Ξένοι παρατηρητές, οικονομολόγοι και καθηγητές διεθνούς φήμης έχουν διαπιστώσει ότι η πολιτική λιτότητα, που υποχρεώνουν οι Ευρωπαίοι τοκογλύφοι στους Ελληνες, προκαλεί οικονομική ασφυξία. Επιμένουν ότι ο Σόιμπλε είναι ο κακός Γερμανός, που «λυπάται τους Ελληνες που έχουν ανεύθυνη ηγεσία» (!!!), ενώ η Μέρκελ δεν τον συμμερίζεται, διότι δείχνει ότι σκοπεύει σε κάποια συμφωνία με τον Τσίπρα. Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ ότι η Μέρκελ «επιθυμεί να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ» δείχνουν μεταστροφή απ’ τις αρχικές της θέσεις. Για να μην είναι δε εμφανής η υποχώρησή της λέει ότι περιμένει και τις ελληνικές προτάσεις για μια «εποικοδομητική συμφωνία». Χρησιμοποιείται το «επιθυμώ» αντί το «θέλω» που έχει διαφορετική ανάγνωση.
Οι εταίροι, όμως, παίζουν όπως η γάτα με το ποντίκι. Αλλοτε χαϊδεύοντάς μας και άλλοτε κρυπτόμενοι πίσω από κανονισμούς στο ευρωπαϊκό λαβυρινθώδες γραφειοκρατικό σύστημα. Η Γερμανία κινείται στην Ευρώπη με δικά της πρότυπα, όπως γράφει η “Daily Telegraph”, αγνοώντας τους κανονισμούς. Με αυτή την τακτική κατάφεραν, ώστε το γερμανικό πλεόνασμα να διαμορφώνεται επί 5 συνεχή χρόνια πάνω από 6% του Α.Ε.Π., όταν τα ελλείμματα των χωρών του Νότου ήταν μεγαλύτερα απ’ όσο επετρέπετο. Το φαινόμενο βλάπτει το ευρώ πολλαπλάσια, απ’ όσο βλάπτει το ελληνικό χρέος. Στέλεχος απ’ το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων θεωρεί ότι «η Γερμανία πρέπει να τιμωρηθεί. Το πλεόνασμά της πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται, όπως αντιμετωπίζονται τα ελλείμματα των χωρών του Νότου, ως μία συγκρίσιμη απειλή για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης».
Και άλλοι αμφισβητούν τη γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη. Ο Μπέντζαμιν Φρίντμαν λέει ότι η Ευρώπη χρειάζεται «δραστικό φάρμακο», επικρίνοντας τη γερμανική συνταγή της λιτότητας. Ο Μπόφινγκερ, μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών, είπε στο Μ. Μουσικής (18-6-14) ότι «θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά τα σύμφωνα σταθερότητας και να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη, στην αύξηση των επενδύσεων και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Στην αρχαία Ελλάδα, όταν κάποιος χρωστούσε, έδινε ως εγγύηση τον εαυτό του. Καταργήθηκε από τον Σόλωνα πριν 26 αιώνες. Ισως τώρα να επιστρέψει.
Ο Ζόζεφ Στίγκλιτς (Νόμπελ οικονομίας 2001) δηλώνει στη γαλλική “Le Echos” ότι «πρόκειται για έναν αδιανόητο τρόπο για έναν δημόσιο φορέα» η παρέμβαση της Ε.Κ.Τ. στο ζήτημα της Ελλάδος. «Είναι, λέει, σαν οι Αμερικανοί ηγέτες να άφηναν την Καλιφόρνια να φτάσει στη χρεοκοπία χωρίς να κουνήσουν το μικρό δαχτυλάκι τους». «Αν η Ελλάδα έβγαινε απ’ την Ευρωζώνη, το κόστος θα ήταν πιο υψηλό απ’ αυτό της διάσωσης». Η άποψή του είναι ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το Grexit, αν η Γερμανία και η υπόλοιπη Eυρώπη αρνηθεί ν’ αλλάξει το πρόγραμμα λιτότητας». Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προβάλλοντας το βιβλίο του “The Great Divide”, είπε: «Το πρόγραμμα διάσωσης αποδείχθηκε καταστροφή. Πτώση του Α.Ε.Π. κατά 25%. Το χρέος προς το Α.Ε.Π. σκαρφάλωσε από το 110% στο 180%. Αυτό είναι μεγάλη ύφεση». Ο εν λόγω οικονομολόγος, που συναντήθηκε τελευταίως με Βαρουφάκη και Σόιμπλε, διεπίστωσε ότι «οι διαφορές στις αντιλήψεις τους για το τι συμβαίνει είναι μεγάλες». Τόνισε την πεποίθησή του ότι «η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θέλει να επωμισθεί την καταστροφή της Ευρώπης για τρίτη φορά μέσα σε 100 χρόνια». Οφείλει η Γερμανία ν’ αλλάξει πολιτική και να δεχθεί ότι «το πρόγραμμα και η λιτότητα δημιουργούν ένα τοξικό μείγμα… Τα μοντέλα αυτά που χρησιμοποιήθηκαν απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση του 2008. Δεν διδάχτηκαν»!
Ο Στίγκλιτς υπογράμμισε ότι το Grexit θα έχει άσχημες επιπτώσεις για όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα θεωρείται μικρό μέγεθος. Ωστόσο, το πάντα εχθρικό BBC σημειώνει ότι «η Ελλάδα πλησιάζει με ταχύτητα τη χρεοκοπία». Προβλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν σκαλώσει στις μεταρρυθμίσεις και η μη εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. προκαλεί φόβο ότι «η Ελλάδα θα ξεμείνει» την 5η Ιουνίου, που θα χρειαστεί 1,5 δισ. € για το Δ.Ν.Τ. Ισως αυτό “τρομάζει” και τον κ. Βαρουφάκη.