Μ.Τετάρτη πρωί· στο Δημοτικό Κτηνιατρείο Χανίων στα Νεροκούρου καταφθάνουν διαρκώς άνθρωποι κρατώντας αδέσποτα σκυλιά και γατιά που θέλουν να τους κάνουν στείρωση.
Σε ένα δωμάτιο στο βάθος η εθελόντρια Γερμανίδα κτηνίατρος Melani Stehle και η βοηθός της είναι σκυμμένες πάνω από ένα ναρκωμένο σκυλί. Θα δουλέψουν σχεδόν χωρίς διακοπή μέχρι το βράδυ καθώς το πρόγραμμα είναι φορτωμένο ασφυκτικά.
Είναι η τρίτη μέρα που οι εθελοντές από τη Γερμανία πραγματοποιούν χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα των Χανίων. «Μέσα σε μια μέρα βλέπουμε περίπου 25 σκυλιά και γατιά. Τα περισσότερα από αυτά είναι θηλυκά σε μια προσπάθεια να μειώσουμε σταδιακά τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων», σημειώνει η Melani σε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα που της ζητήσαμε να κάνει για να μιλήσουμε μαζί της.
Τη ρωτάμε τι την έφερε στην Κρήτη: «Πολλοί Γερμανοί έρχονται στην Ελλάδα και αγαπούν ιδιαίτερα την Κρήτη. Μεταξύ αυτών ήταν και ο πρόεδρος του Γερμανικού Φιλοζωικού Συλλόγου ο οποίος διαπίστωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα αδέσποτα και θέλησε να κάνει κάτι γι’ αυτό», αναφέρει η Melani, ενώ όταν της ζητάμε να στείλει το δικό της μήνυμα στην τοπική κοινωνία σχετικά με το θέμα των αδέσποτων απαντά: «Νομίζω ότι κι εδώ πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν πλέον μια διαφορική νοοτροπία απέναντι στα ζώα. Τα αγαπούν, τα φροντίζουν σωστά και προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν. Πιστεύω ότι το σημαντικό είναι να να εκπαιδευτούν τα παιδιά για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται στα ζώα».
ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ
Πέρα από τις Γερμανίδες, στο Κτηνιατρείο βρίσκονται η δημοτική κτηνίατρος και εθελοντές από τον Φιλοζωικό Σύλλογο “Η προστασία των ζώων”. Συντονίζουν την προσπάθεια και διευκολύνουν με κάθε τρόπο τη δουλειά. Οι εθελοντές βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με την πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσα Βυσσινού – Μπομπολάκη. «Τα εγκαίνια του Δημοτικού Κτηνιατρείου στις στειρώσεις έκαναν οι Γερμανοί εθελοντές κτηνίατροι, που όλο αυτό το διάστημα που έρχονται στα Χανιά έχουν στειρώσει πάνω από 500 αδέσποτα ζώα, χωρίς ο Δήμος να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ, ούτε καν για το μεσημεριανό τους φαγητό, που όπως και πολλά άλλα τα επιβαρυνόμαστε οι εθελοντές από τη τσέπη μας», μας λέει στο τηλέφωνο.
Μόνο για τον Νοέμβριο -τονίζει- ο Δήμος Χανίων επωφελήθηκε περίπου 40.000 ευρώ τα οποία επιβαρύνθηκε ο Γερμανικός Φιλοζωικός Σύλλογος. Οι δε Ευρωπαίοι εθελοντές κτηνίατροι -όπως εξηγεί- έρχονται περιστασιακά για 2-3 μέρες κάθε 2 μήνες μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας.
Η κα Βυσσινού – Μπομπολάκη υπογραμμίζει ακόμα τη σημαντική βοήθεια που παρέχουν οι τοπικοί κτηνίατροι, προσφέροντας αφιλοκερδώς στον Δήμο Χανίων 100 στειρώσεις αλλά και τη συμβολή του Λευτέρη Αμπαδιωτάκη στην ίδρυση του Δημοτικού Κτηνιατρείου.
«Για να φθάσουμε στο επιθυμητό σημείο να μην έχουμε αδέσποτα ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς. Και βέβαια την κύρια ευθύνη την έχουμε εμείς οι κηδεμόνες ζώων συντροφιάς που συνεχίζουμε να τα εγκαταλείπουμε, να τα αφήνουμε να γεννάνε και να πετάμε τα μικρά», σχολιάζει η κα Μπομπολάκη.
Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Από την πλευρά του, ο Δήμος Χανίων σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται στις προσπάθειες που έγιναν από την παρούσα Δημοτική Αρχή για να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Δημοτικό Κτηνιατρείο.
«Από την έναρξη της λειτουργίας του Δημοτικού Κτηνιατρείου έχουν αντιμετωπιστεί ιατρικά δεκάδες περιστατικά, καθώς επίσης έχουν παραχωρηθεί οι εγκαταστάσεις, έπειτα από Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, για τη διενέργεια του προγράμματος εθελοντικών στειρώσεων από Ευρωπαία εθελόντρια κτηνίατρο», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση και τονίζεται πως τα προγράμματα, που έχουν υλοποιηθεί και θα υλοποιηθούν στο Δημοτικό Κτηνιατρείο, «γίνονται σε συνεργασία με το σύνολο των Φιλοζωικών Συλλόγων της πόλης μας, των οποίων το έργο εκτιμάται από το Δήμο Χανίων».