Ο πληθωρισμός έφθασε το 61,5% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο στην Τουρκία, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή, που τροφοδοτείται ιδιαιτέρως από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, διαμορφώθηκε στο 4,75% σε μηνιαία βάση.
Ο πληθωρισμός, που καταγράφει αύξηση από τον Ιούλιο, υποχώρησε στο 38,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, το χαμηλότερο ποσοστό του τελευταίου ενάμισι έτους, αφού ανήλθε στο 85,5% τον Οκτώβριο του 2022.
Διαμορφώθηκε στο 58,9% τον Αύγουστο, με πολύ ισχυρή αύξηση των τιμών σε μηναία βάση (+9,1%), ύστερα από την ήδη σημαντική άνοδο του Ιουλίου (+9,6%).
Παρότι αυξημένα, τα επίσημα στοιχεία αμφισβητούνται από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους της ομάδας έρευνας για τον πληθωρισμό (Enag), που υπολογίζουν την αύξηση των τιμών καταναλωτή στο 130,1% σε ετήσια βάση.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης καλεί τους πολίτες να στηρίξουν την εναλλακτική πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, που αύξησε το βασικό της επιτόκιο από το 8,5% στο 30% από τα τέλη Ιουνίου για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου νέες αυξήσεις επιτοκίων «έως ότου βελτιωθούν σημαντικά οι προοπτικές του πληθωρισμού».
Οικονομολόγοι εκτιμούν σε κάθε περίπτωση ότι ο πληθωρισμός θα ακολουθήσει αυξητική τροχιά έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024 τουλάχιστον.
Εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ υποτίμησης-πληθωρισμού, η Τουρκία καταγράφει διψήφιο πληθωρισμό χωρίς διακοπή από τα τέλη του 2019, γεγονός που καθιστά το κόστος διαβίωσης ιδιαιτέρως βαρύ για πολλές οικογένειες.