Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Στη Θεσσαλονίκη η υποδειγματική Σκακιστική Ολυμπιάδα του 1984

Άποψη από την αιθουσα των αγώνων.

H 26η Ολυμπιάδα Σκακιού πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου 1984, στην πατρίδα του Ολυμπιακού κινήματος, την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αγωνίστηκαν 139 εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών από 87 χώρες με συμμετοχή 723 σκακιστών και σκακιστριών, μεταξύ των οποίων 67 γκραν μετρ και 97 διεθνείς μετρ. Παίχτηκαν συνολικά 3.514 παρτίδες.
Χωρίς Κάρποβ και Κασπάροβ η ΕΣΣΔ

Από τη συνάντηση γυναικών Κίνας και Δυτικής Γερμανία

Δυστυχώς, την ίδια ακριβώς εποχή ήταν σε εξέλιξη η μαραθώνια συνάντηση για τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ανάμεσα στον Κάρποβ και στον Κασπάροβ με αποτέλεσμα η ΕΣΣΔ να αναγκαστεί να παίξει χωρίς τους δύο ισχυρότερους παίκτες στον κόσμο.
Παρά τις απουσίες, η Σοβιετική Ένωση, με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Μπελιάφσκι έφτασε στην 1η θέση για 3η συνεχόμενη Ολυμπιάδα, πολύ μπροστά από τη δεύτερη Αγγλία που είχε εξαιρετική απόδοση με οδηγό τον Τζον Ναν σε κορυφαία φόρμα και τέλος την ομάδα των ΗΠΑ που πήρε την 3η θέση. Για πρώτη φορά στην Ολυμπιακή ιστορία, η σοβιετική ομάδα δεν είχε στη σύνθεσή της ούτε έναν παγκόσμιο πρωταθλητή!

Η εντυπωσιακή τελετή έναρξης στο κατάμεστο Παλέ ντε Σπορ Θεσσαλονίκης.

Ο μοναδικός τέως παγκόσμιος πρωταθλητής που ήταν παρών στη Θεσσαλονίκη ήταν ο Μπόρις Σπάσκι που τώρα πια εκπροσωπούσε τη Γαλλία. Η απόδοσή του, παρά τις 12 ισοπαλίες σε 14 παρτίδες, βοήθησε πραγματικά τη Γαλλία να φτάσει στην 7η θέση. Απογοήτευσε η Ουγγαρία παρά την πολύ μικρή διαφορά 15 μονάδων στο μέσο όρο βαθμών Έλο.

Μια δεξίωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι παίκτες της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ μαζί με επισήμους της FIDE και της διοργάνωσης. Από αριστερά Νικολάι Κρόγκιους, Γιώργος Μακρόπουλος, Φλορέντσιο Καμπομάνες, Παύλος Αναστασιάδης, Γιάννης Μαρής.

Το γκονγκ του πρώτου γύρου ακούστηκε στις 19 Νοεμβρίου 1984, την ημέρα που γεννήθηκε ο τέως παγκόσμιος πρωταθλητής Καπαμπλάνκα. Ο επόμενος γύρος είδε μια από τις πιο εντυπωσιακές Ολυμπιακές νίκες αφού η ΕΣΣΔ διέλυσε την Ουγγαρία με 4-0, την πρώτη και μοναδική ήττα αυτού του μεγέθους στην ιστορία τους. Κάποιοι κακοπροαίρετοι υποστήριξαν ότι αν είχαν παίξει και οι Κάρποβ και ο Κάσπαροβ, οι Σοβιετικοί δεν θα κέρδιζαν με σκορ μεγαλύτερο από το 3-1, λόγω του υπερβολικού αριθμού ισοπαλιών που είχαν σημειωθεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι αγώνες συνεχίστηκαν με την αναμενόμενη Σοβιετική υπεροχή.

Ο 6ος γυρος ξεκίνησε με τα νέα από τη Μόσχα, όπου ο Κάρποβ έκανε το σκορ 5-0 στη συνάντηση με τον Κασπάροβ δίνοντας ελπίδες σε όσους πίστευαν ότι ο Κάρποβ θα προλάβαινε να έρθει στη Θεσσαλονίκη. Την παράσταση σε αυτόν τον 6ο γύρο «έκλεψε» ο Νίκος Γαβριλάκης αφού καταχειροκροτήθηκε ολοκληρώνοντας με πολύ όμορφο τρόπο τη νίκη του επί του Γιουγκοσλάβου γκρανμέτρ Μαριάνοβιτς (παρτίδες). Παρά τη νίκη του η ομάδα μας δεν απέφυγε την ήττα με 1-3.

Δύο γύρους πριν από το τέλος η βαθμολογία ήταν ΕΣΣΔ 35, ΗΠΑ 31½, Αγγλία και Ουγγαρία 30½. Με πειστική νίκη επί της Κούβας τον προτελευταίο γύρο η ΕΣΣΔ ουσιαστικά κατέκτησε την 1η θέση ενώ η Αγγλία ανέβηκε στη 2η θέση με 34 πόντους, αφού νίκησε καθαρά τον Καναδά 3½-½. Σε αντίθεση οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην 3η θέση αφού έχασαν από τη Δυτική Γερμανία! Η Σοβιετική Ένωση σφράγισε το θρίαμβό της νικώντας στον τελευταίο γύρο τη Δυτική Γερμανία, η Αγγλία δεν έχασε την ευκαιρία και πήρε το αργυρό μετάλλιο με νίκη επί των Φιλιππίνων και η ομάδα των ΗΠΑ πήρε τελικά το χάλκινο (για άλλη μια φορά) καθώς έμεινε στην ισοπαλία έναντι της Βουλγαρίας, όπως και η Ουγγαρία έναντι της Κούβας. Η Ρουμανία τερμάτισε στην 5η θέση μπροστά από τη Δυτική Γερμανία και τη Γαλλία. Η Γιουγκοσλαβία βγήκε 9η θέση, ενώ η 12η θέση της Κίνας ήταν μια καλή υποθήκη για το μέλλον.

Έτσι, για άλλη μια φορά η ΕΣΣΔ βρέθηκε στην κορυφή με μια πολύ διαφορετική ομάδα που αποτελούσαν ο Μπελιάφσκι, ο Πολουγκαέφσκι, ο Βαγκανιάν (χρυσό μετάλλιο στην 3η σκακιέρα), ο Τουκμάκοβ, ο Γιουσούποβ και ο Σοκόλοβ. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης όλοι οι παίκτες αυτής της ομάδας (εκτός του Πολουγκαέβσκι που πέθανε το 1995), βρέθηκαν στη συνέχεια να εκπροσωπούν χρώματα άλλων χωρών, όπως της Σλοβενίας (Μπελιάφσκι), της Αρμενίας (Βαγκανιάν), της Γερμανίας (Γιουσούποβ) και της Γαλλίας (Σοκόλοβ). Εντυπωσίασε η ομάδα της Αγγλίας με το Ναν να κερδίζει το ατομικό χρυσό μετάλλιο στη 2η σκακιέρα και τον Μέστελ στην πρώτη αναπληρωματική.

Οι ελληνικές ομάδες

Οι ελληνικές ομάδες κινήθηκαν στα αναμενόμενα επίπεδα αλλά δεν κατόρθωσαν το κάτι επί πλέον. Όλοι στην Ελλάδα προσέβλεπαν σε κάτι καλύτερο αλλά ήττες σε κρίσιμες στιγμές (όπως η ήττα της 1ης ομάδας από την Αίγυπτο με 3-1) απομάκρυναν όποιες ελπίδες για διάκριση. Από την άλλη πλευρά υπήρξαν και μεμονωμένες καλές στιγμές όπως η νίκη μας επί της ισχυρής ομάδας της Βραζιλίας. Η χώρα μας αγωνίστηκε με δύο ομάδες, ως διοργανώτρια χώρα, και στην τελική κατάταξη η δεύτερη ομάδα βρέθηκε μόλις ένα βαθμό μακριά από την πρώτη.

H πρώτη ομάδα με 30 βαθμούς βρέθηκε στην 31η θέση της βαθμολογίας. Αγωνίστηκαν οι Σπύρος Σκέμπρης (6/12), Βασίλης Κοτρωνιάς (7/12), Παύλος Γκέσος (2/6), Στράτος Γρίβας (4,5/8), Νίκος Σκαλκώτας (5/9) και Νίκος Γαβριλάκης (5,5/9). H δεύτερη ομάδα με 29 βαθμούς βρέθηκε στην 45η θέση της βαθμολογίας. Αγωνίστηκαν οι Κώστας Δημητριάδης (5/11), Βαγγέλης Καλούσης (1,5/7), Τίμης Λυριντζάκης (8/12), Μανώλης Πανταβός (7/11), Τάκης Πανταβός (6/10) και Ανδρέας Κοφίδης (1,5/5).
Ολυμπιάδα Γυναικών

Στην Ολυμπιάδα Γυναικών οι συμμετοχές έφτασαν τις 50 χώρες, με τους Έλληνες οικοδεσπότες να συμμετέχουν με δύο ομάδες. Όπως και στο ανοιχτό τουρνουά, η Σοβιετική Ένωση κυριάρχησε με επικεφαλής την παγκόσμια πρωταθλήτρια Μάγια Τσιμπουρντανίτζε, φτάνοντας στην κορυφή με διαφορά 4½ βαθμών από την ομάδα της Βουλγαρίας (2η θέση) και της Ρουμανίας (3η θέση). Η Σοβιετική ομάδα αγωνίστηκε με τις Τσιμπουρντανίτζε, Λεβίτινα, Γκαμπριντασβίλι και Σεμένοβα. Η Λύντια Σεμένοβα έκανε εκπληκτική εμφάνιση φτάνοντας τους 9,5 βαθμούς σε 10 αγώνες.

Όπως και στην Ολυμπιάδα των ανδρών, στις γυναίκες η χώρα μας αγωνίστηκε με δύο ομάδες. H πρώτη ομάδα με 21 βαθμούς βρέθηκε στην 27η θέση της βαθμολογίας (51 συμμετοχές). Αγωνίστηκαν οι Εύα Κόντου (8/14), Κατερίνα Νίκα (3,5/9), Φρόσω Κασιούρα (7,5/12) και Μάγια Πετράκη (2/7). H δεύτερη ομάδα με μισό βαθμό λιγότερο (20,5) βρέθηκε στην 36η θέση της βαθμολογίας. Αγωνίστηκαν οι Κική Μιχαηλίδου (5/12), Αγάπη Εφραίμογλου (1,5/7), Μαρία Μιχαηλίδου (6,5/12) και Μυρσίνη Λυμπερτού (7,5/11).
Πηγή: Τα αποσπάσματα για την Ολυμπιάδα είναι από άρθρο του Κοσμά Κέφαλου στην Αυγή.

Παίζει ο λευκός και ματ σε 2 ***

Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ

Το lock-down ανέστειλε κάθε αθλητική δραστηριότητα κλειστού χώρου. Έτσι και τα μαθήματα σκάκι σταμάτησαν για όσο διάστημα διαρκέσει. Οι προπονητές όμως συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα on-line. Μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935), Νίκο Σγουρό (6978777543), Δημήτρη Λαδά(6943801862) και Φώτη Τόλια (6946636405)για να σας ενημερώσουν σχετικά.

 

***1.Ιβ5+ α:β5 2.Βα5+#


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα