Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Στο ΣτΕ κάτοικοι της Ιεράπετρας για τον Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Αιολικής Ενέργειας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν  κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Ιεράπετρας για την ακύρωση σειράς διοικητικών πράξεων που αφορούν στον Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Αιολικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) δυτικά του Κάτω Χωριού στην κορυφογραμμή Σμαϊλογγόσι, εντόςτου αρχαιολογικού χώρου του Ισθμού της Ιεράπετρας.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι στην η σχετική ανακοίνωση «την προσφυγή συνυπογράφουν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης και η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου.
Κεντρικό επιχείρημά μας, ότι η χωροθέτηση αιολικών σταθμών μέσα σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους είναι εντελώς ασύμβατησύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 24). Ταυτόχρονα υπάρχει και ασυμβατότητα χωροθέτησης κατά παράβαση των διατάξεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο οποίο προβλέπονται αποστάσεις από αρχαιολογικούς χώρους και κηρυγμένα πολιτιστικά μνημεία .
Στην αίτηση ακύρωσης επισημαίνουμε ειδικότερα την ασυμβατότητα του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού των 4 ανεμογεννητριών με τον αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού καθώς υπάρχει οπτική επαφή σε τεράστια απόσταση και βέβαια οπτική και ακουστική όχληση, όπως και βίαιη ανατροπή της κλίμακας, του τοπίου και της προοπτικής ανάδειξής του, στο σύνολο του αρχαιολογικού χώρου.
Στην προσφυγή καταγράφουμε ότι πολύ σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις του αρχαιολογικού χώρου ΙΣΘΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον αιολικό σταθμό. Από αυτές άμεση γειτνίαση με τον αιολικό σταθμό έχουν: το «Τουρλωτό Κεφάλι» στα 0,00 μ (βρίσκεται εντός του πολυγώνου), ο «Καλαμάτης» στα 179,30 μ (από το όριο του πολυγώνου), ο «Πάνω Καλαμάτης και Φραμένα» στα 114,00 μ (από το όριο του πολυγώνου), το «Αφροδίτης Κεφάλι» στα 450,00 μ (από το όριο του πολυγώνου) και ο «Κουδουμάς» στα 700,00 μ (από το όριο του πολυγώνου).
Αντικείμενο της δίκηςθα είναι και το κατά πόσον η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου (ΕΦΑΛΑΣ) μπορούσε να άρει μόνο μερικώς την Έγκρισή της για την Εγκατάσταση του έργου, ενώ οι εργασίες οδοποιίας του έργου – αποδεδειγμένα – έλαβαν χώρα κατά παράβαση της ανωτέρω Έγκρισης, ή αν ήταν υποχρεωμένη να προβεί σε ολική άρση μη επιτρέποντας οποιαδήποτε συνέχιση των εργασιών. Η ισονομίατων πολιτών δεν επιτρέπει διαφορετική αντιμετώπιση των μεγάλων εταιρειών.
Ισχυριζόμαστε, επίσης, ότι δεν είναι νόμιμη η αιτιολογία της άρσης σήματος διακοπής εργασιών της ΕΦΑΛΑΣ η οποία στην εισήγηση της προς το ΚΑΣ αναφέρει, πως δεν έχει παραβιαστεί η έγκριση εγκατάστασης του αιολικού.
Προσβάλλουμε, τέλος και τηνΆδεια Λειτουργίαςτου έργου, η οποία δεν έχει ακόμα εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, δυνατότητα που μας παρέχεται δικονομικά, ώστε αν τελεσίδικα κριθούν παράνομες οι παραπάνω προσβαλλόμενες πράξεις, να πραγματοποιηθεί η απεγκατάσταση του αιολικού σταθμού.
Είναι παράδοξο ότι η πατρίδα μας που επικαλείται και προβάλλει συνεχώς τον φυσικό και πολιτιστικό της πλούτο να επιφυλάσσει τέτοιου είδους μεταχείριση στους αρχαιολογικούς χώρους, στα φυσικά και ιστορικά τοπία.
Με την προσφυγή μας επιδιώκουμε να συμβάλουμε ώστε η πολιτική αυτή να ακυρωθεί. Η οποιαδήποτε απόφαση θα επηρεάσει την τύχη όλων των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα