Ενεργειακά ζητήματα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επιστημονικής κοινότητας -και όχι μόνον- στα Χανιά αυτή την εβδομάδα.
Πέρα από το μεγάλο ενεργειακό φόρουμ της Παρασκευής στο οποίο θα δώσει το “παρών” ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δύο ακόμα σημαντικές εκδηλώσεις διεξάγονται στην πόλη μας.
ΚΤΗΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΡΥΠΩΝ
Η 4η “Συνάντηση Εργασίας τοπικών φορέων” εμπλεκομένων στον τομέα της Ενέργειας, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου “Προώθηση των Κτιρίων με μηδενικές εκπομπές CO2, λόγω της χρήσης ενέργειας σε αυτά/ZEROCO2 – INTERREG EUROPE, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), στην αίθουσα Επίκουρος.
Το συγκεκριμένο έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ανάπτυξης και συνεργασίας INTERREG EUROPE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους. Συντονιστής του έργου, το οποίο άρχισε τον Απρίλιο του 2016 και τελειώνει το Μάρτιο του 2020, είναι το Ενεργειακό Γραφείο του Ποντρέιβ της Σλοβενίας ενώ συμμετέχουν εκτός από το ΜΑΙΧ, η Περιφέρεια Μολίσε της Ιταλίας, το Πανεπιστήμιο της Μάλτας, ο Δήμος του Κάουνας της Λιθουανίας, ο Οργανισμός Θερμόπολις της Φινλανδίας, ο Οργανισμός ΑΒΙΤΕΜ της Γαλλίας και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας της Γερμανίας.
Το έργο, που πραγματεύεται τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα κτίρια, λόγω της χρήσης ενέργειας σε αυτά, αφορά ένα θέμα αιχμής της Ευρωπαϊκής πολιτικής τα τελευταία χρόνια καθώς σχετίζεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή.
Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί της Πέμπτης με την ομιλία του Γ.Αγγελάκη για τους στόχους και την προώθηση του έργου. Θα ακολουθήσουν ομιλίες από τους: Ι. Βουρδουμπά (ΤΕΙ Κρήτης) , Φ. Κανέλλο (Πολυτεχνείο Κρήτης), Γ. Πλοκαμάκη (ΔΕΔΔΗΕ) και Α. Καλογεράκη (ΟΑΚ).
Θα ακολουθήσει συζήτηση και η συνάντηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης.
ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Από σήμερα μέχρι την Παρασκευή, το Πολυτεχνείο Κρήτης φιλοξενεί την 4η συνάντηση προόδου του ευρωπαϊκού έργου Horizon 2020 “ZERO PLUS – Achieving near Zero and Positive Energy Settlements in Europe using Advanced Energy Technology” .
Το ερευνητικό έργο ZERO PLUS έχει στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένων και καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών για την κατασκευή οικισμών μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (Nearly Zero Energy – NZE) με ταυτόχρονη μείωση του κόστους επένδυσης. Το Εργαστήριο Δομημένου Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Ενέργειας της Σχολής Μηχανικών Περιβαλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης συμμετέχει ως εταίρος του έργου με επιστημονική υπεύθυνη την Αναπλ. Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά και ερευνητικό αντικείμενο την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των ενεργειακών τεχνολογιών ZERO PLUS μέσα από την ανάπτυξη πλατφόρμας συλλογής δεδομένων Web-GIS.
Στόχος της συνάντησης προόδου είναι η πραγματοποίηση εξωτερικής αξιολόγησης της πορείας ανέγερσης 4 πιλοτικών οικισμών (σε Κύπρο, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία) από ειδικούς εμπειρογνώμονες.
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διοργανώνουν το Φόρουμ “Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Επιτρόπου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. Η πρωτοβουλία για τα «Ενεργειακά Νησιά», αποτελεί συνέχεια της πολιτικής διακήρυξης καθαρής ενέργειας για τα νησιά της Ε.Ε., που υπογράφηκε τον περασμένο Μάιο στη Βαλέτα της Μάλτας, στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας.
Όπως έχει ανακοινωθεί, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, θα ανοίξει και θα συντονίσει τη θεματική για την απεξάρτηση των ευρωπαϊκών νησιών από τον άνθρακα, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dominique Ristori. Στην εκδήλωση ακόμη θα συμμετάσχουν, Πρόεδροι τοπικών κυβερνήσεων, εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων, Ο.Τ.Α. και άλλοι φορείς.
Κεντρικοί στόχοι της πρωτοβουλίας είναι η επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στα νησιά, η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η μείωση του ενεργειακού κόστους και η απεξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας, με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση σύγχρονων και καινοτόμων ενεργειακών συστημάτων.
Η ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, πέραν του προφανούς οφέλους που θα αποφέρει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ιδιαίτερη σημασία διότι για πρώτη φορά σηματοδοτεί την επόμενη μέρα στο επίπεδο της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας. Αποτελεί μία πρωτοβουλία – τομή του ΥΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη, η οποία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας, ενός σχεδιασμού με γνώμονα την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας με ασφάλεια, δικαιοσύνη και κοινωνική αποδοχή.