Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στοιχεία για τα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο διαβιβάστηκαν στη Βουλή

Στοιχεία για τα εγκλήματα με πιθανολογούμενο το ρατσιστικό κίνητρο που έχει καταγράψει η ΕΛΑΣ, διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο από το 2009 και μετά και δείχνουν υψηλή την ποσοστιαία εμπλοκή αστυνομικών σε τέτοιες υποθέσεις.
Όπως ειδικότερα προκύπτει από το έγγραφο του κ. Κικίλια, σύμφωνα με στοιχεία από τις περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες, κατά το χρονικό διάστημα 2009- 2012 καταγράφηκαν συνολικά 109 περιστατικά με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο. Μετά την έναρξη της λειτουργίας των Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, κατά το έτος 2013, οι εν λόγω υπηρεσίες επιλήφθηκαν 109 συναφών περιστατικών (82 στην Αττική, 10 στη Θεσσαλονίκη και 17 στην υπόλοιπη επικράτεια), με εμπλεκόμενους συνολικά 33 ιδιώτες, 18 οργανωμένες ομάδες, 37 αστυνομικούς και 21 άγνωστους δράστες. Επίσης, κατά το τρέχον έτος (α΄εξάμηνο 2014), τα εν λόγω περιστατικά ανήλθαν σε 31 (27 στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη και δύο στην υπόλοιπη επικράτεια), ενώ ενεπλάκησαν συνολικά πέντε ιδιώτες, πέντε οργανωμένες ομάδες, 13 αστυνομικοί και οκτώ άγνωστοι δράστες.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, με την οποία ζητούσε στοιχεία για τα εγκλήματα μίσους που έχει καταγράψει η Ελληνική Αστυνομία. Η βουλευτής είχε επισημάνει πως είναι μεν «σημαντικό ότι από το 2013 άρχισε η συστηματική καταγραφή των εγκλημάτων μίσους από την αστυνομία αλλά είναι ανησυχητικό πως, είτε δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή των ποινικών διώξεων και των καταδικών για εγκλήματα μίσους, είτε, ακόμα χειρότερα, δεν υπάρχει σημαντικός αριθμός ποινικών διώξεων και καταδικών για εγκλήματα μίσους».
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, πληροφορεί τη βουλευτή ότι για τα 213 εκ των ανωτέρω περιστατικών, από τις επιληφθείσες αστυνομικές υπηρεσίες σχηματίστηκαν ισάριθμες ποινικές δικογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές για ποινική αξιολόγηση, ενώ για τα λοιπά, διοικητικής φύσεως, περιστατικά κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες πειθαρχικής διερεύνησης. Ο κ. Κικίλιας επαναλαμβάνει ότι έχουν δοθεί σαφείς εντολές και κατευθύνσεις στις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ για την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων με συγκεκριμένες δράσεις, για την άμεση ανταπόκρισή τους σε κάθε συντρέχουσα περίπτωση και την επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας κατά παντός συμμετέχοντος και με οποιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενου σε πράξεις που υποδηλώνουν ρατσιστικά κίνητρα ή άλλες αξιόποινες πράξεις.
Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι έχει, ήδη, συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενιαίος μηχανισμός καταγραφής περιστατικών ρατσισμού, καθώς και ενιαία βάση δεδομένων, με σκοπό την άμεση ενημέρωση των διεθνών οργανισμών και την παρακολούθηση της εξέλιξης των σχετικών υποθέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, τα στοιχεία που καταγγέλλονται ή καταγράφονται στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ και αφορούν αυτά τα ζητήματα, συγκεντρώνονται δύο φορές τον χρόνο και αποστέλλονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο είναι αρμόδιο για την περαιτέρω επεξεργασία τους, καθώς και την παρακολούθηση της εξέλιξης των σχετικών υποθέσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα