Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Στο προσκήνιο οι S-300

Μετά από 10 χρόνια θυμήθηκαν ξαφνικά (!) οι Τούρκοι την ύπαρξη στην Ελλάδα του αντιπυραυλικού συστήματος S-300, που έχει εγκατασταθεί στην Κρήτη απ’ τον Μάρτιο του 1999 αναβαθμισμένο στο επίπεδο των S-400. Πολλά σενάρια ξετυλίγονται για την αποστολή τους στην Ουκρανία και την πιθανή αντικατάσταση τους από τις ΗΠΑ με πυραύλους Patriot. Εκτιμάται ότι η Αθήνα δεν θα ενδώσει σε καμία πίεση. Οι επιτελείς του ΥΕΘΑ θεωρούν ότι οι S-300 θεωρούνται απαραίτητοι για την άμυνα της χώρας και δεν υπάρχει περίπτωση να σταλούν στην Ουκρανία. Η Ελλάδα είναι απρόθυμη να ξαναστείλει οπλισμό και μάλιστα τους S-300, λαμβάνουσα υπ’ όψιν και την οργή της Μόσχας.
Για την ιστορία, τους S-300 είχαν αγοράσει οι Κύπριοι απ’ τη Ρωσία, η οποία τους μετέφερε μυστηριωδώς με τρία φορτηγά πλοία, κάνοντας τον γύρο μέσω Γιβραλτάρ, για να μην περάσουν απ’ τα Δαρδανέλια. Και επειδή τίποτα δεν μένει κρυφό, οι Τούρκοι αντέδρασαν, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου, κατόπιν μεσολάβησης του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόλμπρουκ καθ’ υπόδειξιν του ΝΑΤΟ, απεδέχθησαν όλες οι πλευρές να μεταφερθούν στην Ελλάδα.
Η μεταφορά τους έγινε στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, όπου εκτός των άλλων συμβάλλουν και στην προστασία της αεροναυτικής βάσεως στη Σούδα. Το 2013 έγινε η πρώτη και τελευταία δοκιμαστική βολή, παρουσία Νατοϊκών απεσταλμένων, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος ναύαρχος Γιαϊτζί, ο οποίος απαίτησε να μεταφερθούν οι S-300 στο νότιο τμήμα της Κρήτης να μη βλέπουν το Αιγαίο φυσικά, και την Τουρκία.
Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «χρησιμοποιεί τους S-300 για να λοκάρει και παρενοχλεί τα τουρκικά F-16, που πετούν στον διεθνή χώρο στη Μεσόγειο». Επετίμησε τους Δυτικούς που μέμφονται τη χώρα του για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, ενώ για την Ελλάδα δεν λένε τίποτα, που έχει S-300 τους οποίους όμως δεν αγόρασε από τη Ρωσία αλλά από την Κύπρο.
Το θέμα της παραχώρησης των S-300 στην Ουκρανία ετέθη στον κ. Δένδια απ’ τον ομόλογο του Κουλέμπα, όταν συναντήθηκαν τον Οκτώβριο στο Κίεβο. Ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών απέφυγε ν’ απαντήσει για ανταλλαγή στρατιωτικού υλικού.
Πάντως, στον διεθνή Τύπο δημοσιεύονται σχόλια για το θέμα, ότι πιέζεται η Ελλάδα από τις ΗΠΑ και ότι η απαίτησή τους είναι ικανή να κάμψει την ελληνική αδιαλλαξία. Όμως, αν συμβεί τούτο, θα προκληθούν «αλλαγές στη δομή της αεράμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων… έναντι των απειλών από την Τουρκία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα