Από τότε που το ΠΑΣΟΚ άρχισε να υποβλέπει το προβάδισµα του ΣΥΡΙΖΑ για να στρογγυλοκαθίσει αυτό στη δεύτερη θέση, να γίνει αξ/κή αντιπολίτευση, η κυβέρνηση χάνει κάτι απ’ τη φυσιογνωµία της που της προσέφερε η παρουσία µιας δυναµικής αντιπολίτευσης και κάνει αδιάκριτες παραφωνίες δείχνοντας όλο και πιο ανάγλυφα, απρόβλεπτα και µη αναµενόµενα τις παραβατικότητες της.
Μέσα στα τόσα ξεπουλήµατα της δηµόσιας περιουσίας, τα ‘χουµε απαριθµήσει κατά καιρούς, και κατόπιν της µεταφοράς του Αστεροσκοπείου στο Υπουργείο Κλιµατικής Αλλαγής (γιατί άραγε;) προγραµµατίστηκε η παραχώρηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία της εκµετάλλευσης του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Ο Οργανισµός ∆ιαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.∆.Α.Π.) µε διαγωνισµό στις 29/11/23 κάλεσε ιδιωτικές εταιρείες να προσφερθούν, ώστε για τη χρονική περίοδο 2024-2025 να αναλάβουν όλο το πακέτο φύλαξης και συντήρησης του ιερού βράχου, εκδίδοντας και αυξηµένου κόστους ηλεκτρονικά εισιτήρια στους επισκέπτες της Ακρόπολης, έναντι αµοιβής 2 εκατοµµυρίων ευρώ.
Ό,τι έκαναν ως τώρα οι υπάλληλοι του Υπ. Πολιτισµού, αρχαιοφύλακες, νυχτοφύλακες και λοιποί στον αρχαιολογικό χώρο, η τύχη των οποίων είναι άγνωστο πώς, πού και εάν θ’ απορροφηθούν στο ∆ηµόσιο, θα το διαχειρίζονται πλέον ιδιώτες.
Η εφαρµογή του µέτρου κατ’ αρχήν στην Ακρόπολη εκτιµάται, ίσως, ότι αργά ή γρήγορα θα επεκταθεί µεθοδικά και σε άλλους σηµαντικούς χώρους και µουσεία απ’ όπου το κράτος εισπράττει πάνω από 50 εκατοµµύρια ευρώ τον χρόνο. Εάν τούτο συµβεί, ποιο σκοπό θα εξυπηρετεί η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων; (Π.Ε.Ψ.Υ.Α.).
Ο πρόεδρός της αντιδρά και διερωτάται: «ποιος θα ασκεί έλεγχο στην εκάστοτε εταιρεία;» Είναι η έκδοση των εισιτηρίων, τα τεχνολογικά µέτρα φύλαξης και ασφάλειας πρωταρχικός παράγοντας της οποίας είναι µόνο ο άνθρωπος!
Η ιδέα ενεπνεύσθη στην Υ.Π.Π.Ο. απ’ τις ουρές των επισκεπτών υπό συνθήκες πολύωρων καθυστερήσεων, λόγω αφόρητης ζέστης και υποστελέχωσης του προσωπικού στα εκδοτήρια, πράγµα για το οποίο επενέβη συµβουλευτικώς και η UNESCO, όσον αφορά στην οµαλή ροή των επισκεπτών στην είσοδο της Ακρόπολης.
Και αντί το Υπουργείο να ενισχύσει το προσωπικό τους µήνες της καλοκαιρινής περιόδου, προτίµησε ν’ ανοίξει διάπλατα τις πόρτες σε ιδιώτες, όχι µόνο για την έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων, αλλά και για την ανάθεση φύλαξης του µνηµείου έναντι οιουδήποτε ποσού, που θα ήταν υπεραρκετό για την πρόσληψη προσωπικού.
Υπ’ όψιν ότι οι ταχέως εξελισσόµενες ιδιωτικοποιήσεις έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις, όχι µόνο σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη να δουλεύουν, αλλά και για το ίδιο το ∆ηµόσιο που στερείται πόρους, οι οποίοι πάνε σε ιδιώτες, τους οποίους θα προσέφερε στους πολίτες του µέσω της Κοινωνικής Πρόνοιας που την “κόλλησαν” πλέον στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.