Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης θα ακουστούν τα Κρητικά Κάλαντα μετά από ενάμιση αιώνα

Άγνωστα στους πολλούς, κάλαντα της Κρήτης θα ακουσθούν ύστερα από ενάμιση αιώνα, σε μια πρωτότυπη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Συναϊτών», την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, με τον γενικό τίτλο «Χριστούγεννα στο Μουσείο».
Στα παλιά κρητικά κάλαντα, που θα ακουστούν σε διάφορες παραλλαγές, δεν διασώζεται μόνο το γλωσσικό ιδίωμα, αλλά και το ήθος, η λαϊκή ευλάβεια των Κρητικών μιας άλλης εποχής, όπως και το μέλος (μελωδία) που έχει τις ρίζες του στη μουσική παράδοση της ελληνικής αρχαιότητας, σύμφωνα με το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, Κύριλλος, που θα αναπτύξει το θέμα: «Η εορτή των Χριστουγέννων μέσα από την εικόνα της Γεννήσεως….».
Στη συνέχεια, η επιμελήτρια του μουσείου, Έφη Ψιλάκη, θα αναλύσει την πολυπρόσωπη εικόνα «Τι Σοι προσενέγκωμεν, Χριστέ», που αποτελεί μια σημαντική έμπνευση της βυζαντινής ζωγραφικής, καθώς εικονογραφεί το γνωστό χριστουγεννιάτικο ύμνο, προσωποποιεί τη φύση και μεταφέρει τη συμμετοχή του σύμπαντος κόσμου στο μέγα γεγονός της Γέννησης.
Το μουσικό τμήμα της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο καθηγητής μουσικής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, Ανδρέας Γιακουμάκης, που έχει μελετήσει τα μουσικά χειρόγραφα του Παύλου Βλαστού και έχει εντοπίσει τις ξεχασμένες σήμερα παραλλαγές των κρητικών καλάντων. Θα συμμετέχει ολιγομελής χορωδία.
Παράλληλα με τις ομιλίες, τα κάλαντα και τους ύμνους, θα προβάλλονται σε μεγάλη οθόνη, λεπτομέρειες από εικόνες, καθώς και λαογραφικό υλικό. Λόγος, μουσική και εικόνα συνδυάζονται αρμονικά για να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή προεόρτια ατμόσφαιρα στο μουσείο – κόσμημα του Ηρακλείου.
Τα παλιά κρητικά κάλαντα, σύμφωνα με το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης, καταγράφηκαν περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα, από έναν σημαντικότατο λόγιο της Κρήτης εκείνης της εποχής, τον Παύλο Βλαστό, που δίκαια θεωρείται σήμερα «πατέρας της κρητικής λαογραφίας». Ο Βλαστός, που γεννήθηκε στο Αμάρι., το 1832, γνώριζε τον λαϊκό πολιτισμό της Κρήτης, τον αγάπησε με πάθος και μας άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη μερικές δεκάδες χειρόγραφους τόμους, που βρίσκονται σήμερα στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, στα Χανιά. Ευτύχησε να διαθέτει αξιόλογη παιδεία, καθώς και γνώσεις βυζαντινής σημειολογίας (υπήρξε μάλιστα και ιεροψάλτης στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου) και αξιοποίησε τις γνώσεις του διασώζοντας έθιμα, συνήθειες, γεωργικές και αστρονομικές παρατηρήσεις, τραγούδια, εορταστικούς αγερμούς και πολλά άλλα, που μας δίνουν σήμερα μια εντυπωσιακή εικόνα για την Κρήτη του 19ου αιώνα. Σε πολλά από τα άσματα που κατέγραψε, δεν διέσωσε μόνο το κείμενο, αλλά και το μέλος, γεγονός που καθιστούν τα μουσικά του χειρόγραφα πολύτιμα για τους μελετητές του πολιτισμού μας.
Ο καθηγητής μουσικής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, Ανδρέας Γιακουμάκης, μελετητής του μουσικών χειρογράφων του Βλαστού, επέλεξε ειδικά για την εκδήλωση του μουσείου, παραλλαγές χριστουγεννιάτικων καλάντων, δίνοντας έμφαση σ’ αυτές που δεν ακούγονται πλέον, αλλά αποτελούν αξιόλογες μαρτυρίες για τη μελέτη του κρητικού πολιτισμού, όπως είναι τα κάλαντα των «Ορεινών Κρητών» με τα οποία θα κλείσει η εκδήλωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα