Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Στους Ουίλιαμ Κάμπελ, Σατόσι Ομούρα και Γιουγιου Του, το Νόμπελ Ιατρικής

Ο Ιρλανδός Ουίλιαμ Κάμπελ, ο Ιάπωνας Σατόσι Ομούρα και η Κινέζα Γιούγιου Του είναι οι επιστήμονες που κέρδισαν από κοινού το βραβείο Νόμπελ 2015 Ιατρικής και Φυσιολογίας για το έργο τους στην καταπολέμηση των παρασιτικών ασθενειών και της ελονοσίας, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή Νόμπελ.
“Οι φετινοί βραβευθέντες με Νόμπελ έχουν αναπτύξει θεραπείες που έφεραν επανάσταση στη θεραπεία ορισμένων από τις πιο καταστροφικές παρασιτικές ασθένειες”, επεσήμανε η Επιτροπή Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας.
Οι βιοχημικοί Ουίλιαμ Κάμπελ, 85 ετών, και Σατόσι Ομούρα, 80 ετών, βραβεύονται από κοινού για τις “εργασίες τους σε μια νέα θεραπεία κατά των λοιμώξεων που προκαλούνται από παράσιτα”, ενώ η Γιούγιου Του βραβεύεται για τις “ανακαλύψεις της που αφορούν μια νέα θεραπεία κατά της ελονοσίας”.
“Οι Ουίλιαμ Κάμπελ και Σατόσι Ομούρα ανακάλυψαν μια νέα θεραπεία, το Avermectin, του οποίου τα έκδοχα μείωσαν ριζικά τη συχνότητα εκδήλωσης της ογκοκέρκωσης και της λεμφικής φιλαρίασης, ενώ η θεραπεία αποδείχτηκε αποτελεσματική στην καταπολέμηση ολοένα και περισσότερων άλλων παρασιτικών ασθενειών”.
Η 84χρονη Γιούγιου Του ανακάλυψε μια ιδιαίτερα δραστική θεραπεία κατά της ελονοσίας χάρη σε ένα εκχύλισμα του φυτού Artemisia annua.
Είναι η 12η γυναίκα που βραβεύεται με το Νόμπελ Ιατρικής μετά την καθιέρωση του θεσμού των βραβείων Νόμπελ το 1901.
Η ογκοκέρκωση είναι η δεύτερη συχνότερη μολυσματική αιτία τύφλωσης στον κόσμο.
Οι τρεις βραβευθέντες διαδέχονται τον αμερικανο-βρετανό ψυχολόγο Τζον Ο’Κιφ και το ζεύγος των νορβηγών νευροεπιστημόνων Έντβαρντ και Μέι-Μπριτ Μόζερ που τιμήθηκαν το 2014 “για την ανακάλυψη των κυττάρων που σχηματίζουν ένα σύστημα εντοπισμού θέσης στον εγκέφαλο”, ένα “εσωτερικό GPS” του εγκεφάλου που διαφωτίζει για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Το Νόμπελ Ιατρικής είναι το πρώτο βραβείο που ανακοινώνει η επιτροπή για το 2015. Αύριο θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Φυσικής, την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη το Νόμπελ Λογοτεχνίας και την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο. Την προσεχή Δευτέρα, στις 12 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Οικονομίας με το οποίο ολοκληρώνεται η σειρά των φετινών βραβείων.
Κάθε βραβείο συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (σχεδόν 855.000 ευρώ/960.000 δολάρια ΗΠΑ) το οποίο μοιράζονται οι βραβευθέντες.

Παρόλο που οι βραβεύσεις αφορούν επιστημονικές έρευνες, οι οποίες έχουν ωφελήσει την ανθρωπότητα, δεν λείπει και η «σκοτεινή» πλευρά. ‘Ετσι, στο παρελθόν έχουν τιμηθεί επιστήμονες που η έρευνά τους οδήγησε στα χημικά όπλα (στον «πατέρα» της παραγωγής λιπασμάτων αμμωνίας αλλά και των δηλητηριωδών αερίων του Α΄Παγκόσμιου Πολέμου Γερμανό χημικό Φριτς Χάμπερ το 1918), στο εντομοκτόνο DDT κατά της ελονοσίας που όμως μετά αποδείχθηκε επικίνδυνο για την υγεία (στον Ελβετό Πολ Μίλερ το 1946) και στις λοβοτομές εγκεφάλου (στον Πορτογάλο νευρολόγο Εγκάς Μονίζ το 1949).
Επίσης, κατά καιρούς, τα Νόμπελ έχουν διχάσει ειδικούς και ευρύ κοινό, καθώς κάποιοι επιστήμονες θεώρησαν ότι αγνοήθηκαν παρόλο που η δική τους ανακάλυψη προηγείτο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις -ιδίως όσον αφορά το Νόμπελ Ειρήνης- η επιλογή της επιτροπής δημιούργησε ευρύτερες αντιδράσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα