Έκθεση και συνέδριο με θέμα την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα διοργανώνει η Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων (Δ.Ε.Α.Μ.) του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η έκθεση και το συνέδριο φιλοδοξούν να φέρουν στο φως άγνωστα τεκμήρια που φυλάσσονται στο Αρχείο των Υπηρεσιών των Αρχαιοτήτων και να αναδείξουν τη σημασία του Αρχείου ως πηγή πολύτιμων πληροφοριών για την αρχαιολογική και την ιστορική έρευνα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κεντρικός θεματικός άξονας της έκθεσης, με τίτλο «Ιστορίες επί χάρτου. Μορφές και θέματα της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα», είναι τόσο τα γεγονότα, τα οποία, εκείνη την περίοδο, σημαδεύουν την πρώιμη διαδρομή της «ηρωικής» ελληνικής αρχαιολογίας, όσο και η πολύπλευρη δράση και το επίπονο έργο των πρωτοπόρων της Υπηρεσίας.
Επίσης, παρουσιάζονται θέματα σχετικά με τη νομοθεσία, την προσπάθεια διάσωσης των αρχαιοτήτων από την αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα και την ανάδειξή τους μέσα σε μουσεία, την αρχαιολογική έρευνα και τα δημόσια έργα, την ίδρυση και δράση της «εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας» και των ξένων αρχαιολογικών σχολών, την αντιμετώπιση των μεσαιωνικών μνημείων και τη βυζαντινή αρχαιολογία.
Την έκθεση συνοδεύουν αναλυτικός και συνοπτικός κατάλογος, εκπαιδευτικό έντυπο, καθώς και οπτικοακουστική παρουσίαση για την ιστορία και το περιεχόμενο του Αρχείου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου (ώρα: 19.00, κτίριο Αρχείου, Ψαρομηλίγκου 22, Κεραμεικός), στο πλαίσιο τριήμερου επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «Περί των Αρχαιοτήτων ιδίως. Η Αρχαιολογία στην Ελλάδα του 19ου αιώνα μέσα από τις πηγές του Αρχείου των Υπηρεσιών των Αρχαιοτήτων».
Η Δ.Ε.Α.Μ. έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, τόσο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας όσο και από πανεπιστήμια, ξένες αρχαιολογικές σχολές καθώς και από άλλους φορείς (Αρχαιολογική Εταιρεία, Γ.Α.Κ., Ε.Ι.Ε., κ.λπ.), που αξιοποίησαν υλικό από το Αρχείο Υπηρεσιών των Αρχαιοτήτων.
Η έναρξη του συνεδρίου (22 Οκτωβρίου, στις 9:00), καθώς και η συνάντηση της επόμενης ημέρας θα λάβουν χώρα στην αίθουσα τελετών της «εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας», ενώ η καταληκτική συνεδρία (Παρασκευή 24 Οκτωβρίου) θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Άλκης Αργυριάδης».