To Παρίσι είναι γνωστό για τη μόδα, τη γαστρονομία, τον ρομαντισμό του! Είναι η πόλη του φωτός, η πόλη του αιώνιου έρωτα, η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Παράλληλα όμως είναι και η πόλη των μυστικών που ανθίστανται στον χρόνο και τα βλέμματα των πολλών. Κάτω από την πόλη που βλέπουμε, υπάρχει μια κρυφή, αχανής και δαιδαλώδης πόλη, αποπεινάρι των περασμένων αιώνων, γεμάτη κατακόμβες με τις σορούς περισσότερων από 6.000.000 νεκρών Παριζιάνων.
Σε αυτούς τους σκοτεινούς διαδρόμους θα περιπλανηθούμε σήμερα…
Τον 18ο αίώνα τα νεκροταφεία στην αναπτυσσόμενη πόλη του Παρισιού είχαν γεμίσει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ορισμένες σοροί μισοθάβονταν σκορπώντας ασθένειες στους ζωντανούς. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα με τις βροχές και τις πλημμύρες και τελικά οι Αρχές του Παρισιού αποφάσισαν να κλείσουν τα νεκροταφεία για να σταματήσουν την εξάπλωση ασθενειών και να τοποθετήσουν τις σορούς σε άλλο σημείο. Και δεν μπορούσαν να σκεφτούν ιδανικότερο σημείο από τις κατακόμβες που βρίσκονταν κάτω από την πόλη. Ετσι, περισσότερες από έξι εκατομμύρια σοροί ανθρώπων που είχαν πεθάνει μεταξύ του 1780 και του 1814 μεταφέρθηκαν στις κατακόμβες με αμαξίδια και τοποθετήθηκαν κατά μήκος των υπόγειων διαδρόμων.
Τα τούνελ κάτω από το Παρίσι είχαν δημιουργηθεί παλύ παλιότερα από μεταλλωρύχους και έχουν μήκος περί τα 320 χιλιόμετρα, ενώ μεγάλο μέρος τους δεν είναι καν χαρτογραφημένο. Με άλλα λόγια, ένας υπόγειος αναξερεύνητος κόσμος βρίσκεται εδώ και αιώνες ακριβώς κάτω από την Πόλη του Φωτός!
Και μπορεί οι κατακόμβες να μην είναι το ιδανικότερο σημείο να περιπλανηθεί κανείς, ωστόσο είναι αρκετοί εκείνοι που επιλέγουν να μπουν (συχνά παράνομα) εκεί προκειμένου να αποδείξουν το θάρρος και τη γενναιοψυχία τους. Οι περισσότεροι πληρώνουν αδρά για να περάσουν στους δαιδάλους της υπόγειας πόλης, ενώ το «σπορ» εννοείται πως δεν ενδείκνυται για όσους είναι κλειστοφοβικοί. Οσο και να έχει η βόλτα σε ένα τεράστιο υπόγειο νεκροταφείο δεν είναι και η καλύτερη ιδέα για να περάσει κάποιος τον χρόνο του στο Παρίσι… ‘Η μήπως είναι;
Οι φήμες λένε πως το 2004 η αστυνομία, που έκανε ασκήσεις στις κατακόμβες βρήκε κάτι εντελώς αναπάντεχο: ένα παράνομο εστιατόριο με γιγαντοοθόνη, εξοπλισμένο επαγγελματικά με τηλέφωνο και ρεύμα. Ακόμα πιο τρομακτικό είναι πως υπήρχε τοποθετημένη κρυφή κάμερα που φωτογράφισε τους αστυνομικούς οι οποίοι μπήκαν στην περιοχή. Ποτέ δεν μάθαμε ποιος είχε «στήσει» το εστιατόριο-σινεμά, ωστόσο λίγες μέρες αργότερα οι αστυνομικοί –που στο μεταξύ πήγαιναν στο σημείο για να ανακαλύψουν τους υπεύθυνους- βρήκαν ένα σημείωμα που έγραφε «μην προσπαθήσετε να μας βρείτε».
Οι κατακόμβες του Παρισίου αποτελούν επίσης το αγαπημένο σπορ αρκετών «εξερευνητών» που έχουν ακούσει για το μέρος και θέλουν να το επισκεφθούν. Ομάδες ατόμων οργανώνονται και «γλιστρούν» στις κατακόμβες με σκοπό να διασκεδάσουν και να ζήσουν την περιπέτεια. Τι σόι διασκέδαση είναι αυτή; Περί ορέξεως non est disputandum! Εκείνο που έχει σημασία ωστοσο είναι πως αυτοί οι «εξερευνητές» δείχνουν απεριόριστο σεβασμό τόσο στις κατακόμβες, όσο και στις σορούς που «αναπαύονται» εκεί. Απλά θέλουν να κάνουν τη βόλτα τους και συνήθως να φτιάξουν χάρτες της μεγαλύτερης νεκρόπολης της χώρας. Εκτός από τις σορούς, τους λαβυρύνθους και το σκοτάδι, στις κατακόμβες υπάρχουν και αρκετά δωμάτια που έφτιαξαν οι ζώντες επισκέπτες τους, όπου ξεκουράζονται και … «αράζουν».
Το 2017 μια σπείρα γάλλων κλεφτών χρησιμοποίησαν τις κατακόμβες για να φτάσουν σε ένα μυθικό κελάρι διαμερίσματος που περιείχε περί τις 300 φιάλες πανάκριβου κρασιού. Οι κλέφτες τρύπησαν με την ησυχία τους και «μπήκαν» στο κελάρι «ξαφρίζοντας» το κρασί που ξεπερνούσε σε αξία τα 250.000 ευρώ!
Όταν οι σοροί μεταφέρθηκαν στις κατακόμβες οι ιερείς έψαλλαν προσευχές για να αναπαυθούν οι ψυχές εν ειρήνη και μετά, τα κόκαλα και τα κρανία τοποθετήθηκαν συμμετρικά από εργάτες σε διάφορους σχηματισμούς, κατά μήκος των διαδρόμων, αλλά και κεντρικά, σαν έργα τέχνης. Ενας από τους πιο «διάσημους» σχηματισμούς είναι γνωστός ως «το βαρέλι». Πρόκειται για μια μεγάλη κυλινδρική κατασκευή από κρανία και κόκκαλα που χρησιμεύει επίσης στη στήριξη της οροφής. Το σημείο αποκαλείται η «Κρύπτη του Πάθους». Το «βαρέλι» μπορεί να είναι αρκετά πιο μακάβριο, από τις παραδοσιακές υποστηλώσεις, αλλά απ΄ότι φαίνεται… κάνει τη δουλειά του.
Κατά τον 19ο αιώνα ένας Παριζιάνος, ο Monsieur Chambery ανακάλυψε πως στις κατακόμβες φύτρωναν άγρια μανιτάρια. Ετσι, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις ερειπωμένες κατακόμβες για να καλλιεργήσει το γνωστό λευκό μανιτάρι που ονομάζεται champignion de Paris. Σύντομα και άλλοι αγρότες ακολούθησαν το παράδειγμά του. Μάλιστα η συγκεκριμένη πρακτική εγκρίθηκε και αναγνωρίστηκε επίσημα από τις γαλλικές αρχές. Η ιστορία θέλει αρκετούς αγρότες να χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα τις κατακόμβες για να καλλιεργήσουν μανιτάρια. Και έχει λογική: το σκοτάδι και η υγρασία που επικρατούν εκεί, είναι το πλέον κατάλληλο μέρος για τα μανιτάρια.
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Κατακόμβες του Παρισίου χρησιμοποιούνταν από γάλλους αντάρτες προκειμένου να οργανώνονται και να επιτίθενται κατά των Γερμανών. Οι Κατακόμβες έδιναν τη σιγουριά στους γάλλους ότι δεν θα τους έβλεπε κάποιο εχθρικό «μάτι» και πως τα σχέδιά τους δεν θα έπεφταν στα χέρια γερμανών κατασκόπων. Εκείνο όμως που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πως και οι Ναζί χρησιμοποιούσαν παράλληλα τις κατακόμβες για τον ίδιο λόγο και μάλιστα είχαν φτιάξει εκεί αποθήκες -με γνωστότερη εκείνη κάτω από το Lycee Montaigne, ίχνη της οποίας διατηρούνται ακόμα και σήμερα!
Στις μέρες μας, ένα κομμάτι από τις Κατακόμβες είναι ανοιχτό στο κοινό και λειτουργεί ως επισκέψιμο αρχαιολογικό αξιοθέατο. Κάτω από τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας υπάρχει ένα σκοτεινό και ζοφερό «βασίλειο» που περιμένει τουρίστες! Στον επίσημο ιστότοπο των Κατακομβών θα βρείτε όλες τις πληροφορίες αν σκέφτεστε να τις επισκεφθείτε, ενώ υπάρχει και gift shop με memorabilia για να θυμάστε την εμπειρία!
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατακόμβες του Παρισίου δείτε και τα:
www.catacombes.paris.fr/en
www.smithsonianmag.com/travel/paris-catacombs-180950160
www.walksofitaly.com/blog/art-culture/paris-catacombs
https://en.wikipedia.org/wiki/Catacombs_of_Paris
https://listverse.com/2018/05/14/10-bone-chilling-facts-about-the-catacombs-of-paris