Το… υποδεκάμετρό τους καλούνται να βγάλουν οι Ευρωπαίοι δικαστές για να «μετρήσουν» ποιο πρέπει να είναι το μπόι των Ελληνίδων ώστε να μπορέσουν να καταταγούν στην ΕΛ.ΑΣ.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας σε μείζονα σύνθεση καλεί το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) να αποφανθεί εάν η ελληνική νομοθεσία, που επιβάλλει για την εισαγωγή στις αστυνομικές σχολές να έχουν άνδρες και γυναίκες το ίδιο τουλάχιστον ύψος (πάνω από 1,70 μ.), είναι σύμφωνη με τρεις ευρωπαϊκές οδηγίες ή μήπως με το «πλαφόν» στο μπόι υποκρύπτεται έμμεση διάκριση σε βάρος του «ωραίου φύλου».
Το ελληνικό κράτος υποστηρίζει τον συγκεκριμένο αυτόματο «κόφτη» ώστε να αποκλείονται από την Αστυνομία και οι γυναίκες που δεν ξεπερνούν το 1,70 μ., ενώ η ελληνική Δικαιοσύνη (σε διάφορους σχηματισμούς ανεξαρτήτως φύλου και… ύψους) διχάστηκε πάνω στο θέμα, κρίνοντας άλλοτε συνταγματικό και άλλοτε αντισυνταγματικό το συγκεκριμένο μέτρο.
Ο διχασμός
Με δεδομένο τον διχασμό αυτόν και την εκκρεμότητα αρκετών προσφυγών από γυναίκες υποψήφιες για σχολές αστυφυλάκων και αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που «κόπηκαν» εξαιτίας μερικών εκατοστών ή και χιλιοστών ύψους, το ζήτημα αποκτά πλέον… ευρωπαϊκές διαστάσεις, αφού παραπέμπεται για οριστική κρίση στο Ευρωδικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Κατά τις ενστάσεις που προβάλλουν πολλές γυναίκες υποψήφιες (οι οποίες δικαιώθηκαν αρχικά από διοικητικά Εφετεία), η θέσπιση ενιαίου ύψους για όλους φέρνει το «ωραίο φύλο» σε δυσμενέστερη θέση έναντι των ανδρών.
Το Δημόσιο, επιδιώκοντας να ανατραπούν οι έως τώρα ευνοϊκές για αρκετές γυναίκες δικαστικές αποφάσεις, υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι… κοντύτερες εξίσου καλά στα ίδια επαγγελματικά καθήκοντα Στη σχετική δίκη, επισημάνθηκε ότι η λανθασμένη προσήλωση στο ύψος οδήγησε στο παρελθόν στον αποκλεισμό και άνδρα ύψους 1,67 μ. που είχε διεθνείς διακρίσεις στο ταε κβον ντο.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr