» Εξετάσεις χθες στην οδό Κοραή
«Ζούµε τόσα χρόνια στην Ελλάδα, τη νιώθουµε σαν πατρίδα µας πια, για αυτό θέλουµε την ελληνική υπηκοότητα…» δηλώνουν στα “Χ.ν.” οι µετανάστες που χθες βρέθηκαν στο εξεταστικό κέντρο της ∆υτικής Κρήτης στο χώρο του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων στην οδό Κοραή για να συµµετέχουν στις “Εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση”.
Εβδοµήντα τέσσερις µετανάστες εξετάστηκαν γραπτά και προφορικά µε διάφορα θέµατα (πολιτική, ιστορία, γεωγραφία κ.ά.) ακόµα για το µε… ποιο τραγούδι κέρδισε η Ελλάδα τη Eurovision!
Μετά το τέλος της εξέτασης που κράτησε σχεδόν 4 ½ ώρες οι περισσότεροι βγήκαν περισσότερο ικανοποιηµένοι και λιγότερο αγχωµένοι από το εξεταστικό κέντρο.
Η κα Μιριέτα στη συνοµιλία µας µας υπογραµµίζει πως «τα θέµατα ήταν εύκολα άσχετα αν έγραψα σωστά ή λάθος. Είχα διαβάσει πολύ αλλά είχα και πολύ άγχος». Για τους λόγους που επιθυµεί να πάρει την υπηκοότητα υπογραµµίζει πως «το παιδί µου γεννήθηκε εδώ, ο σύζυγος είναι Έλληνας, εγώ είµαι τόσα χρόνια εδώ και δεν πρόκειται να πάω πίσω στην Αλβανία».
Με καταγωγή από την Αλβανία και η κα Μαρίνα θέλει να πάρει την Ελληνική υπηκοότητα αφού ζει µόνιµα εδώ και δύο δεκαετίες. «∆εν νοµίζω ότι ήταν δύσκολα τα θέµατα! Έγραψα πρώτη φορά, δεν ξέρω τι είχε µπει τις άλλες χρονιές, αλλά αν είχες διαβάσει πιστεύω ότι έγραφες» τόνισε, εµφανιζόµενη αισιόδοξη πως θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο της.
«Ζω 17 χρόνια µόνιµα στην Ελλάδα, θέλω να πάρω την υπηκοότητα γιατί είναι η χώρα µου, είναι η πατρίδα µου, θέλω να ζήσω για πάντα εδώ» µας είπε ο Ιµπραήµ, που βρήκε τα θέµατα δύσκολα καθώς «ήταν πάρα πολλά και είχαν τη δυσκολία τους. Πιστεύω ότι τα κατάφερα, ότι έγραψα. Είναι η δεύτερη φορά που δίνω και τώρα ελπίζω να περάσω».
Από το 1996 ζει µόνιµα στην Ελλάδα ο Φατµίρ που εξηγεί πως «έχω πολλά χρόνια, έχω κτίσει τη ζωή µου εδώ, τα παιδιά µου µεγαλώνουν εδώ, δεν υπάρχει λόγος να γυρίσω πίσω». Σε ό,τι αφορά τα θέµατα εκτιµά ότι «ήταν πολύ δύσκολα, ειδικά οι πρώτες ερωτήσεις! Είχα διαβάσει αλλά µου φάνηκαν µπερδεµένα».
Τέλος ο Σόνι εξηγεί ότι «έχω την περιουσία µου εδώ, έχω κάνει σπίτι, τα παιδιά µου είναι εδώ, δεν έχω τίποτα στην Αλβανία. Είµαι 23 χρόνια στο Ρέθυµνο, ήλθα µε µαύρα µαλλιά και έχουν ασπρίσει». Όσο για τη δυσκολία των εξετάσεων αναφέρει πως «είχαν τη δυσκολία τους, είχα διαβάσει αλλά είναι δύσκολο σε αυτήν την ηλικία να προετοιµαστείς. Είχα πολύ µεγάλο άγχος…».
Για τη συµµετοχή τους στις εξετάσεις, όλοι οι εξεταζόµενοι έπρεπε να πληρώσουν παράβολο των 150 ευρώ.