Το ζήτημα των περικοπών πόρων από την Κρήτη που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις τοπικών φορέων, έφεραν στη Βουλή βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο συγκεκριμένα, το ζήτημα της απένταξης τεσσάρων οδικών έργων της Κρήτης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2007 – 2013 θέτει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Υποδομών το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:
«Δημοσιεύτηκε η πληροφορία ότι η επιτροπή παρακολούθησης του Ε.Π. “ενίσχυση προσπελασιμότητας 2007 – 2013” συνεδρίασε την 26.9.2013 και προκειμένου να εξευρεθεί ποσό 2,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση Οδικών Αξόνων της κεντρικής Ελλάδος αποφάσισε την απένταξη από το πρόγραμμα τεσσάρων οδικών έργων της Κρήτης προϋπολογισμού 185 εκατ. ευρώ.
Επειδή το ΠΕΠ Κρήτης δεν έχει δυνατότητα ένταξης νέων έργων χωρίς περικοπή άλλων, ενώ δεν θα γίνει δυνατή η ολοκλήρωση του Βορείου Οδικού Αξονα Κρήτης ούτε το 2020, επομένως το έργο παραπέμπεται στις καλένδες.
Ερωτάστε:
1. Ποιοι είναι οι αληθείς λόγοι απένταξης των έργων αυτών και ποιοι ευθύνονται γι’αυτό;
2. Ως πότε τα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης θα θυσιάζονται υπέρ των φαραωνικών (συνεχώς εξαγγελλόμενων κι ουδέποτε ολοκληρωμένων) έργων;»
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Διακάκη και Μιχάλης Κριτσωτάκης κατέθεσαν αναφορά την κοινή Επιστολή των Επιμελητηρίων της Κρήτης (Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων) με την οποία επισημαίνουν πως «στην Κρήτη, είναι γνωστό, ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε επίπεδο υποδομών και ειδικά σε υποδομές που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα και θεωρούνται πρωταρχικής σημασίας», καθώς και πως «μαθαίνουμε από τον τοπικό Τύπο ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ε.Π. “Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας 2007 – 2013”, η Κρήτη “χάνει” κρίσιμα οδικά έργα συνολικού ύψους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ -έργα μάλιστα που έχουν ενταχθεί από το 2011 και το 2012 στο τρέχον πλαίσιο…», τονίζουν πως «αυτοί οι πόροι είναι εξαιρετικά πολύτιμοι και είναιζωτικής σημασίας να διατεθούν εντός της περιφέρειάς μας», εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό τους για αυτή την προαναφερθείσα μεταφορά κονδυλίων και προτείνουν «να αποσυρθεί η αναθεώρηση του ΕΠ.ΕΠ 2007 – 2013 και να κατευθυνθούν επιπλέον πόροι σε δράσεις επιχειρηματικότητας, πιστεύοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο στηρίζεται μία από τις παραγωγικότερες και αποδοτικότερες περιφέρειες της Ελλάδας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο».