Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας επισκέφθηκε σήμερα ο κ. Jean-Eric Paquet, Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνοδευόμενος από την κα Άννα Παναγοπούλου, Director of the Common Support Centre in DG RTD και τη Γενική Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κα Πατρίτσια Κυπριανίδου.
Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση από το ΙΤΕ «ακολούθησε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του ΙΤΕ από τον καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ και συζήτηση με τους Διευθυντές των Ινστιτούτων του Ιδρύματος. Ο κ. Paquet αναφέρθηκε εκτενώς στις νέες ευκαιρίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται για την ανάπτυξη της έρευνας μέσω του Ορίζοντα Ευρώπη (Horizon Europe) που αποτελεί το επόμενο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Καινοτομία, και την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στον σχεδιασμό του. Δήλωσε ενθουσιασμένος από την έρευνα που διεξάγεται στο ΙΤΕ και την περίοπτη θέση που κατέχει το Ίδρυμα στην Ευρώπη, και επεσήμανε ότι θα πρέπει να παίξει πρωταρχικό ρόλο στη συνδιαμόρφωση της στρατηγικής του Ορίζοντα Ευρώπη, που θα διαχειριστεί κονδύλια 94δις ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αύξηση των κονδυλίων για τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). Αξίζει να επισημανθεί ότι το ΙΤΕ κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό υλοποιούμενων προγραμμάτων ERC στην Ελλάδα. Ο κ. Paquet αναφέρθηκε επίσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (European Innovation Council – EIC) το οποίο θα ενισχύσει την καινοτομία υψηλού ρίσκου που συμβάλλει στη δημιουργία νέων αγορών και θέσεων εργασίας, και προάγει την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κα Πατρίτσια Κυπριανίδου ανέφερε ότι το ΙΤΕ είναι ένα από τα ισχυρότερα ιδρύματα στην Ελλάδα και ότι οι επιστήμονές του επιτελούν εξαιρετική δουλειά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο κ. Paquet ξεναγήθηκε σε εργαστήρια του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, του Ινστιτούτου Πληροφορικής και του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας. Στη συνέχεια, ακολούθησε συνάντηση με νέους ερευνητές, που έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω προγραμμάτων ERC, Marie Curie και μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), οι περισσότεροι εκ των οποίων επέστρεψαν στην Ελλάδα και το ΙΤΕ έπειτα από σπουδές και ερευνητική πορεία στο εξωτερικό. Ο κ. Paquet ενημερώθηκε για τις συνθήκες και ευκαιρίες που τους επέτρεψαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ανέφεραν ότι το ΙΤΕ είναι ένα Ίδρυμα παγκοσμίως γνωστό, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τους νέους επιστήμονες του εξωτερικού, και παρέχει ένα εξαιρετικό ερευνητικό περιβάλλον, τη δυνατότητα συνεργασίας με ερευνητές διαφορετικών ειδικοτήτων, και σημαντική δυνατότητα εξέλιξης»