Εν μέσω της τέταρτης – τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, με μία σειρά προαπαιτουμένων σε εκκρεμότητα και μία μεγάλη λίστα μεταρρυθμίσεων να πρέπει να υλοποιηθούν, η Ελλάδα βαδίζει προς την 21η Ιουνίου, με το ζήτημα του χρέους να επικεντρώνει όλο το ενδιαφέρον.
Αισιοδοξία υπάρχει, παρά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα, με βασικότερο εκείνο της εποπτείας – επιτήρησης.
Εφ’ όσον η Ελλάδα λάβει ελάφρυνση χρέους, είναι λογικό -κατά τους Ευρωπαίους αξιωματούχους- να έχει μια πιο αυστηρή εποπτεία. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο της “ενισχυμένης εποπτείας” που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Δηλαδή, η επιτήρηση μετά το τέλος του προγράμματος στην Ελλάδα, θα ξεπερνά το πλαίσιο μιας κανονικής εποπτείας, όπως εκείνη που βίωσαν άλλες χώρες της κρίσης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) όταν εξήλθαν από το πρόγραμμα.
Δεύτερο ερώτημα, οι νέοι “όροι” οι οποίοι θα προστεθούν. Να περιμένουμε νέα μέτρα στο… “όνομα” της ελάφρυνσης του χρέους; Και τελικά, πόσα χρωστάμε στους δανειστές μας;
Όπως και να έχει, η 21η Ιουνίου δεν είναι μακριά. Και τα ερωτήματα, θα λάβουν απάντηση.