Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Στη Σύνοδο του ΔΝΤ μεταφέρεται η συζήτηση για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών

Το θέμα που έχει εγείρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με την ανάγκη επικαιροποιημένων ασκήσεων διαχείρισης ενεργητικού (asset quality review) και νέων τεστ αντοχής (stress test) στις ελληνικές τράπεζες δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνον στην Ελλάδα και στο ΔΝΤ ή στις σχέσεις των θεσμών μεταξύ τους.

Όταν στις 20 Ιουλίου η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έκανε την περιβόητη δήλωση με την οποία κάλεσε τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές να κάνουν επιπλέον ενέργειες, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, τοποθετήθηκε δημοσίως ως επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, το οποίο εκείνη την ημέρα είχε συνεδριάσει για το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Το γεγονός ότι στην εγχώρια πολιτική σκηνή κάποιοι εμφανίζουν πίσω από το αίτημα για επισκόπηση της κεφαλαιακής κατάστασης των ελληνικών τραπεζών και σχηματισμό «μαξιλαριού» 10 δισ. ευρώ για μελλοντικές ανάγκες κεφαλαιοποίησης των τραπεζών να βρίσκεται είτε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόσμεν είτε η επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, δεν είναι υπεραπλούστευση, αλλά σφάλμα.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως τη διεξαγωγή των νέων ασκήσεων διαχείρισης ενεργητικού και των νέων τεστ αντοχής στις ελληνικές τράπεζες τη ζητά το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, στο οποίο εκπροσωπούνται οι 189 χώρες μέλη του Ταμείου, μεταξύ των οποίων και τα κράτη της ευρωζώνης. Εάν οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ΔΝΤ δεν συμφωνούσαν επί του θέματος αυτού δεν θα είχε περιληφθεί στο επίσημο κείμενο της ανακοίνωσης της Κριστίν Λαγκάρντ και μαλίστα με τέτοια αιχμή.

Το γεγονός αυτό είναι κάτι που αμέσως ανέγνωσαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και για το λόγο αυτό εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας λίγες ημέρες μετά τις 20 Ιουλίου ξεκαθάρισε ότι η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ έχει αποφασίσει για τις εποπτικές προτεραιότητές της σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες «για τους επόμενους 12 μήνες» και πως όταν υπάρξει αίτημα για την προσθήκη επιπρόσθετων δραστηριοτήτων, σε αυτό το εποπτικό της πρόγραμμα, η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει σχετικά.

Το μήνυμα που περνά το ΔΝΤ στη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι πως δεν εμπιστεύεται την εποπτεία της ΕΚΤ, τη δυνατότητα του SSM να χειριστεί τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών και πως ανησυχεί για το γεγονός πως το 60% των κεφαλαίων των τραπεζών αποτελείται από αναβαλλόμενη φορολογία, ήτοι δεν έχουν κεφαλαιακή δομή ικανή να απορροφήσει πιθανά σοκ. Αυτό το μήνυμα φαίνεται πως το έχουν λάβει οι επενδυτές οι οποίοι μειώνουν το τελευταίο τρίμηνο τις θέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες, αναμένοντας την έκβαση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδος – ΔΝΤ και θεσμών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να εξελιχθεί η συζήτηση αυτή σε μια «αυτοτροφοδοτούμενη προφητεία» που θα κοστίσει πρόσθετα στους δανειστές της Ελλάδος, ειδικά από τη στιγμή που οι καταθέσεις αυξάνονται, η ρευστότητα των τραπεζών βελτιώνεται και τα μη εξυπηρετούμενα άνοιγμά τους περιορίζονται. Και για το λόγο αυτό θα επιδιωχθεί από όλους τους εμπλεκομένους στο ελληνικό πρόγραμμα να πέσουν οι τόνοι για το σχετικό ζήτημα κατά την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον μεταξύ 13 και 15 Οκτωβρίου.

 

ΠΗΓΗ: cnn.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα