Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Στο προσκήνιο το φράγμα Βαλσαμιώτη

Το μέλλον του πολύπαθου φράγματος Βαλσαμιώτη, αλλά και των φραγμάτων γενικότερα, θα βρεθεί στο επίκεντρο του 11ου Ευρωπαϊκού Συμποσίου της ICOLD που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων από σήμερα έως μεθαύριο Παρασκευή, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Minoa Palace, στον Πλατανιά.
Το συμπόσιο απευθύνεται σε φορείς μελέτης, κατασκευής και διαχείρισης φραγμάτων και ταμιευτήρων, μέλη οργανισμών ασφάλειας φραγμάτων και επιστήμονες που ασχολούνται με το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία ταμιευτήρων. Στο Συμπόσιο, στο οποίο θα συμμετάσχουν περίπου 200 σύνεδροι από 35 χώρες του κόσμου, θα παρουσιαστούν ειδικές ομιλίες από διεθνούς φήμης επιστήμονες και εκπροσώπους της ICOLD σε θέματα όπως η ασφάλεια φραγμάτων και η διαχείριση κινδύνων, η κλιματική αλλαγή κ.α
Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση σήμερα από τις 8:30 έως τις 11 το πρωί θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Παγίων Στέλιος Κοροβέσης κ.α
Αύριο στις 9.30 το πρωί χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος θα αναπληρώσει τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή που δεν θα μπορέσει να παραστεί λόγω εκτάκτων υποχρεώσεων.
Η γλώσσα του Συνεδρίου θα είναι τα Αγγλικά, με διερμηνεία στα Ελληνικά.
Οι εργασίες του Συμποσίου θα διαρκέσουν έως το απόγευμα της Πέμπτης ενώ την Παρασκευή 9.00 – 9.30 το πρωί θα γίνει τεχνική επίσκεψη στο φράγμα Βαλσαμιώτη.

 

Τεχνική επίσκεψη στον Βαλσαμιώτη

2 Dounias_Portrait_22-8-2019Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Γιώργος Ντουνιάς επεσήμανε πως η Ελληνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων είναι επιστημονικό Σωματείο που ως σκοπό έχει την ανάπτυξη και προώθηση της τεχνογνωσίας γύρω από τα φράγματα και την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων.
Αναφερόμενος στην επιλογή των Χανίων ως τόπο διεξαγωγής του Συνεδρίου ο κ. Ντουνιάς, ανέφερε πως η Κρήτη έχει μια δυναμική στην κατασκευή έργων ταμίευσης νερού. «Η Κρήτη χρειάζεται πολύ νερό όχι μόνο για την άρδευση αλλά και για την ύδρευση. Και ελπίζουμε και για άλλες χρήσεις όπως είναι η αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας» σημείωσε.
Ερωτηθείς σχετικά με το φράγμα Βαλσαμιώτη το οποίο παρουσίασε σημαντικές διαρροές, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων ανέφερε πως έχουν γίνει μελέτες για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των διαρροών, οι οποίες μελέτες πρόκειται να δημοπρατηθούν. Στο πλαίσιο αυτό οι σύνεδροι θα πραγματοποιήσουν τεχνική επίσκεψη στο φράγμα την Παρασκευή.
« Για να είναι ασφαλής μια κατασκευή, θα πρέπει να προσέξεις τη στεγάνωση στη θεμελίωση, να κάνεις κάποια στεγανωτικά πετάσματα κτλ. Φαίνεται πως κάπου αυτά στην περίπτωση του Βαλσαμιώτη αστόχησαν, δηλαδή υπήρξε ένας συνδυασμός γεωλογικών παραγόντων που οδήγησαν σε αυτές τις σχετικά αυξημένες διαρροές. Δεν έφταιγε η επιλογή θέσης ή το ύψος του φράγματος.[…] Προφανώς υπήρξε κάποια αβλεψία, κάτι δεν έγινε σωστά για να είναι οι διαρροές περισσότερες από ό,τι οι συνηθισμένες» επεσήμανε.
Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη δημιουργίας μικρών φραγμάτων – δεξαμενών ο κ. Ντουνιάς, επεσήμανε πως « στην Κρήτη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας χρειάζονται φράγματα πολλαπλών σκοπών, δηλαδή, φράγματα που παρέχουν ταυτόχρονα αντιπλημμυρική προστασία γιατί οι επιπτώσεις των πλημμυρών είναι πολύ μετριασμένες όταν υπάρχει ένα φράγμα. Αλλά και γιατί κάποια στιγμή θα έχουμε ξανά ακραία φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής που σημαίνει ότι το νερό θα ξαφνικά έρχεται όλο μαζί και θα φεύγει… δεν θα αποταμιεύεται πουθενά. Οπότε θα πρέπει να έχεις την δυνατότητα να προνοήσεις για αντιπλημμυρική δράση αλλά και για να αποθηκεύσεις το νερό για να το χρησιμοποιήσεις για ύδρευση, άρδευση ή για υδροηλεκτρική ενέργεια».

 

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου σήμερα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :
• 8.30 – 11.00 το πρωί: Χαιρετισμοί επισήμων και εισαγωγικές παρουσιάσεις διοργανωτών
• 11.30 – 12.30: Ομιλίες για τις Προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή στα φράγματα και τους ταμιευτήρες στη Β. Και Ν. Ευρώπη. (G.H. Midttomme, A. Granados).
•12.30- 13.30 :Ομιλίες για τις προοπτικές των φραγμάτων και των δεξαμενών (J. Vazquez , M. Bottema, N. Efthymiou)
• 14.30- 15.30: Ομιλίες για την ασφάλεια φραγμάτων και διαχείριση κινδύνων. Μέθοδοι αξιολόγησης ασφάλειας φράγματος (G. Ruggeri, F. Salazar Gonzalez)
•16.30: Παρουσίαση Φράγματος Ποταμών Αμαρίου, Ν. Ρεθύμνου (Y. Tsiknakou)
•16.45: Η περίπτωση του φράγματος Ποταμών, Ν. Ρεθύμνου (T. Nikolaou)
•18.30: Το φράγμα στον χείμαρρο Χαλαυριανού του Δήμου Αρχανών Ηρακλείου Κρήτης
Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα της ICOLD και έχει την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Κρήτης, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., της ΕΥΔΑΠ κτλ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα