Τη στήριξή του στον αγροτικό κόσμο και την αντίθεσή του στις δραματικές αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών εκφράζει με ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης.
Το ψήφισμα θα σταλεί στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο Υπουργείο Οικονομικών και στην ΚΕΔΕ
Την εισήγηση έκανε ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαρ. Κουκιανάκης «σε συνέχεια της 9533/14-7-2015 επιστολή του, με την οποία ζήτησε την εισαγωγή του θέματος στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης».
Συγκεκριμένα, έπειτα από διαλογική συζήτηση το συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
«Στην νέα δανειακή σύμβαση με τους εταίρους μας, ο πλέον θιγόμενος επαγγελματικός κλάδος είναι οι αγρότες, καθώς με τις επερχόμενες αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης αλλά και στο ασφαλιστικό τους, διαφαίνεται μια δραματική και συντριπτική μείωση των εισοδημάτων τους και ιδιαίτερα αυτών που έχουν μικρό κλήρο, δηλαδή την πλειοψηφία των Κρητών κατοίκων της υπαίθρου.
Από την έως τώρα πληροφόρηση, οι βασικές επερχόμενες φορολογικές και οικονομικές αλλαγές για τους αγρότες, είναι οι παρακάτω:
•Φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ από το πρώτο ευρώ (κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ) και πιθανότατα με συντελεστή 26% (ή 29%).
•Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων από το πρώτο ευρώ με συντελεστή που θα αυξηθεί από το 13% στο 26% (ή 29%).
•Κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου για τους αγρότες.
• Επιβάρυνση αγροτικών εφοδίων με συντελεστή ΦΠΑ 23% αντί του 13%, που ισχύει σήμερα.
•Σημαντική αύξηση της προκαταβολής φόρου.
Επίσης θα υπάρξει σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς αναμένεται ο ΟΓΑ να προχωρήσει ακόμα και σε τριπλασιασμό της καταβαλλόμενης εισφοράς, μιας και στο εξής δεν θα έχει κρατική στήριξη.
Και σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε, ότι επίκεινται μεγάλες μειώσεις των επιδοτήσεων στην νέα ΚΑΠ, όπως π.χ. για το ελαιόλαδο που αποτελεί την ατμομηχανή της πρωτογενούς παραγωγής στην Κρήτη.
Αν ψηφιστούν τα παραπάνω προκύπτει μια πολύ μεγάλη μείωση των καθαρών κερδών των αγροτών, η οποία που για τα μικρά εισοδήματα – επιδοτήσεις ξεπερνά ακόμη και το 50% αυτών που κερδίζουν σήμερα. Αυτή η εξέλιξη θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή, ενώ είναι κοινή θέση όλων μας ότι χρειαζόμαστε μια ζωντανή ύπαιθρο και όχι άνεργους και εξαθλιωμένους αγρότες.
Απέναντι στα φημολογούμενα επερχόμενα μέτρα, η ΠΕΔ Κρήτης διατυπώνει τις παρακάτω γενικές θέσεις – προτάσεις:
1. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας ότι το πακέτο μέτρων για τους αγρότες, όπως αυτό παρουσιάζεται, είναι καταστροφικό και απορριπτέο.
2. Είναι αναγκαία η εξασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (π.χ. με την θέσπιση αφορολογήτου ποσού τουλάχιστον 10.000€ (εισόδημα + επιδότηση), με την παράλληλη διατήρηση των εισφορών του ΟΓΑ σε χαμηλά επίπεδα)
3. Απαιτείται ξεκάθαρος και ουσιαστικός διαχωρισμός των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των μόνιμων κατοίκων της υπαίθρου από τους αγρότες μεγαλοεπιχειρηματίες.
4. Ζητούμε την νομοθέτηση πολιτικών για την υποστήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και την θέσπιση νέων κινήτρων για την εγκατάσταση επιπλέον αγροτών στην ύπαιθρο.
Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά το σύνολο των μη αστικών περιοχών της χώρας μας, απαιτούνται έγκαιροι και ουσιαστικοί αγώνες από την τοπική αυτοδιοίκηση, που σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό στήριγμα του αγροτικού κόσμου».