Αλλαγή χρόνου στην Ανταρκτική έκαναν οι δύο ερευνήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, Χριστίνα Μπαλωµενάκη και Εύχαρις Γουρουντή οι οποίες το βράδυ του Σαββάτου 28 Δεκεμβρίου έφτασαν µε το βουλγαρικό ναυτικό ερευνητικό σκάφος “Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος” στη βουλγαρική Ανταρκτική Βάση “St Kliment Ohridski”, στο νησί Λίβινγκστον.
Στην πρώτη επικοινωνία τους µε την Ελλάδα ανέφεραν πως η θερµοκρασία στο νησί ήταν της τάξεως των -10 βαθµών Κελσίου.
Οι Ελληνίδες επιστήµονες διέσχισαν το επικίνδυνο Drake Passage, ένα από τα πιο δύσκολα περάσµατα στον πλανήτη, που συνδέει το Cape Horn της Νότιας Αµερικής µε τις Νότιες Νήσους Shetland στην Ανταρκτική.
Η Χριστίνα Μπαλωµενάκη και η Εύχαρις Γουρουντή είναι οι πρώτες γυναίκες επιστήµονες από την Ελλάδα που συµµετέχουν σε επιστηµονική αποστολή στον Νότιο Πόλο µε το αντικείµενο της έρευνά τους να αφορά, µεταξύ άλλων, τη διαβίωση σε ακραία περιβάλλοντα.
Συγκεκριµένα, θα µελετήσουν, µεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις από τη διαβίωση για µεγάλο διάστηµα των επιστηµόνων µέσα σε ερευνητικό σταθµό ενώ θα υλοποιήσουν πειράµατα για τη µείωση του στρες. Επίσης, θα διερευνηθεί η δυνατότητα δηµιουργίας ελληνικής βάσης στην Ανταρκτική.
Η ελληνική αποστολή διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Πολικών Ζωνών (ΕΛΕΠΟΖ) σε συνεργασία µε το Εργαστήριο Μεταβαλλόµενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab ) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Οι δύο ερευνήτριες είναι απόφοιτες της Σχολής Αρχιτεκτόνων και ενεργά µέλη της επιστηµονικής οµάδας του Εργαστηρίου.
Να σηµειωθεί ότι είναι η πρώτη συµµετοχή Ελληνίδων ερευνητριών στην Ανταρκτική.
Τις ερευνήτριες παρέλαβε, µαζί µε άλλους επιστήµονες, το βουλγαρικό σκάφος στις 27 ∆εκεµβρίου, από το λιµάνι της Ουσουάια της Αργεντινής και θα θα παραµείνουν στη Ανταρκτική για τις ανάγκες της ερευνητικής τους αποστολής µέχρι τις 18 Ιανουαρίου.
Αρθρο για την συγκεκριµένη ερευνητική αποστολή δηµοσίευσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
ΟΙ «ΖΩΝΕΣ ΩΡΑΣ»
Στην περιοχή όπου βρίσκονται οι ερευνήτριες η ώρα είναι πέντε ώρες µπροστά από την Ελλάδα. Ωστόσο, αξιοσηµείωτο είναι το γεγονός ότι ο Νότιος Πόλος δεν έχει, στη ουσία, ζώνες ώρας.
Ο Νότιος Πόλος, όπως και ο Βόρειος, συγκλίνουν στις γραµµές που καθορίζουν τη ζώνη ώρας στην οποία βρίσκεται ένα µέρος. Με άλλα λόγια, βρίσκονται σε κάθε ζώνη ώρας ταυτόχρονα.
Οπως είχε µεταδώσει η ΕΡΤ σε παλαιότερη ανταπόκριση της, λόγω της µοναδικής τοποθεσίας, οι άνθρωποι βγαίνουν για τρέξιµο στο Νότιο Πόλο µε σκοπό να διασχίσουν και τις 24 ζώνες ώρας την ηµέρα των Χριστουγέννων!
Η Μισέλ Έντο, η οποία εργάζεται σε έναν από τους τρεις µόνιµους σταθµούς στην Ανταρκτική, τον πιο κοντινό στο Νότιο Πόλο είχε αναφέρει ότι το πρωί διοργανώνουν έναν «αγώνα σε όλο τον κόσµο. «Είναι µία διαδροµή 5 χιλιοµέτρων γύρω τον γεωγραφικό Νότιο Πόλο, έτσι ώστε οι συµµετέχοντες να µπορούν να τρέξουν “σε όλο τον κόσµο” και στις 24 ζώνες ώρας» διευκρίνισε.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ανταρκτική φιλοξενεί περίπου 5.000 ανθρώπους ενώ περίπου 1.000 άνθρωποι ζουν εκεί σε ερευνητικούς σταθµούς τους χειµερινούς µήνες.