Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Στόχος οι αγορές του εξωτερικού για το κρητικό κρασί

»Επισημάνσεις σε εκδήλωση στις Βούβες

Πολλές εξαγωγές εμφιαλωμένου κρητικού κρασιού γίνονται στο εξωτερικό όπου ανοίγονται περαιτέρω προοπτικές. Αυτό τονίστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βούβες του Δήμου Πλατανιά με ομιλητή τον οινοποιό Νίκο Καραβιτάκη.

Ο κ. Καραβιτάκης μίλησε το βράδυ της ΔΕυτέρας για τις κρητικές ποικιλίες και τη Λευκή και Ερυθρή Οινοποίηση, ενώ απάντησε σε σειρά ερωτήσεων του κόσμου που παρακολούθησε την εκδήλωση.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Κρήτη είναι η πιο ανερχόμενη περιοχή της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το κρασί και, μιλώντας στα “Χ.ν.”, εξήγησε: «Πλέον το κρασί συνδέεται με πάρα πολλά και κυρίως με τη γαστρονομία. Η περιοχή της Κρήτης έχει το κρίσιμο μέγεθος γιατί μπορεί να παράξει αρκετό κρασί και έχει το εξής χαρακτηριστικό: η γαστρονομία της είναι τέτοια που μπορεί να προσελκύσει κόσμο και να τη φέρει κοντά στο κρασί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους».
Ο κ. Καραβιτάκης σημείωσε ότι όσοι ασχολούνται με το μάρκετινγκ του κρασιού και ειδικά με το μάρκετινγκ του ελληνικού κρασιού, θεωρούν ότι «η Κρήτη είναι ένας προορισμός ο οποίος περιλαμβάνει πάρα πολλά πράγματα τα οποία θα βοηθήσουν το κρασί να κάνει περαιτέρω βήματα».
Μάλιστα, «αυτή τη στιγμή η Κρήτη έχει πάρα πολλές εξαγωγές κρασιού και ευτυχώς, ποιοτικού, εμφιαλωμένου. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλές χώρες και πάρα πολλές περιοχές οι οποίες εξάγουν χύμα κρασί ενώ η Κρήτη εξάγει εμφιαλωμένο. Σίγουρα το βήμα έχει γίνει».
Σύμφωνα με τον ομιλητή, «το μεγαλύτερο ατού μιας περιοχής είναι να μπορέσει να επικεντρωθεί σε μία – δύο ποικιλίες το πολύ. Το γεγονός ότι εμείς έχουμε 11 πολύ ποιοτικές ποικιλίες, είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας στο να αποφασίσουμε ποια θα είναι η “σημαία” ή ποιες δύο θα είναι οι σημαίες μας για να βγούμε έξω. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το βιδιανό σαν λευκή ποικιλία κυριαρχεί και είναι και η ποικιλία στην οποία φαίνεται ο ξένος Τύπος να αρέσκεται ιδιαίτερα. Για τις ερυθρές ενδεχομένως να μπορέσουμε να το συζητήσουμε. Αλλά η Κρήτη θα είναι το επόμενο οινικό επίτευγμα της Ελλάδας εξαιτίας των παραγόντων, της πολυπλοκότητας των εδαφών, του πολύ μεγάλου κρίσιμου μεγέθους. Είναι στοιχεία που θα βοηθήσουν το κρασί στην εξάγωγή του».
Για την ποικιλία ρωμέικο, σημείωσε ότι υπάρχουν προοπτικές και εξήγησε: «Αυτή η ποικιλία είναι μοναδική και έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Θα πρέπει όμως να προβάλλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της τα οποία είναι πάρα πολλά, αρκεί να μη μπαίνουμε στη διαδικασία της σύγκρισης με κάτι άλλο. Είναι μοναδική».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Δήμου Πλατανιά, πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ, Ευτ. Μαυρογενής, κατέθεσε πρόταση για διεξαγωγή στις Βούβες, ετήσιων σεμιναρίων για το κρασί και για εκπαίδευση αμπελουργών και αγροτών σε ό,τι αφορά τις κρητικές ποικιλίες.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Χημικών Ν. Χανίων και η Ένωση Ελλήνων Χημικών Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης, στο πλαίσιο της δράσης Χημεία και Καθημερινή ζωή.
Ο κ. Καραβιτάκης φιλοξενήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βουβών σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά και το Δίκτυο Οινοποιών.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα