Αντιδράσεις αλλά και ερωτήματα προκαλεί η απόφαση παραχώρησης από το Υπουργείο Εργασίας στον Δήμο Χανίων του σεισμόπληκτου κτηριακού συγκροτήματος που στέγαζε μέχρι το 2013 σχολεία, εργαστήρια και ξενώνες στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων.
Με επιστολή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ζητάει από το Υπουργείο Εργασίας (στο οποίο υπάγεται το Παράρτημα) ενημέρωση για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ενώ υπογραμμίζει τις αυξημένες ανάγκες για χώρους φιλοξενίας των παιδιών που διαμένουν στο Παράρτημα.
Να υπενθυμίσουμε ότι το κτιριακό συγκρότημα, εμβαδού 2.900 τμ, είχε κριθεί ακατάλληλο έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2013.
Εως τότε στα κτήρια λειτουργούσαν το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, 16 δωμάτια κοιτώνες, μαγειρεία, τραπεζαρία, εργαστήρια κεραμικής, ξυλουργικής και ραπτικής, πλυντήρια και 16 αίθουσες διδασκαλίας.
Οπως έχουν καταγράψει σε παλαιότερο ρεπορτάζ τους τα “Χ.ν.” (12 Ιουλίου 2018, “Κτήριο φάντασμα το Παράρτημα Παιδιών και Νέων Χανίων”) ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, μετά τον σεισμό, είχε εκπονήσει δωρεάν μελέτη για για την αποκατάσταση και την ανακαίνιση του κτηρίου. Το κόστος υπολογίζονταν σε 246.000 ευρώ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο και το Παράρτημα ανέθεσε σε ιδιώτη μηχανικό την εκπόνηση νέας μελέτης (η οποία προσδιόρισε το κόστος σε λιγότερο από το μισό σε σχέση με την προηγούμενη μελέτη), χωρίς όμως ξανά να προχωρήσει κάποια ενέργεια.
Συνέπεια αυτής της απραξίας είναι τα περίπου 23 παιδιά που φιλοξενούνται στο Παράρτημα να “στοιβάζονται” σε ένα κτήριο του… 1840.
Στο 34ο επεισόδιο, ενώ οι ελπίδες για θαύματα μέσα στο 2021 ήδη αρχίζουν να διαψεύδονται, ευχόμαστε καλή χρονιά και ψάχνουμε λογική από τα Χανιά ως την Αμερική.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Στο σημείο αυτό είναι που εστιάζεται και η αγωνία των εργαζομένων, οι οποίοι αναρωτιούνται για ποιον λόγο «το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (σ.σ. στο οποίο υπάγεται διοικητικά το Παράρτημα Παιδιών και Νέων Χανίων) δεν μπορεί να συντηρήσει και να επαναλειτουργήσει» τα σεισμόπληκτα κτήρια.
Στην επιστολή του προς το Υπουργείο Εργασίας, όπου αναφέρεται στο αίτημα του Δήμου Χανίων για την απόκτηση των κτηρίων προκειμένου να δημιουργηθεί σε αυτό ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά και Άτομα με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ), ρωτάει ακόμα να γνωστοποιηθούν οι λόγοι όπου το Παράρτημα συρρικνώνεται παραχωρώντας περιουσιακά του στοιχεία σε άλλους φορείς, τη στιγμή μάλιστα που – όπως τονίζει – ο Δήμος Χανίων διαθέτει κτήρια μέσα στον αστικό ιστό που θα μπορούσε να αξιοποιήσει για ΚΔΑΠμεΑ.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες των “Χ.ν.”, η απόφαση για την παραχώρηση του κτιριακού συγκροτήματος στον Δήμο Χανίων λήφθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τέλος Δεκεμβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης οριακά (4 υπέρ και 3 κατά). Κι αυτό διότι εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις από μέλη του Δ.Σ. τόσο για τη σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας (τη στιγμή που η αποκατάσταση του κτηρίου θα κάλυπτε πραγματικές ανάγκες του Παραρτήματος) όσο και για την έλλειψη έγκαιρης και ουσιαστικής διαβούλευσης και ενημέρωσης για τους σχεδιασμούς του Δήμου, τις δυνατότητες αποκατάστασης κ.λπ.
Είναι επιτακτικό σε τέτοια σοβαρά θέματα να ανοίγουν τα χαρτιά τους εκατέρωθεν για να βλέπουν και οι δημότες τα κίνητρα των εμπλεκόμενων…. Κάθε άλλο διαφορετικό από αυτό είναι εκ του πονηρού….