Κατακόρυφη πτώση στις δηλώσεις κτηµατογράφησης καταγράφεται στα Χανιά λίγες ηµέρες πριν την 30η Ιανουαρίου, τελευταία ηµέρα της τρίτης παράτασης που δόθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης προκειµένου οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν τις περιουσίες τους.
Μέχρι και χθες η εκτίµηση ήταν πως είχε δηλωθεί ένα ποσοστό της τάξης του 57%, το οποίο όµως είναι πλασµατικό αφού ένα µεγάλο κοµµάτι των δηλώσεων κτηµατογράφησης θα απορριφθεί αφού δεν συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά! Για αυτό και υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών που κατέθεσαν µόνο διαθήκες ή µόνο Ε9 που από µόνα τους ως έγγραφα δεν αρκούν για να πιστοποιήσουν τα δικαιώµατα.
«Βλέπουµε πως µετά τη λήξη της πρώτης διορίας που ήταν η 30η Νοεµβρίου όπου υπήρχε µεγάλη πίεση και ενδιαφέρον από τους πολίτες να προχωρήσουν τη διαδικασία, δόθηκε παράταση, ακολούθησε και δεύτερη παράταση µέχρι τις 30 Ιανουαρίου, µε το ενδιαφέρον όµως πια να είναι µειωµένο. Ο κόσµος πιθανόν επειδή δίνονταν διαδοχικές παρατάσεις χαλάρωσε» τόνισε στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του συλλόγου “Αγρονόµων Τοπογράφων Μηχανικών” Άκης Πιτσικάλης, προσθέτοντας ότι «όσο και να φαίνεται απίστευτο, υπάρχουν ν άτοµα που ακόµα δεν ξέρουν ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία της κτηµατογράφησης, παρά το συνεχή θόρυβο, την ενηµέρωση, τα δηµοσιεύµατα.»
Ειδικότερα στην ύπαιθρο του Νοµού Χανίων παραµένουν πάρα πολλές περιουσίες αδήλωτες καθώς το κύριο και βασικό πρόβληµα που εντοπίζεται – πέρα από το οικονοµικό για πολλούς πολίτες – είναι η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι µηχανικοί συστήνουν στο πολίτες να καταθέσουν ένορκες βεβαιώσεις που µπορούν να χρησιµοποιηθούν στο κτηµατολόγιο ως τίτλοι, αν υπάρχει κάποια διαθήκη και όλα αυτά να τα υποβάλλουν µαζί µε τα αναγκαία τοπογραφικά είτε ηλεκτρονικά, είτε σε κάποιο από τα κτηµατολογικά γραφεία.
Αναφορικά µε τον εντοπισµό πολλών λαθών σε σκαριφήµατα που έκαναν οι ίδιοι οι πολίτες µε τις χρήσεις διάφορων εφαρµογών ο κ. Πιτσικάλης εξηγεί πως αυτό ήταν αναµενόµενο. «Τα GPS χειρός πέφτουν πολύ έξω. Υπάρχουν πολίτες που προσπαθούν να εντοπίσουν την περιουσία τους από την αεροφωτογραφία. ατά µεγάλη πιθανότητα δεν θα την εντοπίσουν σωστά, ενώ άλλοι χρησιµοποιούν διάφορες διάφορες εφαρµογές που έχουν µεγάλα σφάλµατα ανά σηµείο και που οι µετρήσεις τους δεν συγκρίνονται µε αυτές ενός επαγγελµατία τοπογράφου. Ειδικά αυτοί που κάνουν µετρήσεις µε GPS χειρός, εντός αστικού ιστού, σε ένα χωριό, παρουσιάζουν αποκλίσεις 6-7 µέτρων! Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι µέτρησαν σωστά γιατί αυτό τους δείχνει η εφαρµογή αλλά η αλήθεια είναι πως έχουν κάνει λάθος».
∆ικηγόροι που εργάζονται για την προετοιµασία των δηλώσεων κτηµατογράφησης µας παρατήρησαν πως το τελευταίο διάστηµα «υπάρχει µια κάµψη στο ενδιαφέρον του κόσµου, αυτοί που είχαν ενδιαφέρον και άγχος έκαναν τις δηλώσεις κτηµατογράφησης οι υπόλοιποι δεν φαίνεται να δείχνουν κανένα ενδιαφέρον. ∆εν ξέρω αν αυτό ανατραπεί την τελευταία εβδοµάδα, αλλά µέχρι στιγµής το κλίµα είναι πολύ υποτονικό.»
Στους πολίτες πάλι που λένε πως «σιγά µην έλθει το κράτος να µου πάρει τις 100 ελιές που έχω στη ρεµατιά» οι άνθρωποι του Κτηµατολογίου επισηµαίνουν πως αυτή η αντίληψη είναι 100% λάθος αφού αν δεν προχωρήσουν στην κτηµατογράφηση δεν θα µπορούν ούτε να πουλήσουν, ούτε να µεταβιβάσουν την περιουσία τους, ενώ δεν θα µπορούν να πάρουν ούτε και κάποιου είδους αγροτική επιδότηση.