Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024

Στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Κρήτης

Άγνωστες ψηφίδες της ιστορίας της Κρήτης, από το 1896 έως το 1910, ήρθαν στο φως μέσα από την παρουσίαση του αρχείου του ιερέως Βασιλείου Παπαδάκη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Λύκειο Ελληνίδων.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης και το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων, στις εγκαταστάσεις του Λυκείου των Ελληνίδων, στην οδό Κ. Μητσοτάκη.
Το βιβλίο: “Το Αρχείο του ιερέως Βασιλείου Παπαδάκη”  είναι μια έκδοση της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης και του Εργαστηρίου μελέτης Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση Π .Τ .Δ. Ε του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Εισαγωγή, Έκδοση κειμένου και Σχόλια από τον Ν. Παπαδογιαννάκη και την Ελπινίκη Νικολουδάκη – Σουρή. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σχετικά με την προσωπικότητα και την επαναστατική του δράση στον αγώνα της ελευθερίας: « ο ιερέας Β. Παπαδάκης υπήρξε μια δυναμική προσωπικότητα, με προσήνεια και επιβλητικότητα, με σύνεση και συμβατικότητα, μειλίχιος και αυστηρός, το σπάνιο εκείνο είδος ανθρώπου που ισορροπούσε τον ειρηνικό λευίτη με τον επαναστάτη».
Στην εκδήλωση για το βιβλίο μίλησαν ο δάσκαλος, συγγραφέας Βασίλης Χαρωνίτης, η νηπιαγωγός Στέλλα Στρατιδάκη, η πολιτικός μηχανικός, δισεγγονή του ιερέως Βασιλείου Παπαδάκη,  Έμυ Παπαβασιλείου και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ν. Παπαδογιαννάκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Χαρωνίτης «ο παπά Βασίλης Παπαδάκης ή Παπαβασιλείου ήταν ένας αξιόλογος ιερέας που αγωνίστηκε εξίσου και για τον Χριστό και για την Κρήτη. Υπήρξε φίλος του Βενιζέλου, ένας σημαντικός αγωνιστής του καιρού εκείνου. Κρατούσε αρχείο όπως και ένα ημερολόγιο της εξορίας του από το 1896 από τους αγώνες στο Ακρωτήρι, στο Θέρισο  κ.α Αυτά τα γεγονότα περιγράφει μέσα στο αρχείο του, καταγράφει κουβέντες και συζητήσεις με τους σημαντικούς ανθρώπους του καιρού του, μιλά για τους αγώνες μέσα από τους οποίους οι Κρήτες θα αποκτούσαν την αυτονομία τους και μετά τη λευτεριά τους».
Από την πλευρά της  η Έμυ Παπαβασιλείου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο παπα- Βασίλης ανήκει σε εκείνους τους τοπικούς ηγέτες, των χαμηλών τόνων, της ουσιαστικής δουλειάς, των δημιουργικών οραμάτων, που αν το σκεφτεί κανείς είναι η ομάδα των ανθρώπων που έχει μεγαλύτερη ανάγκη η κοινωνία».
Η ίδια έκανε αναφορά στην εξορία του στο Ηράκλειο, στη κατάσχεση και καταστροφή της περιουσίας του από το Ρώσους ως αντίποινα για τη συμμετοχή του στο κίνημα του Θερίσου, με αποκορύφωμα την δολοφονική επίθεση εναντίον του από τους Πριγκιπικούς, τους οποίους κατάφερε να αντιμετωπίσει έφερε όμως πάντα την πληγή από το μαχαίρι στην πλάτη. Όπως σημείωσε η κα Παπαβασιλειου: «το ημερολόγιο εξορίας του, είναι αυτό που φώτισε την προσωπικότητα και την ανθρώπινη πλευρά του. Η γραφή του έχει μια σπαρακτική λιτότητα αλλά είναι τόσο πυκνή σε νοήματα και συναισθήματα».
Κλείνοντας η δισεγγονή του ιερέως Βασιλείου Παπαδάκη, τόνισε ότι «ο παπα – Βασίλης υπήρξε μια ισχυρή προσωπικότητα που επηρεάσει πολλές γενιές: τους σύγχρονους συμπολίτες του και το ποίμνιό του, τους απογόνους του».
Την εκδήλωση συντόνισε η Λίλιαν Χρυσοφάκη, γραμματέας του Λυκείου των Ελληνίδων Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα