Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Στη Βουλή τα αντισεισμικά μέτρα για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τα αντισεισμικά μέτρα για το αεροδρόμιο στο Καστέλι, κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 στο Ηράκλειο, Γιώργος Λογιάδης.

Όπως αναφέρει αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης «σε δελτίο τύπου της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας αποκαλύπτεται η προχειρότητα κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας για το θέμα των σεισμών, στις 31 Μαρτίου 2022 είπε1 πως στη μελέτη του έργου δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για σεισμό στην ξηρά ενώ ακόμα και μετά τις χιλιάδες δονήσεις πριν και μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, το θέμα αντιμετωπίζεται με μπαλώματα και όχι με επαρκείς μελέτες. Επίσης, ανέφερε και ως πιθανή λύση ακόμα και τη μετάθεση του έργου αν το κόστος για τις μελέτες και τα αναγκαία αντισεισμικά μέτρα αποβεί υπέρογκο.
Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως οι αντισεισμικοί συντελεστές του αεροδρομίου (όπως αναφέρονται και στην αιτιολογική έκθεση για το έργο) καθορίστηκαν με πρόβλεψη μόνο για σεισμό από τη θάλασσα. «Μέσα στην έκθεση γράφει ότι ο σεισμός στην Κρήτη δεν υπάρχει. Έτσι κατασκευάζεται το αεροδρόμιο», προσθέτοντας ότι μετά τον σεισμό κλήθηκε να πει τι πρέπει να γίνει και τόνισε πως «χρειάζονται γεωφυσικές έρευνες για να δούμε που πάνε τα ρήγματα, τι γεωμετρία έχουν, αν υπάρχει μεγιστοποίηση κτλ. Τι κάνανε; Κάνανε το εξής: Δεν θέλουμε αυτά γιατί μας δυσκολεύουν, είναι πιο καλός τρόπος να αυξήσουμε 25% τον (αντισεισμικό) συντελεστή και να πάμε στα 220 εκατομμύρια παραπάνω. Αυτή είναι η κατάσταση».

Κατά την εκδήλωση οι τρεις ομιλητές κ. Λέκκας και οι σεισμολόγοι Χρήστος Παπαιωάννου (διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών) και Άκης Τσελέντης (διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών) συμφώνησαν ότι θεωρούν πως δεν είναι θέμα αντισεισμικών συντελεστών, και ότι ανησυχούν όταν βλέπουν τόσο μεγάλα ρήγματα σε μία περιοχή, τα οποία μάλιστα είναι τόσο έντονα που προσφέρονται ακόμα και για εκπαίδευση νέων σεισμολόγων σε πραγματικές συνθήκες.
Επίσης, σημειώνεται ότι όταν τέτοια ρήγματα βρίσκονται σε 300, 400 και 500 μέτρα από το αεροδρόμιο υπάρχει θέμα. Για να λυθεί το θέμα δεν πρέπει να αυξήσομε το συντελεστή, αλλά πρέπει να έχουμε τον ακριβή προσδιορισμό όλων των χαρακτηριστικών των ρηγμάτων δηλαδή γεωμετρικό προσδιορισμό, χρονικό, κινηματικό και δυναμικό προσδιορισμό.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε πως εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν σημειακά σε ορισμένες περιοχές και να μπορέσομε να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνουν με ασφάλεια τα έργα όπως το αεροδρόμιο ή ακόμα και να μεταθέσουμε το έργο αν πρόκειται να πάμε σε πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους κατασκευής.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Τι απολογισμός των κινδύνων που ελλοχεύουν από το έργο, μετά τους σεισμούς έχει γίνει;
Από τι στιγμή που το έργο κατασκευάζεται σε σεισμογενή περιοχή, και είναι βασισμένο σε ανεπαρκείς μελέτες και θα αποβεί επικίνδυνο για τους πολίτες και τους εργαζόμενους για ποιον λόγο συνεχίζει;
Μελετάτε ο αερολιμένας «Νίκος Καζαντζάκης» να επεκταθεί με πολύ λιγότερα χρήματα και με ασφάλεια;»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα