Στη Ρώμη βρέθηκε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, όπου συμμετείχε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ιταλική πρωτεύουσα με θέμα το Ολοκαύτωμα, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με την Ιταλίδα ομόλογό του Στεφάνια Τζιανίνι.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «η ιταλική εκ περιτροπής Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέλαβε τη σημερινή πρωτοβουλία, θέλοντας να συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης για το Ολοκαύτωμα και στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου διδασκαλίας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάλυση του απάνθρωπου φαινομένου του Ολοκαυτώματος».
«Η χώρα μας έχει ανταποκριθεί εδώ και χρόνια, αλλά πρέπει να επιμείνουμε, στη διατήρηση της μνήμης, η οποία συμβάλλει στην εκρίζωση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Δώσαμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία δεν ξεχνά το Ολοκαύτωμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου: Τιμά τη μνήμη των εξήντα χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων που χάθηκαν στα κρεματόρια, αλλά και όλους τους νεκρούς, τα έξι εκατομμύρια νεκρών από όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.
Σχετικά με τη συνάντησή του με την Ιταλίδα ομόλογό του Στεφάνια Τζιανίνι, ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε:
«Το πρώτο θέμα που συζητήσαμε σχετιζόταν με τις αλλαγές στην εκπαίδευση που προωθεί η ιταλική κυβέρνηση. Όπως ενημερώθηκα, μετά την ολοκλήρωση ενός διαλόγου, στον οποίο και πήραν μέρος δύο εκατομμύρια Ιταλοί πολίτες, καταγράφονται τα συμπεράσματα σε σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή της Ρώμης τον Ιανουάριο. Ζήτησα το σκέλος των συμπερασμάτων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, διότι είναι εκείνο στο οποίο εμείς σκοπεύουμε να κάνουμε αλλαγές στα τέλη Ιανουαρίου. Πολλά προβλήματα είναι όμοια, και σκοπεύω να συμπεριλάβω τα αποτελέσματα του διαλόγου αυτού που ολοκληρώθηκε στην Ιταλία, στα δεδομένα του διαλόγου στη χώρα μας».
Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε την Ιταλίδα υπουργό για τις επισκέψεις του στην Ιαπωνία και την Κίνα, χώρες στις οποίες διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση για την ανάπτυξη της μελέτης των λατινικών και των αρχαίων ελληνικών, αποτέλεσμα του μεγάλου σεβασμού και ενδιαφέροντος προς τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. «Όπως έκανα και στις Βρυξέλλες, επανέλαβα και εδώ την πρότασή μου να συνεργασθούν τα μεγάλα πανεπιστήμια Ιταλίας και Ελλάδας που διαθέτουν φιλοσοφικές σχολές, με σκοπό να συμπράξουν με κινεζικά -αρχικά-, αλλά ίσως και με γιαπωνέζικα πανεπιστήμια, προς αυτή την κατεύθυνση. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από την ιταλική πλευρά, και η επόμενη συνάντηση για την περαιτέρω ανάπτυξη της δράσης αυτής θα οργανωθεί στην Αθήνα», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.