» Με την άφιξη του Μανώλη Τομπάζη ως αρμοστή Κρήτης
Στο επίκεντρο της επετειακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων βρέθηκαν τα ιστορικά γεγονότα του 1823 στην Κίσσαμο με την άφιξη του Μανώλη Τομπάζη ως αρμοστή της Κρήτης.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης (ΙΑΚ), Κωνσταντίνος Φουρναράκης, τόνισε την ανάγκη να ξαναμελετηθούν τα γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για τα 200 χρόνια (1823-2023) από την άφιξη του Μανώλη Τομπάζη στο Καστέλι Κισσάμου και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε Ενότητα Χανίων και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.
Ομιλητές ήταν ο προϊστάμενος του ΙΑΚ, Κωνσταντίνος Φουρναράκης και ο πρέσβης ε.τ. Κυριάκος Ροδουσάκης, ενώ τον συντονισμό είχε η ειδική συνεργάτης των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Ζαχαρένια Σημανδηράκη.
Ο κ. Φουρναράκης επικεντρώθηκε στην επιχείρηση κατάληψης της Γραμβούσας στις 12 Δεκεμβρίου 1823.
Η επιχείρηση αυτή, όπως είπε ο ίδιος στα “Χανιώτικα νέα”, «ήταν με πρωτοβουλία του Τομπάζη ο οποίος όρισε αρχηγό ένα Μανιάτη, τον Δράμαλη, αλλά δεν είχε επιτυχία για κάποιους λόγους. Πάντως φαίνεται πόσο σημαντική ήταν η Γραμβούσα».
Ο κ. Φουρναράκης χαρακτήρισε «πολύ θετική» την αρμοστεία του Τομπάζη καθώς «αναζωογόνησε την επανάσταση στην Κρήτη το 1823 που ήρθε ως αρμοστής της Κρήτης σταλμένος από την κεντρική επαναστατική κυβέρνηση».
Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι «πρέπει να ξαναμελετήσουμε αυτή την περίοδο (της επανάστασης του ‘21 στην Κρήτη και συγκεκριμένα το 1823 που έρχεται ο Τομπάζης από τον Μάιο έως το τέλος του χρόνου ως αρμοστής της Κρήτης)» καθώς, όπως είπε, «παλαιότεροι ιστορικοί έχουν κρίσεις όχι τόσο αντικειμενικές και πρέπει να την ξαναδούμε».
Ο Τομπάζης, σύμφωνα με τον κ. Φουρναράκη, «έκανε ό,τι μπορούσε καλύτερο. Ηταν ένας αγνός πατριώτης και φίλος της Κρήτης από την Υδρα. Ηταν Υδραίος ο Τομπάζης και τονίζεται η σχέση της Υδρας με την Κρήτη».
Από τη μεριά του ο κ. Ροδουσάκης αναφέρθηκε στο θέμα της απελευθέρωσης του φρουρίου της Κισσάμου στις 25 Μαίου του 1823.
«Ηρθε το εκστρατευτικό σώμα του Μανώλη Τομπάζη από την Πελοπόννησο με 700 επίκουρους οι οποίοι βοήθησαν και έγινε η απελευθέρωση του φρουρίου», τόνισε.
Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της Περιφέρειας, η η περιφερειακή σύµβουλος Κρήτης, εντεταλμένη σε θέματα Πολιτισμού, Παιδείας και Υγείας στην Π.Ε. Χανίων, Σοφία Μαλανδράκη και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κισσάμου, Θεόφιλος Χριστουλάκης.