Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Στην Κομισιόν η απεργία στη Μαλαματίνα – Ερώτηση του Κ. Αρβανίτη για απολύσεις

Την απεργία στην Μαλαματίνα, την αστυνομική καταστολή, αλλά και τις απολύσεις εργαζομένων φέρνει στην Κομισιόν ο Κώστας Αρβανίτης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Με γραπτή του ερώτησή ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left και μέλος της Επιτροπής EMPL (Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναδεικνύει τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της νέας ιδιοκτησίας της επιχείρησης, μιας επιχείρησης ταυτισμένης με τη Θεσσαλονίκη, που αγαπήθηκε και στηρίζεται δεκαετίες τώρα από τα λαϊκά στρώματα της πόλης αλλά και όλης της Βόρειας Ελλάδας.
Σε συμπαιγνία με τη ακραία δεξιά νεοφιλεύθερη και παραπαίουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη η Διοίκηση της επιχείρησης έχει προβεί σε σειρά αντεργατικών μεθοδεύσεων με προφανή στόχο να θεμελιωθεί ένα ισχυρό προηγούμενο καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες Χατζηδάκη. Όλα αυτά, μάλιστα, με τη στενή εποπτεία και συνεργασία των δυνάμεων καταστολής που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει θέσει στην υπηρεσία της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα ξυλοδαρμούς εργαζόμενων, με κορυφαίο παράδειγμα τον τραυματισμό του Προέδρου του Σωματείου Γιάννη Φραγγίδη, ακόμη και τον προπηλακισμό μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου.
Ωστόσο, μέσα στην υπεροψία τους, που τροφοδοτεί η σταθερή κυβερνητική πολιτική κατάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, οι υπεύθυνοι του εργοστασίου με τις επιλεκτικές απολύσεις (όλοι οι υπό απόλυση είναι μέλη του Σωματείου των Εργαζομένων…) και τις άλλες ενέργειές τους έχουν παραβιάσει και τη συμφωνία εξυγίανσης την οποία έχουν συνομολογήσει αλλά και κρίσιμες διατάξεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και συγκεκριμένα τις διατάξεις περί προστασίας του ανταγωνισμού και τις Οδηγίες 2019/1023 και 2002/14 της ΕΕ, το άρθρο 27 του Χάρτη Θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ και τη ΔΣΕ 98/1949.
Φυσικά, αντίθετη με το πνεύμα και το γράμμα, της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι και η βίαιη δράση της αστυνομίας σε ρόλο δύναμης καταστολής μιας εργατικής κινητοποίησης και οιονεί απεργοσπαστικού μηχανισμού, και όχι προστασίας της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, όπως πρέπει να είναι ο ρόλος της, μια επέμβαση που αντίκειται στα άρθρα 1 και 28 του ως άνω Χάρτη.
Για τους λόγους αυτούς η Επιτροπή ερωτάται και παροτρύνεται να προβεί σε ενέργειες που θα διασφαλίσουν την απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας εξυγίανσης, αλλά και το σεβασμό του Δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία, μια απεργία που αξίζει να επισημανθεί πως έχει κριθεί από τη Δικαιοσύνη νόμιμη.
Η παρέμβαση του Κώστα Αρβανίτη έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με επικεφαλής τη Γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου και συμμετοχή βουλευτών της περιοχής και κορυφαίων στελεχών του κόμματος στο εργοστάσιο ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Σωματείου Γιάννη Φραγγίδη και εργαζόμενους, Στη διάρκεια της συνάντησης ο Κώστας Αρβανίτης είχε προαναγγείλει σειρά πρωτοβουλιών για την ανάδειξη του θέματος με στόχο τη στήριξη της απεργίας εκτός συνόρων.
«Ο αγώνας των εργαζόμενων στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ είναι κρίσιμος επειδή είναι ένας αγώνας για τα αυτονόητα: Το δικαίωμα στη δουλειά, το δικαίωμα στην απεργία» σημειώνει ο Κώστας Αρβανίτης. «Οι αυθαιρεσίες της ιδιοκτησίας και η επίμονη, σχεδόν ύποπτη, κυβερνητική στήριξη που φτάνει μέχρι τη χρήση Αστυνομικών Δυνάμεων για στήριξη απεργοσπαστικού μηχανισμού, συνιστούν μια μεθόδευση που δεν στρέφεται μόνο κατά των απεργών, αλλά ενάντια σε κάθε εργαζόμενο που σκέφτεται να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Ε, αυτό όσο περνά από το χέρι μας, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει. Δεν θα του περάσει του κ. Χατζηδάκη και των αχόρταγων φίλων του κ. Μητσοτάκη!»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left)
Θέμα: Ερώτηση για τους απολυμένους και την αστυνομική καταστολή στην επιχείρηση
Μαλαματίνα

Η επιχείρηση ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ υπήχθη σε καθεστώς εξυγίανσης που επικυρώθηκε από το Δικαστήριο, με τη συμφωνία και των εργαζομένων. Με την απόφαση αυτή διασφαλίστηκαν ρητά οι θέσεις εργασίας του απασχολούμενου προσωπικού και η διάδοχος εταιρεία υποχρεώθηκε να διατηρήσει το ισχύον οργανόγραμμα. Η επιχείρηση το τελευταίο διάστημα προέβη στην απόλυση 14 εργαζομένων (καταστρατηγώντας το προστατευτικό πλαίσιο περί ομαδικών απολύσεων), άπαντων μελών του σωματείου, και διατείνεται ότι θα καταργήσει το τμήμα διακίνησης. Για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων το σωματείο πραγματοποιεί απεργία, η οποία έχει κηρυχθεί νόμιμη από το Δικαστήριο, για την καταστολή της οποίας παρενέβησαν βιαίως αστυνομικές δυνάμεις προκαλώντας τραυματισμό απεργών εργαζομένων (μεταξύ των οποίων και του Προέδρου του σωματείου) αλλά και βουλευτών. Οι ανωτέρω ενέργειες της εργοδότριας εταιρείας παραβιάζουν τη συμφωνία εξυγίανσης, τις διατάξεις περί προστασίας του ανταγωνισμού και τις Οδηγίες 2019/1023 και 2002/14 της ΕΕ, το άρθρο 27 του Χάρτη Θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ και τη ΔΣΕ 98/1949, ενώ η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας στις νόμιμες κινητοποιήσεις αντίκειται στα άρθρα 1 και 28 του ως άνω Χάρτη.

Ερωτάται η Επιτροπή σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διασφαλιστεί ότι α) θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η συμφωνία εξυγίανσης, όπως επιτάσσουν οι διατάξεις περί υγιούς ανταγωνισμού β) οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα θα χαίρουν απρόσκοπτα του δικαιώματος στην απεργία, δίχως την κατ’ επίκληση του άρθρου 93 του ν. 4808/2021 αστυνομική καταστολή;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα