«Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Και η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά», είχε πει την Κυριακή 30 Ιουλίου 1978 μέσα από τα «σχόλια του Τρίτου» στο Τρίτο Πρόγραμμα ο Μάνος Χατζιδάκις.
Τώρα, σαράντα χρόνια μετά, μοιάζει σαν να συνηθίσαμε το τέρας της… βίας. Της βίας που συναντάμε συχνά σε βάρος των πιο αδύναμων κρίκων της κοινωνίας, που βλέπουμε σε βίντεο αλλά και στην καθημερινότητα. Της βίας που φανερώνει ότι η κρίση δεν είναι μόνον οικονομική αλλά και βαθιά πολιτισμική. Της βίας που προκαλείται από την απέχθεια προς το διαφορετικό, προς ό,τι δεν μας μοιάζει. Της βίας που η μόνη λύση για την αντιμετώπισή της είναι η Παιδεία και ο σεβασμός.
Αλλά, δεν συνηθίσαμε όλοι. Οι αντιδράσεις στα φαινόμενα της βίας, οι φωνές που μιλάνε για δικαιοσύνη και δικαιώματα, κυρίως από νέους ανθρώπους, δείχνουν ότι κάτι νέο -απροσδιόριστης εξέλιξης- γεννιέται, μέσα από τη… στάχτη της οικονομικής -και όχι μόνον- κρίσης, που αφορά όλη την Ευρώπη. Τώρα, στο νου έρχονται δύο γνωστές ρήσεις του Αντόνιο Γκράμσι: «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει, ο καινούργιος παλεύει να γεννηθεί. Ζούμε στην εποχή των τεράτων».