Μόλις τρεις εβδομάδες αφού ανέλαβε την προεδρία στη Βραζιλία ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα πραγματοποιήσει αύριο Κυριακή το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό, στην Αργεντινή, θέτοντας σε εφαρμογή τη δέσμευσή του να επαναφέρει τη χώρα στη διεθνή σκηνή.
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη ενός Βραζιλιάνου προέδρου συνηθίζεται να είναι στη γειτονική Αργεντινή και αυτή τη φορά ο Λούλα πρόκειται να συναντηθεί εκεί με έναν πιστό του σύμμαχο και φίλο, τον πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες, αλλά και ομολόγους του της περιοχής κατά τη σύνοδο της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC).
«Η Βραζιλία επέστρεψε!», δήλωσε ο Λούλα το βράδυ της νίκης του στις προεδρικές εκλογές, στις 30 Οκτωβρίου.
«Όλος ο κόσμος θέλει να μιλήσει με τη Βραζιλία», σημείωσε ο ίδιος αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo, ενώ δεσμεύθηκε να «ανοικοδομήσει» τους δεσμούς της Μπραζίλια με τη διεθνή κοινότητα.
Η Λατινική Αμερική είναι το πρώτο στάδιο αυτής της εξομάλυνσης, λίγο πριν την άφιξη στη Βραζιλία του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, στις 30 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια ο Λούλα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον στις 10 Φεβρουαρίου.
Προτεραιότητα του Βραζιλιάνου προέδρου είναι να «ανανεώσει τις σχέσεις (της χώρας) με τη Λατινική Αμερική, μια ζωτικής σημασίας περιοχή για τη Βραζιλία, η οποία είχε μπει σε δεύτερο πλάνο» επί προεδρίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, εξήγησε ο Ζοάο Ντανιέλ Αλμέιδα, ειδικός σε θέματα εξωτερικών σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Ρίο.
Ο Λούλα αναμένεται αύριο στο Μπουένος Άιρες, όπου την επομένη θα συναντηθεί με τον Φερνάντες, ο οποίος συνεχάρη θερμά τον «φίλο» του το βράδυ της νίκης του.
Η Αργεντινή «είναι μία πολύ σημαντική εταίρος» για τη Βραζιλία, έχει δηλώσει ο Βραζιλιάνος αντιπρόεδρος Ζεράλδο Αλκμίν, καθώς μεταξύ άλλων είναι και η τρίτη μεγαλύτερη εισαγωγός των βραζιλιάνικων προϊόντων.
Οι συνομιλίες αναμένεται να αφορούν το εμπόριο, επιστημονικά θέματα, την τεχνολογία και την άμυνα, όπως επεσήμανε το βραζιλιάνικο υπουργείο Εξωτερικών.
«Ροζ κύμα»
Ο Λούλα ενδέχεται να συναντηθεί την Τρίτη στο Μπουένος Άιρες και με τον Κουβανό ομόλογό του Μιγκέλ Ντίας Κανέλ και τον Βενεζουελάνο Νικολάς Μαδούρο, με τον οποίο η Μπραζίλια θέλει να ανανεώσει τις σχέσεις της.
Ο Μπολσονάρου ήταν μεταξύ των περίπου 50 χωρών που είχαν αναγνωρίσει τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, τον Χουάν Γκουαϊδό, ως «μεταβατικό πρόεδρο» της χώρας.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουρουγουάη για να συναντηθεί με τον κεντροδεξιό πρόεδρο Λουίς Λακάγε Που.
Στο Μπουένος Άιρες θα συμμετάσχει στην 7η Σύνοδο της CELAC, στην οποία συμμετέχουν 33 χώρες της περιοχής. Ο Λούλα υπήρξε στο τέλος των προηγούμενων θητειών του (2003-2010) ένας από τους ιδρυτές του οργανισμού αυτού, κατά το πρώτο «ροζ κύμα» στη Λατινική Αμερική.
Ο Μπολσονάρου ανέστειλε τη συμμετοχή της Βραζιλίας στη CELAC, την οποία κατηγόρησε ότι «δίνει σημασία σε μη δημοκρατικά καθεστώτα, όπως αυτά της Νικαράγουας, της Κούβας και της Βενεζουέλας».
Αντίστοιχα ο Μπολσονάρου δεν είχε στενές σχέσεις με την Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Χιλή και την Κολομβία μετά την ανάδειξη στην εξουσία αριστερών ηγετών.
Ο Λούλα «θέλει να δώσει προτεραιότητα στην οικονομική συνεργασία» της περιοχής, εξήγησε ο Αλμέιδα. Έχει επίσης εκφράσει την επιθυμία του όλη η Λατινική Αμερική να υιοθετήσει κοινή πολιτική για την προστασία του Αμαζονίου.