Με τη φράση «η αγορά αρωματικών φυτών μπορεί να θριαμβεύσει έξω από την Ελλάδα» η πρόεδρος της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας (ΕΑΦΦΕ) Κατερίνα Γρηγοριάδου έδωσε το «στίγμα» των προθέσεων των ανθρώπων του κλάδου ν’ ανοίξουν τα «φτερά» τους και να πετάξουν πέρα από τα εθνικά σύνορα.
Για να καταστεί, ωστόσο, κάτι τέτοιο εφικτό, απαραίτητη είναι η προώθηση και ανάδειξη συνεργασιών, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Γρηγοριάδου, εκτιμώντας πως ένα τέτοιο «άνοιγμα» θα συνεισφέρει στην εθνική οικονομία, με την προσφορά θέσεων εργασίας.
«Οι συνεργασίες είναι απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για την επιβίωση και μεγέθυνση της συγκεκριμένης αγοράς, που ακόμα βρίσκεται σε “εμβρυακό” στάδιο, αλλά και για να αποκτήσουν τα προϊόντα μας την αξία που τους αναλογεί», σημειώνει η πρόεδρος της ΕΑΦΦΕ.
Δυστυχώς, ωστόσο, όπως επισημαίνει, «σήμερα δεν υπάρχει η απαιτούμενη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων με την αγορά στη χώρα μας, με αποτέλεσμα ο κλάδος να βρίσκεται καθηλωμένος επί σειρά χρόνων στο ίδιο σημείο».
Ο κλάδος, σύμφωνα με την κ. Γρηγοριάδου, έχει απεριόριστες δυνατότητες, αλλά για ν’ αποτελέσει λύση για κάποιον που επλήγη από την κρίση και πρέπει να αρχίσει από το «μηδέν», απαιτείται σοβαρή ενασχόληση και στόχευση στη δημιουργία μιας υγιούς επιχείρησης. «Όποιος εισέλθει στον χώρο με στόχο το εύκολο κέρδος, δεν θα πετύχει απολύτως τίποτα» προειδοποιεί.
Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΕΑΦΦΕ επεσήμανε ότι, εντός του 2014, η Ένωση πρόκειται να έχει ολοκληρώσει την καταγραφή της παραγωγής αρωματικών φαρμακευτικών φυτών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα φιλοξενεί το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας στην Ε.Ε., το 80% της βαλκανικής χλωρίδας και υπάρχουν καταγεγραμμένα 6.500 είδη ελληνικής χλωρίδας, εκ των οποίων τα 2.944 είναι ενδημικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Απ’ αυτά, δεν αξιοποιούνται ούτε τα 30, τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ!
Σύμφωνα δε με την τακτική ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) Ελένη Μαλούπα, στη χώρα μας καλλιεργούνται μόλις 40.000 στρέμματα με αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, τη στιγμή που έχουν γίνει αμέτρητες εισηγήσεις και εκδηλώσεις για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενασχόλησης με το αντικείμενο.
Επισημαίνεται ότι, σκοπός της ΕΑΦΦΕ είναι, μεταξύ άλλων: η ανάδειξη και αξιοποίηση των ελληνικών αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, η προώθηση της έρευνας, της παραγωγής, της διάθεσης και χρήσης τους καθώς και των προϊόντων που προέρχονται από αυτά, η διάδοση της τεχνογνωσίας, η συμβολή στη χάραξη εθνικής πολιτικής για τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξής τους, με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.
Στους στόχους της Ένωσης εντάσσονται ακόμη η προώθηση της παραγωγής και εμπορίας αρωματικών φαρμακευτικών φυτών και συναφών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας, αλληλεγγύης και ενότητας των μελών σε όλη την Ελλάδα, μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και ανταλλαγής εμπειριών και πρακτικών.
Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο ημερίδας, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της 25ης Agrotica, που θα φιλοξενηθεί 31/1-2/2, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Σχέδιο δράσης για τους απειλούμενους αετούς στην Ελλάδα
Σχέδιο δράσης για τους απειλούμενους αετούς της Ελλάδας θα πραγματοποιήσει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ. Όπως αναφέρει, το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ξεκινώντας από τους πρώτους μήνες του 2014, το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε δυο είδη, τον χρυσαετό και τον σπιζαετό, με ενέργειες προστασίας και παρακολούθησης των αετών στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και την Πελοπόννησο.
Η δημιουργία ταϊστρών (Χώροι Τροφοδοσίας Πτωματοφάγων Αρπακτικών Πτηνών- ΧΤΑΠ) αποτελεί μια από τις πρώτες δράσεις του προγράμματος. Ο διευθυντής της Ορνιθολογικής, Γιώργος Σγουρός, ανέφερε ότι «η επείγουσα αυτή δράση αποσκοπεί στη αποφυγή της τοπικής εξαφάνισης του είδους, λόγω μειωμένης διαθεσιμότητας τροφής και της εκτεταμένης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων» και συμπλήρωσε πως «η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί, στην Ελλάδα, το σοβαρότερο πρόβλημα για όλα τα είδη που τρέφονται και με ψοφίμια».
Οι ΧΤΑΠ έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικοί τόσο στο εξωτερικό (Β. Αμερική, Ισραήλ, Ν. Αφρική, Ισπανία, Βουλγαρία, Κροατία), όσο και στη Δαδιά και στην Κρήτη.
Μια δεύτερη δράση θα συντελεστεί με τη βοήθεια της τηλεμετρίας. Η παρακολούθηση του χρυσαετού και του σπιζαετού με τη χρήση δορυφορικών πομπών και κάμερας θα αποτελέσει ένα αξιόπιστο εργαλείο για την ακριβή αποτύπωση των μετακινήσεών τους, τις περιοχές τροφοληψίας και κούρνιας, τους παράγοντες θνησιμότητας και την κρισιμότητα συγκεκριμένων θέσεων σε σχέση με τις απειλές των πουλιών.
Επίσης, θα επιλεγεί κατάλληλη φωλιά σπιζαετού για την τοποθέτηση καμουφλαρισμένης κάμερας, ώστε να μην ενοχλούνται τα πουλιά, η οποία θα δίνει εικόνα της συμπεριφοράς των γονιών και των νεοσσών και θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο από την ιστοσελίδα της Ορνιθολογικής και της ΑΕΚ.
Στην παρουσίαση έδωσαν το «παρών» ο προπονητής της ΑΕΚ, Τραϊανός Δέλλας, ο Νίκος Λυμπερόπουλος και παίκτες της ομάδας. Ο Άγγελος Ολύμπιος, μέλος της διοικούσας επιτροπής της ΑΕΚ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία και τόνισε την ευαισθησία της ΑΕΚ για ένα θέμα που συνδέεται με το έμβλημα της ομάδας, τον δικέφαλο αετό.
Εκκληση για λειτουργία περισσότερων ημερήσιων ελληνικών σχολείων στον Καναδά
Τη σημασία της ελληνορθόδοξης παιδείας ως μοχλό στήριξης της ελληνορθόδοξης ταυτότητας στην πολυπολιτισμική πραγματικότητα του Καναδά, επισημαίνει σε σχετική εγκύκλιό του ο μητροπολίτης Καναδά, Σωτήριος, με αφορμή την ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων και τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, καλεί τις κοινότητες των Ελλήνων του Καναδά να ιδρύσουν περισσότερα ημερήσια ελληνικά σχολεία στις επαρχίες της χώρας.
«Θα γιορτάσουμε πάλι εφέτος τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και την εβδομάδα των Ελληνικών Γραμμάτων. Με γιορτές. Με ποιήματα. Με απαγγελίες. Με χορούς. Ο καλύτερος, όμως, εορτασμός των Ελληνικών Γραμμάτων θα είναι, αν το 2014 οργανώσουμε έστω και ένα ακόμη ημερήσιο ελληνορθόδοξο ελληνικό σχολείο. Υποστηρίζω τα ελληνορθόδοξα απογευματινά και σαββατιανά σχολεία, αλλά η ουσιαστική λύση είναι τα ημερήσια ελληνορθόδοξα σχολεία. Εκεί διδάσκονται βασικά και ουσιαστικά και εμπεδώνονται η ορθόδοξη πίστη, η ελληνική γλώσσα, ο ελληνικός πολιτισμός», αναφέρει ο μητροπολίτης Καναδά στην εγκύκλιο.