» Οι τελευταίες εξελίξεις για την αντιμετώπιση της ουδετεροπενίας
Τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις τελευταίες εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας αλλά και να διαμορφωθούν σύγχρονα πρωτόκολλα διάγνωσης και θεραπείας παθήσεων που σχετίζονται με την ουδετεροπενία, έχουν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο διεθνές συνέδριο ιατρικής που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, από τις 4 έως τις 6 Απριλίου.
Πρόκειται για το τελικό συνέδριο του Ερευνητικού ∆ικτύου EuNet-INNOCHRON, στις εργασίες του οποίου δίνουν το “παρών” 90 ερευνητές από 23 χώρες.
«Οι ουδετεροπενίες δεν είναι από μόνες τους ένα νόσημα. Δηλώνουν χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια που πίσω από αυτό μπορεί να κρύβεται ένα φάσμα από πολύ απλά νοσήματα, όπως για παράδειγμα παίρνω ένα φάρμακο και μπορεί να πέσουν παροδικά τα λευκά ή περνάω μια λοίμωξη, ή μπορεί να κρύβονται πολύ σοβαρές καταστάσεις όπως προ-λευχαιμικές», επεσήμανε η συντονίστρια του ∆ικτύου EuNet-INNOCHRON, Χανιώτισσα καθηγήτρια Αιµατολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Κρήτης και διευθύντρια της Αιµατολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ, Ελένη Παπαδάκη. Στόχος του προγράμματος, όπως υπογράμμισε, είναι αφενός να βρεθούν οι τρόποι να μπορεί να αναγνωρίζεται το πρόβλημα, καθώς πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια από την οποία πάσχει περίπου το 1% του πληθυσμού της Ευρώπης, και αφετέρου να αξιοποιηθούν εργαλεία, όπως εργαστήρια αναφοράς για να προλαμβάνεται η εξέλιξη τη νόσου και να ακολουθείται η ενδεδειγμένες θεραπείες.
Ο αιματολόγος Μιχάλης Σπανουδάκης, που εργάζεται σε νοσοκομείο της Μεγάλης Βρετανίας, επεσήμανε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από ουδετεροπενία είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις. «Κάποιοι μπορεί να έχουν αυτή την πάθηση από όταν γεννηθούν ενώ κάποιοι άλλοι να την αναπτύξουν αργότερα», ανέφερε ο κ. Σπανουδάκης και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του 4ετούς προγράμματος, δημιουργήθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για τη διάγνωση της ουδετεροπενίας και για τη θεραπεία της, ενσωματώνοντας τα πιο σύγχρονα δεδομένα, ενώ συντάχθηκαν οδηγίες και σχετικά με την παρακολούθηση αυτών των ασθενών.
Η βιοεπιστήμονας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ειρήνη Μαυρουδή αναφέρθηκε στην αξία των προγραμμάτων αυτών καθώς φέρνουν κοντά νέους επιστήμονες με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις: «Στο συνέδριο συγκεντρώνονται επιστήμονες υψηλού κύρους και εμπειρίας από διαφορετικά κέντρα στην Ευρώπη και μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των ουδετεροπενιών και επιπλέον είναι σημαντικό, ειδικά για κάποιον νέο επιστήμονα, ότι του δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει κόσμο, εργαστήρια και κλινικές και να δικτυωθεί επαγγελματικά, κάτι που βοηθάει στην προαγωγή της έρευνας», σημείωσε ενώ επεσήμανε ότι ειδικότερα τα ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράµµατα COST, στο οποίο εντάσσεται και το Ερευνητικό ∆ίκτυο EuNet-INNOCHRON, δίνουν την ευκαιρία σε ερευνητές να συνεργαστεί με άλλα εργαστήρια και να εκπαιδευτεί πάνω σε καινούριες τεχνικές κ.λπ.
Η φαρμακοποιός Aleksandra Catic από τη Σερβία, που συμμετέχει στις εργασίες του συνεδρίου, μίλησε για τα πολλαπλά επιστημονικά οφέλη από διεθνή προγράμματα και συνέδρια: «Μέσα από αυτά μας δίνεται η ευκαιρία να βελτιωθούμε στη δουλειά μας, να ενημερωθούμε για καινούριες θεραπευτικές μεθόδους, αλλά και να αναπτύξουμε επαγγελματικές σχέσεις με άλλους επιστήμονες από άλλες χώρες», υπογράμμισε και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό στη σύγχρονη επιστήμη «να μοιράζεται η γνώση».
Το συνέδριο ολοκληρώνεται την Παρασκευή 6 Απριλίου. Το αναλυτικό πρόγραµµα των εργασιών είναι αναρτηµένο στην ιστοσελίδα https://eunet-innochron.eu/final-conference-agenda).