Ο νέος Νόμος για τους Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς – Ενεργειακές Κοινότητες θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας σε ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού να έχουν ουσιαστικό ρόλο, ενισχύοντας τη δυναμική των συλλογικοτήτων.
Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του Επιστημονικού Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα «Ίδρυση Ενεργειακών Συνεταιρισμών. Το νέο Νομοθετικό Πλαίσιο στην Ελλάδα».
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς τόνισε ότι η Κρήτη αποτελεί μία από τις πλουσιότερες ενεργειακά περιοχές και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας επιχειρηματικών σχημάτων ανοιχτής μορφής, τα οποία θα λειτουργούν με συλλογική δράση.
Ακολούθως, η κ. Όλγα Δρόσου, Διευθύντρια του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας , έκανε λόγο για την ενεργειακή μετάβαση, η οποία είναι αναγκαία για τη μελλοντική σωτηρία του πλανήτη, αλλά και για το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχιας, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με συνεταιριστικές και συλλογικές πρωτοβουλίες.
Στη συνέχεια, ο σύμβουλος του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Δημήτριος Τσέκερης, έκανε λόγο για τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική της Κυβέρνησης και την προσπάθεια αποδοχής της από τους πολίτες, αλλά και για την ενεργειακή δημοκρατία, με την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. .
Αμέσως μετά ο κ. Νικόλαος Καλογερής, Αντιπερειάρχης Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μίλησε για για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κρήτη, καθώς όπως ανέφερε «η Κρήτη μπορεί να εξελιχθεί από μη διασυνδεδεμένο σύστημα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο».
Από την πλευρά της επιστημονικής προσέγγισης του θέματος, ο κ. Λουκάς Χριστοφόρου, Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών,τόνισε πως «ο πολιτισμός μας στηρίχτηκε στην ύπαρξη της ενέργειας και στη χρήση της», καθώς «η ενέργεια διαδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο στην πολιτιστική και κοινωνική εξέλιξη του ανθρώπου».
Ο κ. Βασίλειος Τσολακίδης, Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του ρόλου των ΑΠΕ και κάνοντας λόγο για την «πράσινη οικονομία» στην Ελλάδα εν συγκρίσει με άλλες Χώρες της Ευρώπης.
Στο δεύτερο μέρος του Προγράμματος έγιναν παρουσιάσεις καλών πρακτικών στο θέμα των συνεταιριστικών δράσεων.
Μεταξύ των ομιλητών και ο Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Κρήτης Ιωάννης Βουρδουμπάς, ο οποίος στην ομιλία του έκανε λόγο για τη «Δυνατότητα χρηματοδότησης ενεργειακών επενδύσεων σε σχολικές μονάδες από ενεργειακό συνεταιρισμό με στόχο τον μηδενισμό των εκπομπών τους σε άνθρακα», υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά της τοπικής κοινωνίας στην ενεργειακή αξιοποίηση του περιβάλλοντος. Επίσης, παρουσίασε μελέτη για την ενεργειακή αυτονομία της σχολικής μονάδας Γυμνασίου-Λυκείου Κολυμβαρίου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας με θετικά περιβαλλοντικά και οικονομικά αποτελέσματα.
Σημειώνεται, ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν η βουλευτής Χανίων κ. Βάλια Βαγιωνάκη, Αντιπερειφερειάρχες, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλακωνάκης, Καθηγητές από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης, Επαγγελματίες Μηχανικοί, Εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, Συνεταιριστικών Τραπεζών, Μέλη Δημοτικών Συμβουλίων ΟΤΑ, Στελέχη της ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ, Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φοιτητές κ.ά. Χαιρετισμό λόγω απουσίας απέστειλε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.