Πτυχές της πλούσιας αλλά και ξεχασμένης γαστρονομικής παράδοσης της Ελλάδας και της Κρήτης φιλοδοξεί να φωτίσει το 4ο Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιουλίου στα Καράνου του Δήμου Πλατανιά.
Το συμπόσιο που έχει ως θέμα «Δημητριακά: Γνωστά, Ξεχασμένα και Χαμένα» θα διεξαχθεί στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού Καράνου Χανίων και διοργανώνεται από την πειραματική αρχαιολόγο – ειδικευμένη στην ιστορία της γαστρονομίας Μαριάνα Καβρουλάκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά και υπό την αιγίδα της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης (ΙΛΑΕΚ).
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές του συμποσίου η κα Καβρουλάκη αφού υπογράμμισε τη συμβολή στην υλοποίηση του συνεδρίου του Δήμου Πλατανιά, της ΙΛΑΕΚ, των χορηγών και των εθελοντών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, επεσήμανε το αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια για την γαστρονομική παράδοση. «Αυτά τα μικρά συνέδρια λειτουργούν, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά για τους ανθρώπους που μένουν σε αυτές τις περιοχές. Δίνουν ιδέες. Για παράδειγμα στο συμπόσιο που έγινε στο Αμάρι έδωσε την ώθηση στους ανθρώπους εκεί να κάνουν πράγματα, να δημιουργήσουν καινούρια προϊόντα», σημείωσε η κα Καβρουλάκη ενώ τόνισε ότι παράλληλα η γαστρονομία φέρνει στην επιφάνεια πτυχές του πολιτισμού ενός τόπου.
Στο πλαίσιο του συμποσίου θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από αρχαιολόγους, ανθρωπολόγους και άλλους επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου.
Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε τις πολιτιστικές διαστάσεις της γαστρονομικής παράδοσης καθώς και τη σημασία που έχει να επανέλθουν στην καθημερινότητα των σύγχρονων ανθρώπων «ξεχασμένες» γεύσεις και παρασκευές.
«Επίσης, επειδή υπάρχει το κομμάτι του τουρισμού, είναι σημαντικό να γίνονται δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό μας και από τη μεριά μας ως Δήμος οφείλουμε να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες».
Το πρόγραμμα
Το συμπόσιο θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί του Σαββάτου 29 Ιουλίου ενώ η πρώτη συνεδρία στις 10.40 έχει θέμα: “Προϊστορικές κουζίνες”, η δεύτερη συνεδρία στις 12.40 έχει τίτλο: “Γραφές και λέξεις”, η τρίτη συνεδρίαση στις 6 μ.μ. έχει θέμα: “Αποθήκευση και εμπόριο”. πικές λιχουδιές και τροφή για σκέψη, η επόμενη συνεδρίαση: “Φάρμακι και απόλαυση”.
Το συμπόσιο θα συνεχιστεί την Κυριακή με τον απολογισμό να γίνεται γύρω στις 1.30 το μεσημέρι.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του συμποσίου βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.hellenicgastronomy.wordpress.com
ΜΑΡΙΑΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟ 2019 ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ.