Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Στο προσκήνιο η γεωθερμία εν μέσω ακρίβειας στην αγορά ενέργειας

Η ακρίβεια στην τιμή της ενέργειας επαναφέρει στην επικαιρότητα τις ανανεώσιμες πηγές, μεταξύ των οποίων και τη γεωθερμία.
Η Ελλάδα είναι πλούσια σε γεωθερμικούς πόρους και η χρησιμοποίηση της γεωθερμικής θερμότητας θα μπορούσε να ικανοποιήσει μέρος τις ενεργειακής ζήτησης ή να αξιοποιηθεί για θέρμανση και ψύξη σε σπίτια και κοινότητες.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της ημερίδας: «Χρήση γεωθερμικής ενέργειας για εφαρμογές ψύξης θέρμανσης» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Την ημερίδα διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το δίκτυο Geothermal-DHC του οργανισμού COST (European Cooperation in Science and Technology) και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Οπως είπε στα “Χ.ν.”, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Σπύρος Παπαευθυμίου, «η γεωθερμία είναι μία ανανενεώσιμη πηγή ενέργειας. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι ένας τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας στηριζόμενος στη σταθερή θερμοκρασία την οποία έχει το υπέδαφος. Το έδαφος πάνω στο οποίο πατάμε. Μπορούμε εκεί να έχουμε μία ανεξάντλητη θερμοδεξαμενή στην οποία μπορούμε είτε να τραβάμε θερμότητα είτε να στέλνουμε θερμότητα με τεχνολογίες πολύ διαδεδομένες όπως είναι οι αντλίες θερμότητας».
Ο ίδιος εξήγησε ότι «μία αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί τη σταθερή θερμοκρασία που βρίσκουμε χαμηλά, κάτω από τα πόδι μας, όχι σε ππολύ μεγάλα βάθη, στέλνοντας ή παίρνοντας ενέργεια, ανάλογα την επιλογή της θέρμανσης ή ψύξης του χώρου μας. Είναι τεχνολογίες παλιές. Απλά, επανέρχονται σιγά – σιγά στην επικαιρότητα, με βάση όλα τα θέματα που συζητάμε συνέχεια και είναι μία λύση η οποία μας δίνει το πλεονέκτημα της μη ανάγκης να εξαρτόμαστε από τα ορυκτά καύσιμα και επίσης της μη ανάγκης για εισαγωγή ενέργειας από το εξωτερικό».
Ο κ. Παπαευθυμίου σημείωσε επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη εφαρμογές γεωθερμίας. Στη Μήλο υπάρχει μεγάλο γεωθερμικό πεδίο που μπορεί να χρησιμοποιεί για παραγωγή ηλεκτρισμού. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα σε κάθε σπίτι να μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπέδαφος για να διαχειρίζεται αυτή τη θερμότητα εγκαθιστώντας την αντλία θερμότητα αλλά υπάρχει και η δυνατότητα να έχουμε τη λεγόμενη απομακρυσμένη θέρμανση σε κοινότητες εγκαθιστώντας ένα σύστημα γεωθερμίας».
«Η γεωθερμία ίσως τα παλαιότερα χρόνια ήταν μια μορφή ανανεώσιμης πηγή ενέργειας η οποία είχε μείνει στην άκρη λόγω του κόστους, όμως οι σημερινές τιμές ενέργειας κάνουν όχι μόνο τη γεωθερμία αλλά όλες τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πολύ ελκυστικές, η τιμή τους πλέον είναι χαμηλότερη από τα αντίστοιχα συστήματα πετρελαίου, φυσικού αερίου ή λιγνίτη.
Αρα, είναι μία τεχνολογία η οποία έρχεται, προφανώς δεν ανταγωνίζεται τις υπόλοιπες, μιλάμε για συστήματα που έχουν να κάνουν με θέρμανση και ψύξη από μικρή μέχρι πολύ μεγάλη κλίμακα», κατέληξε.
Η ημερίδα είχε σειρά εισηγήσεων για εφαρμογές γεωθερμίας, όπως για συστήματα και τεχνολογίες αβαθούς γεωθερμίας (Απόστολος Μιχόπουλος, Πανεπιστήμιο Κύπρου), γεωθερμική εφαρμογή κλιματισμού και παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης σε ξενοδοχειακή μονάδα (Στέργιος Παρανυχιανάκης, Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Πολυτεχνείου Κρήτης), χρήση γεωθερμικών πεδίων χαμηλής ενθαλπίας,
η περίπτωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος, Kriton Energy), κ.α.
Ακολούθησε τεχνικό Εργαστήριο – εκπαίδευση στο σχεδιασμό γεωθερμικών συστημάτων.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα