Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Στόχος ένα μεγάλο “πράσινο” ψηφοδέλτιο από κόμματα του χώρου της οικολογίας

Η αυτόνομη παρουσία στη βουλή, στην αυτοδιοίκηση, στο ευρωκοινοβούλιο και οι συνεργασίες και συμπράξεις προκειμένου να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελεί πρωταρχικό στόχο των “Πρασίνων”.

Mε αφορμή της παρουσίας στα Χανιά των στελεχών του κόμματος Μιχάλη Τρεμόπουλου, Βασιλικής Γραμματικογιάννη είχαμε μια συζήτηση για θέματα που αφορούν τον “πράσινο” χώρο και όχι μόνο.

• Γνωρίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για κοινή συμπόρευση των “πράσινων” κομμάτων και οργανώσεων στην Ελλάδα. Θα υπάρξει ενοποίηση του χώρου;
– Μ.Τ.: Το νέο κόμμα των “Πράσινων” (συστάθηκε από τα κόμματα “Πράσινη- Αλληλεγγύη”, “Κόμμα Πειρατών”, “Οικολογικό Δίκτυο”) που έγινε μέσα στην πανδημία έγινε από ανθρώπους που είχαν ενοχληθεί από τη συμμαχία των “Οικολόγων Πράσινων” με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι “Οικολόγοι Πράσινοι” συμμετείχαν στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με ένα υπουργό προσπαθώντας να επηρεάσουν τις ασκούμενες πολιτικές, όμως δεν επηρέασαν τις εξελίξεις, Είναι δυσδιάκριτα τα αποτελέσματα της όποιας παρέμβασης τους και αυτό “τραυμάτισε” τον οικολογικό χώρο. Επίσης οι “Οικολόγοι Πράσινοι” συμμετείχαν σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτόνομη κάθοδο, δηλαδή υπήρχε μια ενσωμάτωση και όχι συνεργασία.
Μέσα στο 2021 οδηγηθήκαμε σε αναζήτηση κάποιας σταθερής προγραμματική βάσης για εκλογική συμμαχία όταν γίνουν εκλογές. Αυτό φαίνεται ότι καταλήγει σε μια συμμαχία που θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα. Στόχος μας είναι ένα “πράσινο” ψηφοδέλτιο σε όλη την Ελλάδα.

• Σε κεντρική και βόρεια Ευρώπη βλέπουμε τα “πράσινα” κόμματα να ενισχύονται, την ίδια στιγμή που στο νότο της Ευρώπης, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία οι δυνάμεις σας παραμένουν πολύ μικρές. Πού το αποδίδετε;
– Μ.Τ.: Οι “Πράσινοι” είναι μια μεγάλη οικογένεια, που στην ανεπτυγμένη Ευρώπη που έχει λύσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα της άμεσης επιβίωσης και επικεντρώνονται σε θέματα ποιότητας ζωής να είναι ενισχυμένοι και δυνατοί.
Όμως και σε Ινδία, στην Αφρική, σε Λατ. Αμερική υπάρχουν ισχυρά κινήματα ενάντια στη καταστροφή της φύσης, γίνονται σκληροί αγώνες, με στελέχη των κινημάτων αυτών να δολοφονούνται. Όπου η αριστερά είναι ισχυρή υιοθετεί τουλάχιστον φραστικά ένα μέρος της ρητορικής ή των αιτημάτων των “πράσινων” κινημάτων, ειδικά στον Ευρωπαϊκό νότο,όμως σε βόρεια, κεντρική και ανατ. Ευρώπη τα “πράσινα” κόμματα εκφράζουν με μεγαλύτερη δυναμική και παλιά αιτήματα της αριστεράς.
Οι “πράσινοι” συμμετέχουν σε 9 κυβερνήσεις, στην Αυστρία συγκυβερνούν με τους συντηρητικούς, έχουν δικό τους πρόεδρο. Κάνουμε συμμαχίες και το θέμα για μας είναι ποιος κερδίζει από τις συμμαχίες αυτές;
Και εμάς μας ενοχλεί η σύμπλευση με τους συντηρητικούς και τους χριστιανοδημοκράτες αλλά βλέπουμε ότι όποιος είναι σταθερός στις ιδέες του κερδίζει. πχ. Στη Γερμανία όπως δείχνουν τα γκάλοπ είναι ενισχυμένοι οι “Πράσινοι” από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, στην Ιταλία 7 ευρωβουλευτές από το “Κίνημα 5 αστέρων” προσχώρησαν στην ομάδα των “πράσινων” και συζητιέται η εκλογική συνεργασία, στην Αν. Ευρώπη οι εξελίξεις ανόδου των “πράσινων” κινημάτων βασίζονται στην Ευρωπαϊκή προοπτική και στη μάχη απέναντι στη διαφθορά. Πιστεύουμε ότι ήλθε η ώρα για την ενδυνάμωση του “πράσινου” κινήματος και στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

• Είχατε επαφές με τους δημάρχους Χανίων, Πλατανιά, Ηρακλείου… την ίδια ώρα που μέσω ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται για όλους τους δήμους ένα σωρό δράσεις για την ηλεκτροκίνηση, το πράσινο στις πόλεις, οι περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους υποβαθμίζονται; Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;
– Β.Γ.: Είδαμε τη ανησυχία των δημάρχων, συγκεκριμένα τον κ. Μαλανδράκη τον είδαμε ανήσυχο για τη μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση που προετοιμάζεται στην περιοχή του, για τις ανεμογεννήτριες, ενώ τα σχέδια του Δήμου για την ενεργειακή κοινότητα είναι σε θετική κατεύθυνση. Σε γενικές γραμμές οι δήμαρχοι που συναντήσαμε αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, βλέπουν το ενεργειακό κόστος και το έλλειμμα αλλά δεν υπάρχει το όραμα για το πως θα περάσουν “απέναντι”.
Η αίσθηση που μας έδωσαν είναι πως δίνουν τα ΕΣΠΑ κάποια χρήματα και πρέπει να τα εκμεταλλευτούν. Ως “Πράσινοι” έχουμε προτάσεις και ιδέες, μπορούμε στην πράξη να δώσουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα και πως θα ξεπεράσουν τους σκοπέλους.

• Βλέπουμε ότι επαναλειτούργησαν τα εργοστάσια του λιγνίτη στη χώρα μας, λόγω του ενεργειακού ζητήματος, και ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που συνθλίβεται από τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα λέει ξεκάθαρα «χρησιμοποιήστε το λιγνίτη, κάντε εξορύξεις». Δεν σας προβληματίζει αυτό;
– Μ. Τ.: Όσο βλέπομε μόνο το σύμπτωμα, την ενεργειακή ακρίβεια και δεν βλέπουμε ότι κάποιοι κερδοσκοπούν και μάλιστα πολύ πριν τον πόλεμο χάνουμε την ουσία του προβλήματος. Βλέπουμε την κυβέρνηση να παίζει το ρόλο του τροχονόμου και να μην έχει παρά εμβαλωματικές λύσεις. Καταθέτει σχέδιο για εργοστάσια καύσης σκουπιδιών που σημαίνει πλήρη καταστροφή των προγραμμάτων ανακύκλωσης, μαθαίνουμε από τη Βουλγαρία για συμφωνίες για φιλοξενία πυρηνικών απόβλητων, ενώ προχώρησε σε μια κατάργηση του λιγνίτη που δεν έγινε προγραμματισμένα αλλά πρόχειρα. Την ίδια ώρα ένα σημαντικό κομμάτι της αριστεράς κάνει πολιτική πάνω στα προβλήματα, ενώ εμείς θέλουμε αλλαγές στη ζωή εδώ και τώρα και όχι τη Δευτέρα Παρουσία. Αυτή η αγωνία μας κάνει να λέμε ξεκάθαρα πως η κλιματική κρίση είναι πρώτης προτεραιότητας και σε αυτό είμαστε ξεκάθαροι. Σήμερα ακούμε το “όχι στο φυσικό αέριο του Πούτιν”, ναι αλλά αυτό κρύβει πολλές παγίδες. Το αέριο δεν είναι φυσικό, είναι ορυκτό το δε αμερικάνικο που θα αντικαταστήσει το ρωσικό είναι σχιστολιθικό, παράγεται με πιο καταστροφικές μεθόδους για το περιβάλλον και θα πρέπει να διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα για να μεταφερθεί στην Ευρώπη.
Για μας “όχι στο αέριο του Πούτιν” σημαίνει απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα συνολικά και φυσικά “όχι στην πυρηνική ενέργεια”. Η αριστερά ζητάει να αλλάξει η ιδιοκτησία των παραγωγικών δυνάμεων αλλά δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος παραγωγής και η πυρηνική παραγωγή δεν αντέχει εργατικό, κοινωνικό έλεγχο. Φυσικά είμαστε ενάντια στις εξορύξεις ένα θέμα που απασχολεί την Κρήτη και θέλουμε πλήρη εξάρτηση μόνο από τον ήλιο και τον άνεμο, από ανανεώσιμες πηγές ενέργεια και μεγάλη μείωση της κατανάλωσης. Στέγες με φωτοβολταϊκά παντού, ανεμογεννήτριες σε μικρά μεγέθη με δημοσιο-συνεταιριστικές επιχειρήσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα κοινωνικού ελέγχου . Απαιτείται μια αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου που υπηρετείται σήμερα ανεξάρτητα ποιος έχει την εξουσία σε ανατολή και δύση.
– Β.Γ.: Η διεθνής κοινότητα φαίνεται εγκλωβισμένη στα ορυκτά καύσιμα, αντί να επιδιωχθεί μια παγκόσμια συνεργασία ενάντια στην κλιματική αλλαγή και στο κάτω -κάτω ενάντια στο καπιταλιστικό μοντέλο που έχει προκαλέσει αυτό που βιώνουμε. Δεν συμφωνούμε με το μοίρασμα των χρημάτων από το “Ταμείο Ανάκαμψης” στις εταιρείες. Ζητάμε να χρηματοδοτηθεί η αυτοπαραγωγή ενέργειας, να γίνουν όλα τα σπίτια ενεργειακά αυτάρκη. Κάτι ανάλογο θα πρέπει να γίνει και στον αγροτικό τομέα. Η Ελλάδα έχει το θετικό των πολλών μικρών ιδιοκτησιών στις καλλιέργειες. Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί τη στήριξη της βιολογικής παραγωγής και ο στόχος είναι το 25% της Ευρωπαϊκής γεωργικής γης τα επόμενα χρόνια να είναι βιολογική, στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό μπορεί να πάει ακόμα πιο ψηλά. Μπορούμε να έχουμε αυτάρκεια στα τρόφιμα ώστε να μην είμαστε αιχμάλωτοι των εισαγωγών.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

• Βρεθήκατε στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά που για χρόνια ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις για να ιδιωτικοποιηθεί και να γίνουν μεγάλες επενδύσεις. Ωστόσο η περιοχή με την κινητοποίηση του κόσμου διασώθηκε. Αποτελεί ένα παράδειγμα για τις τοπικές κοινωνίες;

– Β.Γ.: Το καλό παράδειγμα των Αγίων Αποστόλων είναι αυτό που το παίρνουμε στις αποσκευές μας φεύγοντας από την Κρήτη, όπως και το καλό παράδειγμα της “Ρόζα Νέρα”. Όταν οι πολίτες κινητοποιούνται και ενώνονται πέρα από κομματικές ταυτότητες όλα είναι εφικτά και δυνατά. Για αυτό και καλούμε όλου τους πολίτες της Κρήτης να συστρατευτούν με τους “Πράσινους” για ένα βιώσιμο μέλλον.
– Φώτης Ποντικάκης (το τοπικό στέλεχος των “Πρασίνων” με μεγάλη εμπειρία στη συγκεκριμένη υπόθεση τοποθετήθηκε): Το “κλειδί” στην υπόθεση των Αγίων Αποστόλων, ήταν η ενεργοποίηση πολλών πολιτών από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Το ανέφερε στο “Αθώοι και Φταίχτες” η Μάρω Δούκα. Δεν είναι οι 5-6 οικολόγοι αλλά οι 11.500 υπογραφές αυτό που βλέπουν οι πολιτικοί, αριστεροί και δεξιοί και με βάση αυτό διαμορφώνουν την πολιτική τους. Μελέτες δημόσιων βρετανικών πανεπιστημίων διαπίστωσαν πως όταν υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση πολιτών που πιάνει ένα ποσοστό 3-4% τότε αυτό παράγει πολιτικό αποτέλεσμα, αναγκάζει τους πολιτικούς να υποχωρήσουν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα