Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Στοιχεία – σοκ για τις χιονοστιβάδες στα Λευκά Oρη

Χιονοστιβάδες πρωτόγνωρων διαστάσεων για τα βουνά των Χανίων, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες στο Κ.Α.Μ. ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων (Ε.Ο.Σ.).

1
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναλύθηκαν οι λόγοι που φέτος οι χιονιοστιβάδες ήταν τόσο πολλές και τόσο έντονες (σε όγκο) στα Χανιά. Χιονοστιβάδες δημιουργήθηκαν στην περιοχή Γούρνες, στην ανατολική πλευρά των Λευκών Ορέων, από την πλευρά της κορυφής Σπαθί, όπου όπως ανέφερε το μέλος του ΕΟΣ Μιχάλης Βουράκης, έπεσαν εκατομμύρια κυβικά χιονιού και εάν υπήρχαν κατοικίες εκεί θα είχαν καταστραφεί ολοσχερώς. Επίσης χιονοστιβάδες δημιουργήθηκαν στα Κεραμειά, στην περιοχή του Αθυμόλακα πάνω από το Ψυχρό πηγάδι, στα Σφακιά μετά τη περιοχή Μουτσερά κ.α
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σταύρος Μπαδογιάννης, στις Άλπεις χιονοστιβάδες καταστρέφουν πολύ συχνά ολόκληρα χωριά, ωστόσο στα Χανιά τα χωριά είναι σε πολύ χαμηλότερα σημεία από εκεί που καταλήγουν οι χιονοστιβάδες, γι’ αυτό και δεν κινδύνεψαν κατοικίες ή περιουσίες αλλά καταστροφές υπέστησαν δέντρα και στάνες.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΦΕΤΟΣ;

Από δεξιά ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σταύρος Μπαδογιάννης με το μέλος του ΕΟΣ και εκπαιδευτή Μιχάλη Βουράκη
Από δεξιά ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σταύρος Μπαδογιάννης με το μέλος του ΕΟΣ και εκπαιδευτή Μιχάλη Βουράκη

Στα βουνά των Χανίων, χιονοστιβάδες, δημιουργούνται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Μπαδογιάννης, φέτος με τις συνεχείς χιονοπτώσεις έπεσαν πάρα πολλά στρώματα χιονιού το ένα πάνω στο άλλο, σε κοντινά διαστήματα (χιόνιζε ανά δεκαήμερο), κάτι που έχει συμβεί πάνω από 30-40 χρόνια. Με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, το ένα σώμα του χιονιού με το άλλο να μην γίνονται ένα, κι έτσι « όπου υπήρχαν κλίσεις, το χιόνι δεν συγκρατούνταν και αποκολλιούνταν από το προηγούμενο στρώμα καθώς οι χιονιστιβάδες κατηφόριζαν από τις πλαγιές. Δεν ήταν συμπαγές το χιόνι. Από τη φόρα που είχαν και την μεγάλη απόσταση που διένυαν, αποκολλιούνταν μεγάλα κομμάτια στο μέγεθος ενός τραπεζιού. Από την χιονοστιβάδα στις Γούρνες πρέπει να αποκολλήθηκαν εκατοντάδες κομμάτια χιονιού. Μέσα σε αυτή τη χιονοστιβάδα είδαμε κορμούς δέντρων που είχε παρασύρει στο διάβα της τα οποία ήταν… 4 μέτρα ύψος και φαίνονταν μέσα στο χιόνι μόνο οι κορφές τους, σαν στίγματα».

 

 

Ο ύπουλος εχθρός του ορειβάτη
Όπως ανέφερε το μέλος του ΕΟΣ, εκπαιδευτής Μιχάλης Βουράκης, ο κίνδυνος εμφάνισης χιονοστιβάδων είναι υπαρκτός στην οροσειρά των Χανίων τους μήνες που διανύουμε, οπότε είναι σημαντικό κάθε πεζοπόρος, ορειβάτης ή χιονοδρόμος, που επιθυμεί να τα επισκεφθεί, να γνωρίζει πως θα προσεγγίζει το χιονισμένο ορεινό πεδίο με σχετική ασφάλεια, για την αποφυγή δημιουργίας χιονοστιβάδας.
Κίνδυνος χιονοστιβάδας υπάρχει στις παρακάτω περιπτώσεις: χιονισμένες πλαγιές με κλίση 25 μέχρι 40 μοίρες μπορούν να δημιουργήσουν χιονοστιβάδα, πλαγιές που είναι αλλού πολύ απότομες και αλλού ομαλές, απάνεμες πλαγιές ( οι κορνίζες χιονιού εξέχουν πάντα από την απάνεμη πλευρά του βουνού), νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές με ηλιοφάνεια ιδιαίτερα την Άνοιξη και οι βόρειες με ηλιοφάνεια το Χειμώνα, ρεματιές- χαράδρες όταν είναι αραιοδασομένες, όταν υπάρχουν ρωγμές στην επιφάνεια του χιονιού, όταν το βάθος του φρέσκου χιονιού είναι περισσόετερο από 30 εκατοστά, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά από έντονη χιονόπτωση ακόμα και σε πλαγιές με κλίση 15 μοίρες και πάνω.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα