Η διήμερη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σόλτς παραμονή της εθνικής μας εορτής της 28ης Οκτωβρίου έχει πολλές ερμηνείες. Η συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη είχε προγραμματιστεί, να γίνει την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, όπου θα εσυζητούντο διμερή και ευρωπαϊκά οικονομικά θέματα, μετά δε θα επακολουθούσε συνέντευξη Τύπου και γεύμα εργασίας με αναχώρηση για το Βερολίνο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Πριν ένα χρόνο είχε επισκεφθεί την Αθήνα και στη συνέχεια την Άγκυρα, αλλά τώρα δεν σκέφθηκε να κάνει το ίδιο. Δεν συμμερίζεται φαίνεται τη Μέρκελ, που έβλεπε τον εαυτό της σε ρόλο μεσολαβητή, κρατώντας ίσες αποστάσεις. Μετά την εκλογή του τον Σεπτέμβριο 2021, πέρασε αρκετός χρόνος ακινησίας, για να βρει η γερμανική κυβέρνηση το σωστό βηματισμό της στα ελληνοτουρκικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μπούχνερ ερωτηθείς για τις απειλές Ερντογάν ότι «θα έρθουμε μια νύχτα…» δήλωσε: «Το σημειώνουμε… καθιστούμε σαφές, ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες… Το καθιστούμε σαφές… και πιστεύω ότι δεν πρέπει να συζητάμε πολύ για κάθε φράση, που λέγεται». Και πολύ σωστά! Δώσαμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν απροσδιορίστου μορφής ψυχικών λειτουργιών. Δεν έχει γίνει δεκτό από τη γερμανική κυβέρνηση η αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας κρατών της Ε.Ε. από άλλο κράτος μη μέλος. Διότι η Τουρκία μη αναγνωρίζοντας τα Ελληνικά αμφισβητεί και τα σύνορα της Ε.Ε.
Όταν στα τέλη Μαΐου συμφωνήθηκε η “κυκλική ανταλλαγή” βαρέων όπλων στην Ουκρανία, δηλαδή να στείλουμε τα τεθωρακισμενα Σοβιετικής κατασκευής BMR-1 και να πάρουμε σύγχρονα Γερμανικά άρματα που μπορεί να παρελάσουν την 28η Οκτωβρίου στη Θεσ/κη, η επίσκεψη του Ολαφ Σόλτς δεν μπορεί να θεωρηθεί τόσο περίεργη. Έρχεται, να δώσει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την απευθείας προμήθεια 200 τεθωρακισμένων μάχης με τη διαδικασία του επείγοντος.
Το ότι πνέει νέος εποικοδομητικός άνεμος στις Ελληνογερμανικές σχέσεις φαίνεται και από τις συνεχείς επισκέψεις, πριν του Σόλτς, των κυβερνητικών της Κρίστιαν Λίντερ υπουργού Οικ/κών και της Αναλένα Μπέρμποκ υπουργού Εξωτερικών. Ο Σόλτς στην Αθήνα αναμένεται να καταδικάσει ο ίδιος την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία.
Τίποτα δεν αποκλείεται ν’ ανοίξει ο δρόμος για νέες συμφωνίες προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται για την ενέργεια, που μετά τη διακοπή από τον Πούτιν του φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, η Ελλάδα καθίστατα παράγοντας εναλλακτικών οδών προμηθείας του μέσω Αλεξανδρούπολης και ταχύτερης ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.