Το Ρέθυμνο που ζει αυτές τις μέρες στους ρυθμούς του Καρναβαλιού, αναμένεται να προσελκύσει το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς περισσότερους από 100.000 επισκέπτες και ήδη η διαθεσιμότητα σε κλίνες είναι οριακή. Το Ρέθυμνο σημειώνει ο κ. Μαρινάκης είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους χιλιάδες επισκέπτες. Μάλιστα, αποτελεί θετικό τεστ, όπως τονίστηκε, ότι ο νομός αλλά και το νησί μπορεί να ανταποκριθεί σε αυξημένη τουριστική ζήτηση μεσούσης της περιόδου, συμβάλλοντας έτσι στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Σε ό,τι αφορά τα οφέλη για την τοπική οικονομία από το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι αυτά μεταφράζονται σε 10 εκατομμύρια ευρώ, όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο κ. Μαρινάκης.
Φέτος το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι στέλνει ένα δυνατό κοινωνικό μήνυμα. Μια μεγάλη εκστρατεία αφύπνισης και ενημέρωσης για το φαινόμενο του «bullying» δηλαδή του εκφοβισμού και της βίας των παιδιών, ξεκινά από το Ρέθυμνο για να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας. Το σύνθημα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι: «Η σιωπή δεν σταματά τη βία. Μη φοβάσαι, μίλα». Ομάδα από καθηγητές πανεπιστημίου και εκπαιδευτικούς ηγείται εθελοντικά της όλης προσπάθειας, με επικεφαλής την Έλενα Βιταλάκη δρ Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τη Λούση Συρινιάντ, καθηγήτρια Εφαρμογών Πληροφορικής ΤΕΙ Λάρισας και συνεργάτη του Προγράμματος «Αριάδνη» για το ασφαλές διαδίκτυο του Πανεπιστημίου Αθηνών, MSC Πληροφορικής και τη Δέσποινα Μαυράκη εκπαιδευτικό μέλος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Ρεθύμνης (ΚΕΔΗΡ) και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης, του δήμου και του Τμήματος Παιδείας.
Η Κρήτη για τη χρονιά που πέρασε σημείωσε ρεκόρ αφίξεων ξεπερνώντας τα 3,2 εκατομμύρια τουρίστες. Στόχευση ωστόσο, παραμένει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με «όχημα», μεταξύ άλλων, τις ειδικές μορφές τουρισμού. Ως προς αυτό, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Γερανίου, Ανδρέας Κλαψινός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στην ανάδειξη του σπηλαίου Γερανίου, που όπως είπε, είναι από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης (χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η Κνωσός της Παλαιοντολογίας) και παρουσιάζει ιδιαίτερο στρωματογραφικό ενδιαφέρον της πρώιμης Νεολιθικής ΙΙ, μέσης Νεολιθικής και ύστερης Νεολιθικής περιόδου. Ο κ. Κλαψινός ανέφερε πως η αξιοποίηση του σπηλαίου έχει τεράστια πολιτιστική αξία σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι βέβαιο, όπως είπε, ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και θα βάλει το Ρέθυμνο στον χάρτη με τα σπουδαία μνημεία του κόσμου.
Ως προς τις θεματικές μορφές τουρισμού, προσπάθειες γίνονται, εξάλλου, για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στα Χανιά. Όπως τόνισε ο κ. Κλαψινός, σε συγκεκριμένα σημεία των δύο νομών μπορούν να βυθιστούν παροπλισμένα πολεμικά πλοία και να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους λάτρεις της κατάδυσης. Σε αυτήν τη φάση, το ζήτημα είναι να γίνει η μελέτη, βάσει της οποίας θα στηθεί το εν λόγω εγχείρημα, καθώς τα παροπλισμένα πλοία μπορούν, σύμφωνα με τον κ. Κλαψινό να τεθούν άμεσα στη διάθεση των εμπνευστών του εγχειρήματος.