Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη

Όλα τα ωραία όνειρα κάποια στιγμή γίνονται πραγματικότητα! Σ ’αυτήν την όμορφη ατμόσφαιρα βοηθούν και οι φίλοι. Λίγο εμείς – λίγο εκείνοι, τα καταφέραμε, από το Ρέθυμνο και τα Χανιά, και σμίξαμε στο μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, το μοναδικό στην Ελλάδα, που λειτουργεί, από το 2005, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας.
Η δημιουργία του υπήρξε πρωτοβουλία του ιδρυτή της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» Γιάννη Γαρεδάκη. Σήμερα καλύπτει εμβαδόν περίπου 1200 τ.μ., δίπλα στις εκτυπωτικές εγκαταστάσεις της εφημερίδας, και λειτουργεί με την ευθύνη της Έλιας Κουμή και του Μανώλη Γαρεδάκη, ως μία σπουδαία παρακαταθήκη σε όσες και όσους το επισκέπτονται, που συνδέει την ιστορία της τυπογραφίας με το παρόν και το μέλλον των εντύπων. Σμίγει το χθες με το σήμερα και δείχνει την προοπτική στο αύριο…
Από το 2012 το Μουσείο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας. Είναι ένα ιδιαίτερο Μουσείο που μέσα από την ξενάγηση αφηγείται διαδραστικά (συμμετοχή επισκεπτών, σχετικά βίντεο) πώς ξεκίνησε και πώς αναπτύχθηκε μια από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις του ανθρώπου, η Τυπογραφία.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, δίνεται η ευκαιρία στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες να τυπώσουν σε παλιά πιεστήρια και να ανακαλύψουν ένα ξεχασμένο αυτονόητο: τον κόπο και την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκονται πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο…
Στην περιήγησή τους, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις σπάνιες συλλογές του Μουσείου, από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα. Πιεστήρια, πάγκους στοιχειοθεσίας, τεχνικές ξυλογραφίας, χαλκογραφίας, λιθογραφίας, offset, τσιγκογραφίας και μεταξοτυπίας, που παρουσιάζονται αναλυτικά. Δύο εξαιρετικές εκθέσεις απεικονίζουν την ιστορία της γραφής και την εξέλιξη της τυπογραφίας, με την εικαστική ματιά του γραφίστα – τυπογράφου Αντώνη Παπαντωνόπουλου.
Κάποια πιο σύγχρονα εκθέματα αναλύουν την πορεία των γραφικών τεχνών, καθώς και εργαστήρια παραδοσιακής βιβλιοδεσίας, λιθογραφίας, μεταξοτυπίας, σφραγιδοποιοίας κ.ά. Υπάρχουν ακόμα σπάνιες εκδόσεις από τον 16ο αιώνα, κυρίως από τη Βενετία, ελληνικές και ξένες εφημερίδες από τις αρχές του 19ου αιώνα, χάρτες, λιθογραφίες, ξυλογραφίες και χαλκογραφίες, που αφορούν και στην πολυτάραχη ιστορία της Κρήτης πριν από τα Ελευθέριά της. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εκθεμάτων είναι δωρεά του Χανιώτη συλλέκτη Κώστα Τζωρτζάκη. Εξαιρετικά ενθυμήματα υπάρχουν και στη βιβλιοθήκη του Μουσείου.
Όλα τα εκθέματα συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα, με χρήσιμες πληροφορίες. Το αμφιθέατρο είναι πολύ λειτουργικό, γεγονός που κάνει ακόμα πιο ενεργή την παρουσία του Μουσείου Τυπογραφίας. Φθάνοντας στον χώρο αυτό οι επισκέπτες έχουν αντιληφθεί, πώς στο ταξίδι της μέσα στον χρόνο, η Τυπογραφία, όπως καθετί που έχει διάρκεια, εξελίσσεται, αλλάζει και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις κάθε εποχής…
Αυτά, στις εκπαιδευτικές επισκέψεις γίνονται ακόμα πιο κατανοητά. Και είναι παρήγορο που κάθε χρόνο περίπου 5000 μαθήτριες και μαθητές επισκέπτονται το Μουσείο, το οποίο τους αποκαλύπτει τα μυστικά της Τυπογραφίας και δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματά τους, που αφορούν κυρίως στη δημιουργία των βιβλίων, των εφημερίδων και των κάθε λογής εντύπων.
Ευχαριστούμε θερμά και από αυτήν τη θέση τον ιδρυτή του Μουσείου Γιάννη Γαρεδάκη για την εγκάρδια υποδοχή που μας επιφύλαξε και τις εμπειρίες που μας μετέφερε από την όλη πορεία πραγματοποίησης του ονείρου του ίδιου και της συζύγου του Ελένης.
Ευχαριστίες οφείλονται ακόμα και στους αρωγούς και δωρητές του Μουσείου, στην Έλια Κουμή, που επιμελείται και φροντίζει την ανάδειξη και προβολή του και στον Μανώλη Γαρεδάκη που με μεράκι φροντίζει για τη συντήρηση των εκθεμάτων, σε όσες και όσους επιμελήθηκαν τον πρώτο συνοπτικό οδηγό του, στον Αντώνη Παπαντωνόπουλο και τους συνεργάτες του, που επιμελήθηκαν το βιβλίο που αφορά στην ιστορία της Γραφής και των Γραφικών Τεχνών, στην Ηλέκτρα Καμπουράκη-Πατεράκη για το βιβλίο της, Κρήτες Τυπογράφοι και Λόγιοι και φυσικά στον Ξενοφώντα Παγκαλιά για το δίτομο εντυπωσιακό έργο του, Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη 1831-1913.
Όλα αυτά μας τα προσέφερε απλόχερα, κατά την αναχώρησή μας, ο καθ’ όλα αξιαγάπητος, ομογάλακτος, ενάρετος αγωνιστής της δημοσιογραφίας, οραματιστής, ιδρυτής και δημιουργός της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» και του Μουσείου Τυπογραφίας, Γιάννης Γαρεδάκης. Αυτή η μοναδική τέχνη της Τυπογραφίας, μέσα από το πολύτιμο Μουσείο της, θα τιμά πάντα όσες και όσους την υπηρέτησαν, γιατί, άνοιξε τα μάτια και το μυαλό των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη!

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα