» Ετοιµάζεται πιστοποιηµένο πολλαπλασιαστικό υλικό για τους παραγωγούς
Πιστοποιηµένο πολλαπλασιαστικό υλικό για τους παραγωγούς αβοκάντο θα είναι διαθέσιµο σε δύο χρόνια µέσα από τη δουλειά των ερευνητών του “Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών” του ΕΛΓΟ – “∆ήµητρα”.
Στο πλαίσιο του προγράµµατος “∆ράσεις Έρευνας, στήριξης και προώθησης της καλλιέργειας του αβοκάντο στην Κρήτη” µε χρηµατοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης οι ερευνητές εργάζονται πάνω στην περιγραφή των ποικιλιών που αναπτύσσονται στην Κρήτη ώστε να ενταχθούν στον εθνικό και στον ευρωπαϊκό κατάλογο, στην παραγωγή πιστοποιηµένου πολλαπλασιαστικού υλικό για τους Έλληνες παραγωγούς και στον καθορισµό ηµεροµηνιών συγκοµιδής.
Σε ό,τι αφορά το πολλαπλασιαστικό υλικό για την καλλιέργεια αβοκάντο στην Κρήτη χρησιµοποιούνται συνήθως υποκείµενα από την Ισπανία ή σπορόφυτα από το εξωτερικό επίσης ή και εγχώρια. Μάλιστα ειδικά στα υποκείµενα έχουν κατά καιρούς προκύψει ζητήµατα καθώς έχει διαπιστωθεί ότι γίνεται η διακίνηση τους και παράνοµα χωρίς τις άδειες από τις παράγωγες εταιρείες.
Αυτά τα ζητήµατα θα αντιµετωπιστούν µε την παραγωγή εγχώριου πολλαπλασιαστικού υλικού. «Σε µια διετία που ολοκληρώνεται το πρόγραµµα θα είµαστε σε θέση να διατηρούµε δικό µας πιστοποιηµένο υλικό , ώστε να το παίρνουν από τον ΕΛΓΟ- ∆ήµητρα οι φυτωριούχοι και να το δίνουν στους παραγωγούς» σηµειώνει στα “Χ.ν.” η ερευνήτρια του “Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών” του ΕΛΓΟ- “∆ήµητρα” κ. Θηρεσία Τερέζα – Τζατζάνη, εξειδικευµένη στα υποτροπικά φυτά.
Η παραγωγή εγχώριου πολλαπλασιαστικού υλικού θα έχει δύο βασικά οφέλη:
• Θα µειωθούν οι εισαγωγές, πολλαπλασιαστικού υλικού και η απώλεια πόρων από τη χώρα.
• Περιορίζεται η µεταφορά ασθενειών από το εξωτερικό που δεν τις έχουµε τώρα στη χώρα µας και συνήθως µεταφέρονται µε το πολλαπλασιαστικό υλικό.
«Είµαστε στη διαδικασία παραγωγής του πιστοποιηµένου πολλαπλασιαστικού υλικού και θα το έχουµε στο τέλος του προγράµµατος. Παράλληλα, έχουµε ολοκληρώσει το πρώτο έτος των περιγραφών για να εντάξουµε τις ποικιλίες των αβοκάντο στον εθνικό κατάλογο και να προσδιορίσουµε τις ηµεροµηνίες συγκοµιδής τους» λέει η κ. Τζατζάνη.
ΣΥΓΚΟΜΙ∆Η – ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Αναφορικά µε την περίοδο συγκοµιδής των αβοκάντο τα µέχρι τώρα στοιχεία είναι άκρως ενδιαφέρουσα. «Φέτος για πρώτη φορά βλέπουµε ηµεροµηνίες συγκοµιδής πολύ , πολύ διαφορετικές σε σύγκριση µε τα προηγούµενα χρόνια. ∆ηλαδή οι ποικιλίες ωριµάζουν πολύ πιο γρήγορα από το κανονικό! Ελπίζουµε να είναι παροδικό να το έχουµε φέτος µόνο, να µην τον αντιµετωπίζουµε και στο µέλλον διαφορετικά αλλάζουν πολλά δεδοµένα στην περιοχή µας» επισηµαίνει η ερευνήτρια.
∆ίνοντας µας συγκεκριµένα παραδείγµατα παρατηρεί πως «εκεί που η ποικιλία Hass ωρίµαζε στα τέλη Ιανουαρίου, φέτος εντοπίσαµε ώριµα Hass ήδη από τον ∆εκέµβρη! Επίσης εντοπίζουµε µεµονωµένα αγροκτήµατα µε ώριµες ποικιλίες σε Lamb Hass που πρέπει να είναι ώριµο τον Απρίλη! Είµαστε σε πολύ καλή συνεργασία και επικοινωνία µε συνεταιρισµούς, συσκευαστήρια και µεµονωµένους παραγωγούς, έχοντας φτιάξει ένα καλό δίκτυο επικοινωνίας ώστε να παρακολουθούµε το θέµα της συγκοµιδής».
Την ίδια στιγµή προετοιµάζονται σεµινάρια πάνω στην καλλιέργεια του αβοκάντο στα Χανιά και στο ∆υτικό Ρέθυµνο. Τα σεµινάρια θα αφορούν λίπανση, άρδευση, δεντροκοµικά, φυτοπροστασία, εµπορία, τυποποίηση, του αβοκάντο και θα συµµετέχουν εξειδικευµένοι επιστήµονες. Τα σεµινάρια θα γίνουν σε διάφορες περιοχές µε δυνατότητα παρακολούθησης και on line!
Οµαλοποίηση της φύτευσης δέντρων αβοκάντο
Τα προηγούµενα χρόνια λόγω της καλής τιµής τους προϊόντος χιλιάδες παραγωγοί στον καµπο των Χανίων, στον Πλατανιά, στις Βουκολιές, στον Αποκόρωνα και στο ∆υτικό Ρέθυµνο φύτευαν δέντρα αβοκάντο. Αυτό όµως γίνονταν όχι µε βάση κάποιο σχεδιασµό και δίχως καθοδήγηση, µε αποτέλεσµα να φυτεύονται µέχρι και 150.000 δεντρύλλια ετησίως και από αυτά παραγωγικά να καταλήγουν λιγότερα από τα µισά.
«Φυτεύτηκαν πολλά αβοκάντο χωρίς ουσιαστικές γνώσεις των παραγωγών και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο των αγροτεµαχίων αν ήταν κατάλληλα από άποψη εδαφικών και κλιµατολογικών συνθηκών. Πολλά από αυτά τα χωράφια έχουν εγκαταλειφθεί και οι παραγωγοί απελπίστηκαν µετά από συνεχείς αποτυχηµένες επαναφυτεύσεις» τονίζει η κ. Τζατζάνη. Πλέον αυτό φαίνεται να αλλάζει αφού «έχουµε µια σταθεροποίηση στις νέες φυτεύσεις,, επεκτείνονται µε πιο αργό ρυθµό και θεωρώ πως αυτό είναι πιο λογικό για την καλλιέργεια και πιο βιώσιµο ».