Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο

Υπερψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία επί της αρχής, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον «Καλλικράτη».

Υπέρ της πρώτης ανάγνωσης του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν επιφυλάξεις. Από την πλευρά τους, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ καταψήφισαν, ενώ η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος επανέλαβε τη διαβεβαίωση για βελτιωτικές αλλαγές, χαρακτηρίζοντας πολύ εποικοδομητικές τις παρατηρήσεις που εκφράστηκαν τόσο από τα κόμματα, όσο και από τους αρμόδιους φορείς.

Μεταξύ των ενστάσεων, επιφυλάξεων και παρατηρήσεων βουλευτών και φορέων βρέθηκαν, κυρίως, οι διατάξεις που αφορούν τον θεσμό του Συμπαραστάτη Δημότη, για τον οποίο προτάθηκε να επιλέγεται από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και όχι από τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας αλλά και η δυνατότητα τετράμηνων συμβάσεων, καθώς -όπως υποστηρίχθηκε- ανοίγει την κερκόπορτα κατάργησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος επανέλαβε τη διαφωνία του στη ρύθμιση που αφορά περιπτώσεις αιρετών που τίθενται σε αργία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει περίπτωση να έχουμε “πατενταρισμένους εγκληματίες” για υποψήφιους δημάρχους. Δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να θεωρηθεί ότι κάνουμε ρουσφέτι, φέρνουμε ευνοϊκή ρύθμιση για αιρετούς. Θα πρέπει να εξετάσουμε ρύθμιση, ώστε να εκδικάζονται σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια αιρετοί που ελέγχονται για ποινικού δικαίου αδικήματα».

Έντονες επιφυλάξεις εκφράστηκαν και για την εκχώρηση ανταποδοτικών τελών, με τον εισηγητή της ΔΗΜΑΡ, Νίκο Αναγνωστάκη να επισημαίνει ότι «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, επί των άρθρων.

Απαραίτητη προϋπόθεση η ψήφισή του, για την εκταμίευση της “δόσης”

Το πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε νωρίτερα στη Βουλή, θα πρέπει να ψηφιστεί προκειμένου να εκταμιευτεί η νέα δόση προς την Ελλάδα από τους δανειστές. Η αντιπολίτευση αντιδρά για τη διαδικασία του κατεπείγοντος θεωρώντας ότι δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για επί της ουσίας συζήτηση.

Προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου εστάλη χθες στα κόμματα, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Το σχέδιο νόμου, που παρέλαβαν τα κόμματα, αφορά τα τρία βασικά άρθρα του πολυνομοσχεδίου, τα οποία περιλαμβάνουν επίμαχες διατάξεις περί άρσης εμποδίων στον ανταγωνισμό στον κλάδο της επεξεργασίας τροφίμων – ρυθμίσεις γαλακτοκομικών προϊόντων, περί διαθεσιμότητας, περί άρσης περιορισμών στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, κατανομής του κοινωνικού μερίσματος, Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, ρυθμίσεων που αφορούν τον κλάδο του τουρισμού, φορολογικών κ.ά.

Ειδικότερα, το πολυσέλιδο κείμενο αποτελείται από τρία άρθρα που περιλαμβάνουν, την εργαλειοθήκη του Ο.Ο.Σ.Α. και το κοινωνικό μέρισμα, τις φορολογικές ρυθμίσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το επίμαχο ζήτημα του γάλακτος

Στις πέντε ημέρες ορίστηκε η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος -αυτού που ώς σήμερα ονομάζαμε φρέσκο- όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη, του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου και ομάδας πανεπιστημιακών και επιστημόνων από τον ΕΛΟΓΑΚ και τον ΕΛ.Γ.Ο. “Δήμητρα” για τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος.

Το πενθήμερο αποφασίστηκε λόγω και των συνθηκών παραγωγής/διακίνησης στην Ελλάδα. Οριακά, δε, έχει περιθώριο αύξησης μιας ημέρας και αυτό, αφού προηγουμένως υπάρξει έγκριση από τους αρμόδιους φορείς.

Παράλληλα η υιοθέτηση του ελληνικού σήματος, αλλά και η αναγραφή της χώρας προέλευσης, είναι δύο στοιχεία που αναμένεται να συμβάλουν στη σωστή ενημέρωση του καταναλωτή.

Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για το γάλα προβλέπει ότι θα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: το παστεριωμένο και το υψηλής ή υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας.

Το υψηλής ή υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας γάλα θα έχει διάρκεια ζωής άνω των πέντε ημερών και αυτό θα καθορίζεται από την κάθε γαλακτοβιομηχανία.

Στην κατηγορία του παστεριωμένου δημιουργείται και η υποκατηγορία του γάλακτος ημέρας (τριών ημερών από την παραγωγή ως το ράφι).
Η συμφωνία με την τρόικα επίσης περιλαμβάνει και την απόσυρση του όρου «φρέσκο» από τις συσκευασίες γάλακτος, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι αγελαδοτρόφοι.

Κοινωνικό μέρισμα

Για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος διατίθεται από το πρωτογενές πλεόνασμα ποσό 450.000.000 ευρώ, προς στήριξη των πολιτών / των οικογενειών με πολύ χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, με βάση ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Όσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα, αυτό θα είναι αφορολόγητο, δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν θα κατάσχεται ούτε θα συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ. ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Κάθε δικαιούχος λαμβάνει το κοινωνικό μέρισμα από μία και μόνο πηγή. Αν καταβάλλεται σύνταξη εκ μεταβιβάσεως σε περισσότερους δικαιούχους, το ποσό του μερίσματος επιμερίζεται ανάλογα.

Το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου και η καταβολή μπορεί να διενεργείται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, με πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου.

Αλλαγές στη φορολογία
Για τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«• Το ποσό πάνω από το οποίο η Εφορία προχωρά σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων αυξάνεται από τα 300 στα 500 ευρώ. Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν υποστεί κατασχέσεις για ποσά από 300 – 500 ευρώ.

• Αυξάνεται από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο από μισθούς και συντάξεις και για το επιπλέον ποσό μπορεί να κατασχεθεί το 25%, έτσι ώστε μετά την κατάσχεση το εναπομείναν ποσό να μην υπολείπεται των 1.500 ευρώ.

• Καταθέσεις σε τράπεζα, σε κοινό ή ατομικό λογαριασμό, είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε μια μόνο τράπεζα. Για την εξαίρεση του λογαριασμού από την κατάσχεση απαιτείται να γνωστοποιήσει ο φορολογούμενος το λογαριασμό με ειδική γνωστοποίηση στο Taxis.

• Επεκτείνεται ο συμψηφισμός Φ.Π.Α. σε όλο τον δημόσιο τομέα, ο οποίος όμως αφορά εμπορικές συναλλαγές με το Δημόσιο.

• Θεσπίζονται οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, όπως η απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση τιμολογίων για τους αγρότες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 15.000 ευρώ και με επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ. Ο Φ.Π.Α. τους επιστρέφεται κατ’ αποκοπή με συντελεστή 6% επί της αξίας των προϊόντων που πωλούν.

• Εντός 30 ημερών από την αλλαγή ιδιοκτησίας κάθε είδους σε ένα ακίνητο θα πρέπει να δηλώνεται η μεταβολή στην εφαρμογή Ε9. Ειδικά για φέτος οι δηλώσεις μεταβολών για το έτος 2014 που απεικονίζουν την περιουσιακά κατάσταση του φορολογούμενου κατά την 1/1/2014 υποβάλλονται μέχρι 30/5/2014».

Αλλαγές και στα πρόστιμα

Μειώνονται στα 250 έως και 500 ευρώ τα πρόστιμα ανάλογα με τα τηρούμενα βιβλία για τη μη έκδοση αποδείξεων ή μη υποβολή δηλώσεων από 1.000 έως 2.500 ευρώ που προέβλεπε ο τελευταίος φορολογικός νόμος. Παράλληλα θεσπίζεται πλαφόν προστίμου ανά φορολογικό έλεγχο στα επίπεδα των 30.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα οι διατάξεις του προσχεδίου του νομοσχεδίου προβλέπουν τα ακόλουθα:

• Θεσπίζεται πρόστιμο 100 ευρώ για μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογικής δήλωσης από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου. Πρόστιμο 100 ευρώ θα καταβάλλεται επίσης και για κάθε άλλη παράβαση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων, μη ανταπόκρισης σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων ή μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης παρακρατούμενων φόρων, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος δεν έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων.

• Πρόστιμο ύψους 250 ευρώ για υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία θα επιβάλλονται όταν δεν υποβάλλονται ή υποβάλλονται εκπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις ή δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων, όταν δεν ανταποκρίνεται ο φορολογούμενος σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων ή όταν δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβή φορολογικά στοιχεία.

• Εξακολουθεί να ισχύει το πρόστιμο των 2.500 ευρώ (για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία) όταν ο φορολογούμενος δεν συνεργάζεται με τις ελεγκτικές αρχές κατά τον φορολογικό έλεγχο, δεν έχει εγγραφεί στο φορολογικό μητρώο ή δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για την τήρηση βιβλίων.

• Δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα, όταν υποβάλλονται εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Φ.Π.Α. και παρακρατούμενων φόρων στην περίπτωση που αρχική δήλωση είχε υποβληθεί εκπρόθεσμα.

Οι ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις

Επίσης, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν στην είσπραξη μερισμάτων από δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, στη θητεία του Προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και του διοικητικού συμβουλίου, τα κόστη των συμβούλων αλλά και τη δυνατότητα αποδοχής δημόσιων προτάσεων που τυχόν υποβληθούν για περιουσιακά του στοιχεία (εταιρείες του Χ.Α.) περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Επίσης ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν «στο δίκαιο και εύλογο» των συναλλαγών που πραγματοποιούνται.

Για την πώληση μετοχών που είναι εισηγμένες σε Οργανωμένη Αγορά ή εισάγονται σε Οργανωμένη Αγορά (π.χ. Χρηματιστήριο Αθηνών), παράλληλα με την πώληση το Ταμείο δύναται να αναθέτει σε πιστωτικά ιδρύματα ή ΕΠΕΥ την εξεύρεση αγοραστών μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών, με ή χωρίς την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων ή ΕΠΕΥ να αγοράσουν τις μετοχές που τυχόν δεν θα διατεθούν. Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ έχει τη δυνατότητα να αποδέχεται δημόσιες προτάσεις που υποβάλλονται για περιουσιακά του στοιχεία, ενώ για τις συμβάσεις με τους εκάστοτε συμβούλους τονίζεται ότι “οποιοδήποτε δε κόστος από αυτές, αποτελεί λειτουργικό κόστος του Ταμείου και βαρύνει το τίμημα που αυτό εισπράττει από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Περιμένει ψήφιση το Eurogroup

Την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή αναμένει το Eurogroup προκειμένου να κλείσει επίσημα η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, στόχος είναι να υπάρξει καταρχήν πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Εurogroup στην Αθήνα την 1η Απριλίου και η τελική απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της θα πραγματοποιηθεί πριν από τα μέσα Μαΐου, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις (ομόλογα που λήγουν περί τα μέσα Μαΐου) και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μία ή δύο δόσεις, πιθανότητα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι τρεις δόσεις στο σύνολό τους θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, σημειώνοντας, πάντως ότι η πρώτη δόση που θα εκταμιευθεί τον Μάιο θα είναι η σημαντικότερη.
Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπενθύμισε, ωστόσο, ότι η εκταμίευση αυτών των δόσεων θα συναρτάται από την εκπλήρωση προαπαιτούμενων δράσεων.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι μετά την ανακοίνωση της Eurostat στις 23 Απριλίου για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, θα καταστεί σαφές αν και κατά πόσο υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συζήτηση, στο επίπεδο ομάδας εργασίας της ευρωζώνης, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει ήδη αναλάβει η Ευρωζώνη, το Νοέμβριο του 2012. Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι η σχετική συζήτηση σε υπουργικό επίπεδο θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά το όποιο χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι η Ελλάδα επωφελείται ήδη από ιδιαίτερα θετικές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τα επιτόκια δανεισμού, την ωρίμαση των δανείων και την περίοδο χάριτος και τόνισε ότι η όποια απόφαση ως προς τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι θέμα κρίσης των Ελληνικών Αρχών.

Τέλος ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση που το Δ.Ν.Τ. ζητήσει διαβεβαίωση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα