γρίπης, ύψους 200 εκατ. ευρώ.