Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Στήριξη του ΜΑΙΧ ζητά με ερώτηση του ο Β. Κεγκέρογλου

Ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού, ζητά α): μέτρα και δράσεις για την προστασία της χλωρίδας της Κρήτης και β): στήριξη του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Όπως είναι γνωστό, η Κρήτη είναι το άνθος της Μεσογείου. Η χλωρίδα στο νησί απαριθμεί περίπου 2000 είδη φυτών από τα οποία τα 210 περίπου είναι ενδημικά, δηλαδή δε φύονται πουθενά αλλού στον κόσμο κα τα συναντούμε κυρίως στα βουνά και στα φαράγγια.
Διεθνώς καταγράφονται δράσεις ενώ υπάρχουν συνεργαζόμενοι φορείς που υλοποιούν δράσεις για τη διατήρηση απειλούμενων φυτών των νησιών της Μεσογείου με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, όπως: α)εντός του φυσικού περιβάλλοντος, διατήρηση μέσω μέτρων διαχείρισης όπως ενίσχυση πληθυσμών, επανεισαγωγή ειδών, περιφράξεις, απομάκρυνση εισβαλλόντων ξενικών ειδών και επανασύνδεση κατακερματισμένων οικοτόπων και β) εκτός του φυσικού περιβάλλοντος μακροχρόνια διατήρηση σε τράπεζες σπόρων μέσω συλλογής και αποθήκευσης γενετικού υλικού αντιπροσωπευτικού της γενετικής ποικιλότητας των επιλεγμένων πληθυσμών κλπ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα δράσεων προστασίας και διατήρησης των ενδημικών καρπών, σπανίων άγριων φυτών φαρμακευτικών αλλά και παραδοσιακών της Κρήτης, αποτελεί η αξιόλογη τράπεζα σπόρων του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, αλλά και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης.
Ωστόσο, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, η Πολιτεία στον τομέα αυτό αδρανεί χαρακτηριστικά, αφού δεν λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα στην κατεύθυνση αυτή ενώ ελλείπει ένας συνολικός σχεδιασμός και μια συντονισμένη δράση για την αξία και τα οφέλη που προκύπτουν από τη διατήρηση της φυτικής ποικιλότητας στην Κρήτη.
Επειδή η χλωρίδα του νησιού, άμεσα συνδεδεμένη με το κλίμα και τη γεωμορφολογία του, εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνιστά αναμφίβολα ένα εξαίρετο φυσικό περιβάλλον, το οποίο προσδιορίζει ένα χώρο τόσο πλούσιο σε φυτοποικιλότητα, ώστε να θεωρείται ότι έχει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες χλωρίδες του κόσμου.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Τι συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις προτίθεστε να αναλάβετε προκειμένου να συμβάλλετε στην ανάσχεση της απώλεια της φυτικής ποικιλότητας της Κρήτης αλλά και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξία της και τα οφέλη που προκύπτουν από τη διατήρηση της;
-Τι προτίθεστε να πράξετε στη κατεύθυνση διατήρησης και προστασίας των ενδημικών καρπών, των σπάνιων άγριων φυτών κλπ με θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κανόνων και ενός συνολικού σχεδιασμού;
– Πως σκοπεύετε να στηρίξετε τόσο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης όσο και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα