Την εκτίμηση ότι «στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα έχει πετύχει απορρόφηση 100%, που πρακτικά σημαίνει ότι θα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει για τον τόπο και τους πολίτες, κάθε ένα ευρώ από τους συνολικούς ευρωπαϊκούς πόρους ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» έκανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσιάζοντας σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον απολογισμό των πεπραγμένων της Διοίκησης της Περιφέρειας.
Αναλυτικά, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις της Περιφέρειας σε κάθε έναν από τους τομείς της οικονομίας, της επιχειρηματικότητα και καινοτομίας, του πρωτογενή τομέα, του τουρισμού, των υποδομών, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της υγείας, της παιδείας, του αθλητισμού και της ψηφιακής μετάβασης. Ιδιαίτερα τόνισε ότι μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας υλοποιούνται 1.124 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ, όπως είπε, εξασφαλίστηκαν ακόμα περισσότεροι πόροι και συγκεκριμένα 25 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, 60,6 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και 42 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Έμφαση στα αντιπλημμυρικά έργα
Έμφαση έδωσε στα μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία, όπως είπε, «έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, που υπήρχαν και περισσότεροι πόροι και περισσότερος χρόνος, όμως ποτέ δεν ξεκίνησαν, ποτέ δεν έγιναν». Ειδικότερα επισήμανε ότι υλοποιούνται δεκάδες μικρά και μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, που θωρακίζουν 19 περιοχές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «για τα 40 νέα αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες που είναι αναγκαία και προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Masterplan, απαιτείται η συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων και των θεσμών, του αρμόδιου Υπουργείου, των δήμων και της ΕΥΑΘ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ολοκλήρωσής τους ως το 2030».
Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την ΕΥΑΘ, ενώ συνεχίζεται η συνεργασία και με τους υπόλοιπους εταίρους. Παρ΄ όλα αυτά ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι «χωρίς χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος, το Master plan δεν θα μπορέσει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί».
Ενιαίο παραλιακό μέτωπο, ενέργεια και κινηματογραφικές παραγωγές
Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε, άλλωστε, το Παραλιακό Μέτωπο Θεσσαλονίκης, ως τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη αστική παρέμβαση, που οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποιεί η Περιφέρεια. Η διαβούλευση επί της μελέτης, με περισσότερους από 130 φορείς και συλλογικότητες ολοκληρώθηκε, και ο στόχος είναι μέσα στο 2023 να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια σημείωσε ότι προωθούνται δράσεις δημιουργίας σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων κτιρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων και αντικατάστασης με λαμπτήρες led του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας. Σε αυτό το σημείο γνωστοποίησε ότι εγκρίθηκε εντός του 2022 η δημιουργία 54 νέων μονάδων αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μεγάλης δυναμικότητας.
Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και της καινοτομίας, την επιδότηση των ανέργων και την ενίσχυση της απασχόλησης, τον εξοπλισμό και την υποστήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα που προκύπτει από τις διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, τις διαδικασίες για τον Δυτικό Προαστιακό Σιδηρόδρομο που θα συνδέσει με μέσο σταθερής τροχιάς τη δυτική Θεσσαλονίκη με τον αστικό ιστό της πόλης και την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός Οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου στο Καλοχώρι.
Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πρότυπο συνεργασίας για όλη τη χώρα και επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί το όραμα για τη Μακεδονία του 2030.